Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Film despre Mons. Vladimir Ghika

Filmul Fratelui meu din exil - o cronică a epocii staliniste în România bazată pe scrisorile Monseniorului Vladimir Ghika - a primit premiul Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) pentru cel mai bun documentar de lung metraj, ex-aequo cu documentarul Faust - drumul clipei, realizat de Laurențiu Damian.

Scrisorile inedite care stau la baza filmului Fratelui meu din exil au fost căutate și descoperite de realizatoarea Ana Boariu de-abia în anul 2007 și au fost publicate sub îngrijirea ei în volumul cu același titlu, apărut la editura Galaxia Gutenberg în 2008.

Exista un singur indiciu care a determinat-o pe Ana Boariu să caute corespondența: sentința de condamnare a lui Vladimir Ghika. Pentru a fi trimis aceste scrisori, pentru a fi avut curajul să vorbească deschis și să descrie situația din România, așa cum era ea cu adevărat, Vladimir Ghika a fost condamnat în 1953 de tribunalul militar București la trei ani de temniță grea.

Monseniorul Vladimir Ghika, nepot al ultimului domnitor al Moldovei și preot catolic al Diecezei de Paris, a decedat la închisoarea Jilava un an mai târziu, în 16 mai 1954, după ce fusese condamnat cu un an mai devreme pentru corespondența purtată cu Vaticanul și, totodată, pentru scrisorile trimise fratelui său Dimitrie, fost ministru de externe al României, exilat în Elveția.

Proiectul filmului a așteptat trei ani să găsească o finanțare, fiind de trei ori respins la concursul Centrului Național al Cinematografiei (CNC). A fost în cele din urmă coprodus de asociația SIGNIS ROMÂNIA și de KTO, televiziunea catolică din Paris, și a fost difuzat până în prezent doar de televiziuni din Franța și Elveția. În România, filmul a fost lansat pe DVD cu ocazia simpozionului organizat joi, 4 martie 2010, de Academia Română și intitulat "Vladimir Ghika, martir în România".

Numele Monseniorului Ghika se va număra probabil curând printre cele ale sfinților martiri români, procesul de beatificare fiind în curs.

*

Pornind de la scrisorile inedite ale Monseniorului Vladimir Ghika, adresate fratelui său Dimitrie, în Elveția, filmul Fratelui meu din exil vorbește despre instalarea regimului comunist în România și încercarea statului totalitar de a desființa Biserica Catolică, în perioada stalinistă.

Nepoți ai ultimului domnitor al Moldovei, frații Ghika sunt personalități importante ale mediului diplomatic și religios din prima jumătate a secolului al XX-lea. Amândoi au traversat două războaie mondiale, dar nu și-au imaginat că adevăratul dezastru de-abia urma să vină.

În anul 1948, odată cu plecarea regelui Mihai din România, câțiva oameni, strict cei aflați în serviciul regelui, au putut să îl însoțească în exil. Dimitrie și Vladimir Ghika au fost printre puținii care au putut să își aleagă soarta. Dimitrie și soția sa, Elisabeta Ghika, doamnă de onoare a reginei Elena, au ales să plece în exil, în Elveția. Monseniorul Vladimir Ghika a refuzat să părăsească țara. A fost arestat în 1952, condamnat de regimul comunist la trei ani de temniță grea, pentru complicitate la crimă de înaltă trădare. A murit la Jilava, la 16 mai 1954, la vârsta de 80 de ani. Timp de cinci ani, între 1948-1952, Vladimir Ghika a trimis fratelui său, Dimitrie, refugiat în Elveția, peste 15 scrisori care alcătuiesc o cronică emoționantă și unică a perioadei staliniste în România.

După cum se știe, scrisori din România spre Europa de Vest, datând din acea perioadă, sunt aproape inexistente: corespondența era supravegheată, iar persoanele ce încercau să trimită informații erau arestate și condamnate la închisoare pentru trădare de țară.

Monseniorul Ghika a trimis scrisori în străinătate prin curierul diplomatic, în special prin intermediul Ambasadei Franței.

Motivul declarat pentru care a fost condamnat la închisoare a fost pentru că a întreținut, prin legațiile străine, legături cu Vaticanul și a înlesnit această corespondență și pentru Monseniorul Menges, conducător clandestin al Bisericii Catolice din România. Unul dintre capetele de acuzare făcea referire și la scrisorile trimise fratelui său, Dimitrie, în Elveția.

Filmul este o producție SIGNIS ROMÂNIA / KTO; producător executiv: SIGNIS ROMÂNIA (str. General Berthelot, 19, sector 1, 010164-București, tel. 021/3118688; fax 021/2015481; www.signis.ro, e-mail: office@signis.ro.

Informațiile au fost preluate dintr-un comunicat de presă
al Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat