Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Celibatul sacerdotal este periculos din punct de vedere psihologic?

Interviu luat lui Aquilino Polaino Lorente, profesor de psihopatologie

de Carmen Elena Villa

La 5 martie 2010, s-a încheiat la Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce" din Roma Congresul "Celibatul sacerdotal: teologie și viață", organizat de Facultatea de Teologie a ateneului și patronată de Congregația pentru Cler, în contextul Anului Sfintei Preoții.

Una dintre intervențiile cele mai apreciate de public, format mai ales din diaconi și preoți, a fost "Realizarea persoanei în celibatul sacerdotal", a profesorului spaniol Aquilino Polaino Lorente.

Polaino este medic la Universitatea din Granada. A studiat psihologia clinică la Universitatea "Complutense" din Madrid și este doctor în medicină la Universitatea din Sevilla. Este laureat și în filozofie la Universitatea din Navarra.

Și-a lărgit studiile în diferite institute de instruire superioară europene și americane. Între 1978 și 2004 a fost profesor de psihopatologie la Universitatea "Complutense" din Madrid; actualmente, predă aceeași materie la Universitatea "San Pablo" din capitala spaniolă.

A scris multe articole și cărți, mai ales despre problemele psihologice infantile și ale tineretului și despre cele familiare. Este membru al academiilor de medicină din diferite orașe spaniole și colaborator a numeroase organisme. Pentru munca sa și bagajul său cultural i-au fost conferite multe premii.

Agenția Zenit l-a intervievat pe profesorul Polaino, care explică faptul că o viziune corectă a sexualității, în care trebuie să se integreze iubirea, deschiderea la viață și plăcerea, poate să cuprindă și sensul celibatului la care sunt chemate unele persoane pentru a fi mai disponibile la apostolat și la a trăi iubirea universală. "Dumnezeu nu cere lucruri imposibile unei persoane pe care o cheamă în slujirea sa", a spus el în intervenția sa referindu-se la tema centrală a congresului.

• Celibatul sacerdotal este periculos din punct de vedere psihologic?

Prof. Polaino: Nu este deloc periculos, poate pentru că este foarte compatibil cu ceea structura antropologică realistă a condiției umane. Are dificultățile sale, cum e logic, dat fiind faptul că natura umană este un pic deteriorată și trebuie să integreze toate dimensiunile. Mie mi se pare mai periculos comportamentul sexual deschis, nenormativ, în care totul merge. Cred că acesta are consecințe mai destructurante pentru personalitate decât celibatul trăit în plinătate, fără rupturi.

• De ce mijloace trebuie să se folosească preotul pentru a fi fidel față de votul celibatului în toate zilele vieții sale?

Prof. Polaino: Tradiția Bisericii are o mulțime de sfaturi care se pot pune în practică și sunt eficace, de exemplu: păzirea inimii și a vederii. Ceea ce nu se vede nu se simte. Nici nu trebuie privit în pământ, ci se poate vedea fără a privi. Asta asigură curăția inimii și trăirea primei porunci, adică cea de a-l iubi pe Dumnezeu mai presus de toate lucrurile. Într-o oală cu presiune muștele nu intră. O inimă satisfăcută nu se pierde în meschinărie sau în fragmentări.

• Credeți că această cultură hedonistă din acest nou secol, așa de răspândită în mijloacele de comunicare, influențează faptul că unii preoți nu sunt fideli față de votul celibatului?

Prof. Polaino: Este posibil, pentru că și preoții au fragilitatea condiției umane. Cred că trebuie să ne concentrăm mai mult asupra numărului imens de preoți fideli față de vocația lor. Un lucru excepțional se întâmplă și în viața sacerdotală, dar este întocmai o excepție. Chiar dacă la nivel jurnalistic este corect să se privească la excepție, nu putem fi orbi în fața marii majorități a preoților care sunt leali, trăiesc vocația lor în mod deplin, sunt fericiți. Este un aspect care trebuie subliniat.

• O viziune corectă a sexualității poate da o viziune corectă a vieții în celibat?

Prof. Polaino: Da. Cred că sexualitatea este astăzi o realitate foarte confuză, o facultate cu privire la care există mai multe erori decât puncte de acord în ceea ce privește natura umană și poate că este un program care trebuie învățat și dat tuturor vârstelor pentru că, fiind una din axele fundamentale ale vieții umane, dacă nu este bine înțeleasă, dacă oamenii nu sunt bine formați, vor trăi un mare haos. Acest lucru îi interesează atât pe seminariști, cât și pe tineri sau perechile de logodnici. Este o educație pentru viață. Este o materie care uneori se învață rău pentru că se învață erorile, și acest lucru încurcă și mai mult. Trebuie explicată această materie cu o rigoare științifică întemeiată pe natura umană.

• Ce înseamnă că preotul este chemat să fie părinte spiritual?

Prof. Polaino: Cred că asta este una dintre temele care au fost aprofundate puțin. Paternitatea spirituală trebuie s-o trăiască și părinții biologici și mulți dintre ei n-au auzit niciodată vorbindu-se despre asta. Paternitatea spirituală înseamnă, într-un fel, să trăiești toate faptele de milostivire, cum ar fi: să-l mângâi pe cel întristat, să-l eliberezi pe cel închis, să fii ospitalier, să-l întărești pe celălalt în valorile sale, să-i ușurezi problemele, să-l îndemni și să-l motivezi ca să experimenteze creșterea personală, să stimulezi manifestarea valorilor pe care le are deja întrucât rezultă din natura lui, dar pe care poate n-a fost capabil să le găsească sau să le facă să crească. Cred că lumea aceasta este orfană de această paternitate spirituală și de maternitatea spirituală și cred că este o dimensiune pe care preotul o trăiește fără să-și dea seama.

• Viața în celibat poate face mai rodnică această paternitate spirituală?

Prof. Polaino: În mod necesar da, pentru că există mai mult timp, există mai multă disponibilitate. Dacă obiectivul final este unirea cu Dumnezeu, paternitatea spirituală capătă un sens mai amplu, deoarece este cea mai bună imagine a paternității divine în lumea contemporană. Pentru aceasta ei sunt ca niște mediatori și, în măsura în care trăiesc filiația divină, vor trăi și paternitatea spirituală.

(După Zenit, 9 martie 2010)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat