Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Lansare de carte a artistei Sofia Vicoveanca la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia"

La Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, a avut loc, vineri, 5 martie 2010, în parteneriat cu Primăria Municipiului Onești și Custodia Fraților Capucini "Fericitul Ieremia" Onești, lansarea a două volume de proză și poezie ale solistei de muzică populară Sofia Vicoveanca, în cadrul manifestării intitulată "Moldovă, plai de cânt și rugă", prilejuite de sărbătorirea patronului spiritual al liceului.

Ziua de 5 martie 2010, pentru elevii și profesorii Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" Onești, a fost zi de sărbătoare. În acest an s-au comemorat 385 de ani de la trecerea la Domnul a fratelui Ieremia Valahul, declarat "fericit" de către papa Ioan Paul al II-lea, datorită eroicității virtuților practicate în timpul vieții lui.

La sfânta Liturghie, prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, au participat numeroși preoți, credincioși și pelerini. Alături de aceștia, au fost prezenți elevii și profesorii liceului. Prin citirea lecturilor, prin rugăciuni, prin cântecele intonate de corul liceului și mai ales prin primirea sfintei Împărtășanii, elevii au ținut să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite prin mijlocirea fericitului Ieremia.

După ce ne-am înălțat împreună sufletele spre Dumnezeu, prin participarea la sfânta Liturghie, a urmat manifestarea intitulată "Moldovă, plai de cânt și rugă", prin care ne-am înălțat din nou spiritual, prin vers și cânt.

La acest eveniment am reușit să unim toți factorii educației: familia, reprezentată de părinți și copii, școala, reprezentată de directorii de licee și școli generale, de profesori și elevi, Biserica, reprezentată de pr. decan Iosif Păuleț, alți preoți din parohiile Diecezei de Iași și Frații Capucini, dar și comunitatea locală, reprezentată de ing. Emil Lemnaru, primarul Municipiului Onești.

Vorbind de educație, s-a evidențiat rolul pe care îl au valorile spirituale tradiționale ale neamului nostru, necesitatea educării prin valori și pentru valori a elevilor liceului, în general a tinerei generații, nevoia de modele demne de urmat. Tocmai pentru a sublinia acest lucru, în mijlocul nostru s-a aflat, pentru a sărbători 50 de ani de activitate, pentru a ne încânta cu vocea inconfundabilă și a lansa două volume, "doamna cântecului românesc", Sofia Vicoveanca.

Pentru Sofia Vicoveanca la început a fost cântul și apoi ... cuvântul. Dacă ne-a sensibilizat prin cântec, iată că ne-a bucurat și prin apariția a încă două volume: Taine în adânc păstrate și Cu inima-n palmă, în care se prezintă istoria a 50 de ani de trăire și de slujire.

Programul susținut de marea artistă a cântecului popular moldovenesc a oferit elevilor liceului, dar și oaspeților prezenți, un model demn de urmat prin profesionalism, dragoste pentru folclor, simplitate, modestie, rafinament, deschidere, delicatețe. Versurile recitate cu multă dăruire au pătruns în sufletele celor prezenți, iar cântecele populare, riguros selectate, au avut câte un mesaj bine subliniat de către aceasta.

Pentru că folclorul exprimă expresia plenară a sufletului românesc, iar creația muzicală este o șansă a omului de a comunica cu Dumnezeu, este de datoria noastră să-i facem părtași pe copii la valorile spirituale pe care neamul nostru le-a moștenit. Invitată la această manifestare, Bianca Ioana Mașala, elevă în clasa a III-a la Școala Generală "Ghiță Mocanu" din Onești, a interpretat câteva melodii ale Sofiei Vicoveanca, demonstrând că există iubitori de folclor și că tradiția românească, prin care s-a ținut aprinsă flacăra spiritualității autohtone, va fi transmisă mai departe celor tineri ca o "zestre de mare preț".

În semn de recunoștință și prețuire pentru activitatea artistică și literară a invitatei, cu mare drag, elevii liceului nostru, îndrumați de dascălii lor, au realizat o punte simbolică între Onești și Vicov, printr-o prezentare în power point cu imagini de pe meleagurile natale ale Sofiei Vicoveanca, cu momente din activitatea artistică de-a lungul celor 50 de ani de activitate și au fost mesagerii gândurilor, experiențelor, trăirilor, sentimentelor, prin prezentarea unui acrostih cu versuri și proză din creația artistei.

Prof. dr. Violeta Apostu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat