Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Palestina (Ecuador): Săptămână vocațională pentru copii

În perioada 1-7 martie 2010, Parohia "San Bartolomé" din Palestina (Ecuador) unde activează pr. Bartolomeu Blaj, a oferit copiilor o săptămână vocațională plină de multe activități. Numărul participanților, peste 200 de copii, a depășit cu mult așteptările organizatorilor și ale celor care au ajutat la buna desfășurare.

Toată această activitate a săptămânii vocaționale (un fel de "Vara împreună") s-a putut realiza cu sprijinul grupului de tineri de la parohie și Infancia Misionera (Organizație a Operelor Misionare Pontificale ce se ocupă de copii), și mai ales că în lunile februarie și martie, în zona coastei ecuadoriene este vacanța de iarnă (ceea ce la noi ar însemna vacanța de vară). Totul s-a desfășurat după o pregătire minuțioasă a tinerilor, pregătire începută cu o lună mai devreme.

Prima zi. Marele eveniment a luat startul începând cu ora 12.00, când s-au reunit toți animatorii. Odată adunați, împreună cu părintele paroh, s-au stabilit câteva reguli pentru buna desfășurare. Nu după mult timp au început să-și facă apariția copiii din parohie și din câteva filiale. Unii dintre ei au fost însoțiți de părinți din cauza vârstei prea mici, sub 5 ani. După un moment de rugăciune, animatorii au grupat copii în cinci echipe, fiecare echipă reprezentând unul din cele cinci continente. Această zi a fost mai mult una de prezentări, de organizare, cu multe jocuri și multă distracție. Totul s-a terminat în spirit de voioșie, în compania muzicii și a dulciurilor.

A doua zi. Momentul întâlnirii s-a făcut așteptat de toți, atât de copii cât și de animatori. Bucuria celor mici a fost atât de mare, încât au venit cu o oră mai devreme de ora fixată pentru reuniune, umplând biserica de o mare de glasuri cristaline. Această zi a avut ca motiv de desfășurare "Parabola fiului risipitor", una din parabolele cele mai creative și cât mai ușor de reținut, chiar și de către copii. Fiecare echipă a avut de reprezentat o parte din această parabolă, astfel încât reprezentare după reprezentare s-a putut realiza întregul context al parabolei.

A treia zi. Tema acestei zile a fost una din acela mai frumoase: Euharistia. Cu această ocazie fiecare copil și-a dat seama de importanța lui Isus în mijlocul nostru. Totul s-a desfășurat sub forma unui joc de cercetare. Fiecare echipă a avut de găsit cea mai mare comoară. Pe baza anumitor indicii oferite tuturor echipelor, au putut descoperi locul unde se află comoara. Au avut de ispășit chiar și unele cerințe mai deosebite oferite de deținătorii indiciilor. De exemplu, au trebuit să cumpere câteva pâinițe și împreună cu deținătorul indiciului, să meargă și să le ofere unui bolnav, sau în spirit de buni cetățeni, să ceară câteva mături și astfel să măture strada, și multe alte cerințe. Toate aceste cerințe nu au făcut decât să anime copii pentru a găsi comoara, care își are sediul în biserică, în Tabernacol. Dacă acest joc l-au realizat copii mai mari de cinci ani, cei mai mici au rămas în biserică împreună cu animatorii lor și au realizat desene pe tema zilei. Totul s-a încheiat în compania lui Isus, a bunei dispoziții și a dulciurilor.

A patra zi. Ziua ecologiei. Mai înainte de a li se comunica tema zilei, părintele paroh, folosindu-se de videoproiector, a explicat copiilor "Parabola semănătorului". Astfel că, după comunicarea temei, fiecare din cele cinci echipe s-a întors la masa de lucru și a dat drumul imaginației. Folosindu-se de elemente naturale, au avut de realizat o operă specifică grupului. Cu ajutorul semințelor și a plantelor, cei mai mulți au putut realiza un tablouri minunate din natură. Cum era și normal, a existat și premierea celei mai frumoase lucrări. Astfel au fost premiate două echipe, una pentru lucrare, iar o a doua pentru cea mai frumoasă participantă Miss, cei mai mici câștigând cel de-al doilea premiu. Pentru a nu aduce tristețe pe chipurile îngerașilor, toți au fost răsplătiți cu multe dulciuri.

A cincea zi. Deși au trecut patru zile pline de activități, numărul celor mici nu s-a împuținat așa cum gândeau cei mai mulți, ci din contra a sporit. Tema acestei zile au fost aceea de a lua contact cu marea cultura. Pentru a nu se deplasa de la spiritul religios, fiecărui grup i s-a dat o parabolă. Având ideea de bază și conform cu continentul fiecărei echipe, toți s-au apucat de muncă. După ce li s-a acordat un timp pentru a se pregăti, rând pe rând, cele cinci echipe au fost invitate să-și expună ceea ce au realizat. Pregătirea temeinică și imaginativă a tuturor au realizat multe zâmbete pe chipurile celor prezenți.

A șasea zi. A fost o zi dedicată numai animatorilor. Deși li s-a spus copiilor că nu vor fi activități în această zi, totuși dorința unora de a fi prezenți a fost mai mare. Astfel că animatori au avut parte de asistență. Aceștia s-au reunit și au pus la punct cum avea să se încheie această săptămână vocațională. După multe discuții s-a dat un contur ultimei zile, luând în considerare și faptul că în ultima zi avea să fie și Día Internacional de la Mujer (Ziua internațională a femeii).

A șaptea zi. Sfânta Liturghie duminicală de la ora 9.00, a fost punctul de sfârșit a unei săptămâni vocaționale minunate. Toți copii au participat la această Liturghie însoțiți de părinții lor. În cadrul ofertoriului, părintele paroh a invitat animatorii pentru a expune în fața tuturor credincioșilor ce au realizat copii în tot timpul săptămânii. După prezentarea fiecărei lucrări, toți animatorii au interpretat o piesă de teatru ca mulțumire bunului Dumnezeu și a binefăcătorilor pentru această superbă săptămână. La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele paroh a invitat toți copii și pe părinții acestora în curtea parohiei pentru a petrece împreună un ultim moment. Mai înainte de plecare, după ce au fost îndulciți, fiecare copil a primit din partea organizatorilor o diplomă ca semn a participării la această săptămână vocațională.

Deși vorbim de o întreagă săptămână, pentru copii tot acest timp a fost plin de distracție și bucurie. Cu ajutorul binefăcătorilor și a părintelui paroh s-a putut desfășura atât de bine această minunată săptămână. Dar mai mult de acest lucru, în tot acest timp a existat o mare unitate între copii și au avut mereu un contact cu Biserica. După toate cele petrecute, toți copii ori de câte ori vor participa la sfânta Liturghie, vor ști unde să-și îndrepte ochișorii, către Isus Euharisticul.

Seminarist Alin-Cătălin Butnaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-7 martie: Palestina (Ecuador): Săptămână vocațională pentru copii


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat