Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Premiul SIGNIS Hong Kong

Premiul SIGNIS Hong Kong este decernat celui mai bun film care transmite valori sociale și umanitare, dar totodată și spirituale și este organizat de SIGNIS Hong Kong în colaborare cu Hong Kong International Film Festival (HKIFF - Festivalul Internațional de Film Hong Kong - www.hkiff.org.hk). Cea de-a 34-a ediție a acestui festival se a desfășoară în perioada 21 martie - 6 aprilie 2010.

Premiul SIGNIS este prezentat în fiecare an de către SIGNIS pentru a recunoaște excelența profesioniștilor din industria filmului, incluzând regizorii, actorii și scenariștii. Organizat împreună cu SIGNIS Hong Kong, premiul este un salut pentru filmele care exprimă preocupări sociale și umanitare, precum și valori spirituale și artistice. HKIFF selectează 12 nominalizări și juriul SIGNIS alcătuit din trei personalități renumite selectează câștigătorul premiului SIGNIS. Premiile sunt identificate cu logoul SIGNIS.

Premiul SIGNIS la HKIFF a fost decernat filmului "O viață cu totul nouă" de Ounie Lecomte, care reda povestea unui copil abandonat ce sfârșește în cele din urmă prin a fi adoptat dintr-un orfelinat coreean de o familie franceză. Publicul poate însoți pas cu pas emoțiile fetiței în drumul ei singuratic, călăuzit de expresia puternică a experienței personale a regizoarei - aflată la filmul ei de debut -, de talentul ei artistic și de capacitatea de a scoate în evidența toate acele detalii aproape imperceptibile, care totuși contează cel mai mult.

SIGNIS a acordat o mențiune filmului "Scrisori către părintele Jacob" de Klaus Haro (premiat de Interfilm, asociația protestantă de cinema, la festivalul de la Lubeck, 2009) - o capodoperă care exprimă puterea dătătoare de viață a spovezii, arătând că iertarea nu poate fi posibilă decât atunci când cineva acceptă că el sau ea poate cu adevărat să fie iertat. Regizorul își conduce cu măiestrie actorii în această dramă, aspră și totuși emoționantă, în două personaje: o prizonieră condamnată pe viață, care tocmai a fost eliberată și iertată, și un păstor orb, pentru care va lucra temporar ca secretară. Cele două personaje se influențează reciproc, revelându-se pe sine cu adevărat atunci când ajung să fie cei mai slăbi.

Referindu-se la filmul "Scrisori către părintele Jacob", Anca Berlogea, membră a juriului SIGNIS la festivalul de la Hong Kong, a considerat că acest film "reușește să exprime printr-o dramă în două personaje esențialul credinței creștine, cât și cum credința și cuvântul Bibliei pot să ne însoțească în fiecare zi".

La Festivalul de la Hong Kong au fost prezentate și două filme românești: "Cea mai fericită față din lume" de Radu Jude și "Polițist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu.

Realizatoare de filme documentare, Anca Berlogea este președinta Asociației SIGNIS România. Absolventă a Facultății de Regie din cadrul Academiei de Teatru și Film din București, ea a urmat apoi studii de teologie și a susținut în 2002 un master la Institutul Catolic din Paris, în domeniul teologiei și al artei sacre. Lucrarea cu tema "Amintire și mărturie în Evanghelia după Ioan" a stat la baza unui amplu proiect de spectacol itinerant pe drumul spre Compostela, a unui film documentar și a unei cărți: "Amintiri. Călăuze", publicate la Editura ARCB, 2005, sub pseudonimul Ana Boariu.

SIGNIS (www.signis.net) este o organizație neguvernamentală care include membri din 140 de țări. Sub numele complet de "World Catholic Association for Communication" (Asociația Mondială Catolică pentru Comunicare), unește profesioniști din radio, televiziune, cinema, video, educație media, Internet și noile tehnologii. A fost creată în noiembrie 2001. Programele sale diverse acoperă domenii precum promovarea programelor de filme și televiziune (jurii la festivaluri importante: Cannes, Berlin, Monte Carlo, Veneția, Ouagadougou...), crearea de studiouri de radio, video și televiziune, producerea și distribuirea de programe, furnizarea de echipamente specializate, cursuri pentru profesioniști... Are statut consultativ pe lângă UNESCO, Ecosoc (Națiunile Unite la Geneva și New York), Consiliul Europei. SIGNIS este recunoscută oficial de Vatican ca organizația catolică pentru comunicare.

Ovidiu Bișog

* * *


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat