Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Vizita PS Petru Gherghel la comunitatea catolicilor români

Duminică, 7 martie 2010, comunitatea catolică românească din Ladispoli (Italia) a avut marea bucurie de a avea în mijlocul ei pe PS Petru Gherghel.

După emoționanta întâlnire a tuturor episcopilor catolici din România cu papa Benedict al XVI-lea, prilejuită de vizita ad limina apostolorum, ep. Gherghel a dorit să întâlnească și credincioșii români catolici aflați în Italia pentru a le transmite salutările și încurajarea din partea suveranului pontif.

Prezența lui în mijlocul comunității din Ladispoli (după ce a vizitat frații din nordul Italiei și după ce a participat la o conferință legată de drepturile țiganilor, cu tema "Grija Bisericii față de țigani: situație și perspective") s-a dorit a fi ca o prezență paternă a păstorului diecezei, în mijlocul fraților.

Cum poate fi prezent mai bine în mijlocul credincioșilor episcopul unei dieceze decât în cadrul sfintei Liturghii? Un lucru pe care PS Gherghel a știut să-l facă simțit, imediat ce a ajuns în curtea bisericii "San Giovanni Battista", când, după ce a fost întâmpinat de păstorul comunității, pr. Adrian Chili, a început să-i salute personal și să stea de vorbă cu toți credincioșii români care-l așteptau cu nerăbdare. A reușit chiar să convingă un grup de tineri scoutiști italieni să participe la sfânta Liturghie, celebrată în limba română. Această apropiere a episcopului față de credincioși a demonstrat cu adevărat căldura sufletească și marea lui dorință de a fi mereu alături de credincioși, de turma care i-a fost încredințată și care acum suferă, trăind departe de casă, de familie și de cei dragi.

Sfânta Liturghie solemnă celebrată de PS Petru Gherghel a început la ora 9.15, celebrare la care au concelebrat pr. Adrian Chili, parohul comunității catolice românești din Ladispoli și împrejurimi, pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românești din Roma, și pr. Augustin Bărbuț, vicar parohial la comunitatea italiană din Santa Marinella. În timpul sfintei Liturghii, pr. Toni-Mihăiță Cântaciu a stat în scaunul de spovadă pentru împărți, tuturor celor care au dorit, marele dar al iertării, prin sacramentul Spovezii.

La începutul sfintei Liturghii episcopul a salutat pe păstorul comunității și pe preoții prezenți, îndemnând întreaga comunitate la convertire și la o trăire mai intensă a timpului de convertire specific Postului Mare.

Fiind în a treia duminică din Postul Mare, PS Petru, rămânând în ton cu tema evangheliei, în predica sa, a subliniat că invitația primită la începutul Postului Mare este actuală și astăzi. "Aici, departe de casă și mai ales aici, avem nevoie în fiecare moment de convertire. Meditând patima și moartea lui Isus, nu trebuie să ne oprim aici, ci gândul și speranța noastră trebuie să meargă mai departe, la duminica Învierii. Aici aveți multe suferințe de îndurat, crucea nu e ușor de purtat, dar sperați ca toate acestea se vor termina și va veni timpul în care vă veți întoarce acasă, unde vă așteaptă cei dragi și vă aștept și eu". În timpul predicii, episcopul a profitat de ocazie pentru a ne dori încă de pe acum să ne bucurăm de sărbătoarea Paștelui, de sărbătoarea învierii Domnului nostru Isus Cristos.

Fiind în ton cu timpul postului, corul "Sf. Cecilia" a renunțat de a mai acompania cântările din cadrul sfintei Liturghii cu orga sau chitara, cum obișnuia de obicei, ci a dorit ca vocile lor simple și pline de pietate să ajungă direct la inima lui Dumnezeu. Instrumentele muzicale au fost lăsate puțin deoparte, pentru a arăta și a sublinia bucuria pe care cu toții o așteptăm să o trăim cu ocazia Învierii Domnului.

La sfârșitul celebrării, pr. Adrian Chili, în calitate de paroh al comunității, a mulțumit în numele acesteia episcopului Petru Gherghel pentru nespusa bucurie pe care a reușit din nou să o aducă în inimile credincioșilor, dar și preoților prezenți care au dorit să fie alături de episcop și de comunitatea noastră din Ladispoli. Pr. Adrian, înainte de a-l ruga pe PS Petru să împartă binecuvântarea finală, a dorit anticipat tuturor mamelor și femeilor din comunitatea noastră (fie că sunt aici sau în țară) un sincer și călduros "La mulți ani" cu ocazie zilei de 8 martie. Dar urările de "La mulți ani" nu s-au terminat aici, deoarece parohul comunității a ținut să sublinieze că acum 32 de ani, la 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit administrator apostolic (ordinarius) de Iași pe Preasfințitul Petru Gherghel. Cu această ocazie, întreaga comunitate i-a cântat din toată inima un sincer și călduros "La mulți ani", iar o fetiță îmbrăcată în costum popular i-a oferit un deosebit buchet de flori.

De aici, din Ladispoli, dorim tuturor un Post binecuvântat în continuare și un drum de har și de pregătire cât mai rodnic, pentru ca sărbătoarea Învierii Domnului să fie pentru toți creștinii o sărbătoare a învierii, a luminii, a bucuriei, a iertării și mai ales a păcii.

Iosefina Dumea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 martie: Ladispoli: Vizita PS Petru Gherghel la comunitatea catolicilor români

* * *

Roma: PS Petru Gherghel din nou în vizită la "frați"
Torino: Vizita PS Petru Gherghel la comunitatea catolicilor români
Episcopul Petru Gherghel în vizită la frați


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat