Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Ziua Mondială a Tineretului

Tinerii din toate parohiile Bacăului au marcat împreună Ziua Mondială a Tineretului (28 martie 2010), în biserica "Ss. Petru și Paul". După Liturghia de la ora 18.00, animată de ei, a urmat procesiunea și Calea sfintei cruci pe străzile orașului.

"Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" (Mc 10,17). Aceasta este tema propusă de papa Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Tineretului din acest an. În căutarea unui răspuns la această întrebare tinerii din Bacău s-au apropiat mai întâi de bisericile parohiale. Împreună cu preoții din comunitatea lor au descoperit exigențele moștenirii vieții veșnice în urma organizării de întâlniri catehetice și zile de reculegere.

În Duminică Floriilor s-au unit cu toții în rugăciune în biserica "Ss. Petru și Paul", la Liturghia de la ora 18.00, precedată de o oră de adorație în care au fost înălțate rugăciuni pentru ca tinerii să păstreze mereu aprinsă în inima lor flacăra credinței. La sfânta Liturghie au venit tineri din toate comunitățile catolice din Bacău: "Sf. Nicolae", "Sf. Cruce", "Fer. Ieremia", "Sf. Francisc de Assisi" și de la Colegiul Național Catolic "Sf. Iosif". În altar au slujit: pr. Petru Tamaș, pr. Paul Agu și pr. Cornel Gabor. Pe treptele altarului câțiva tineri au așezat o pânză pe care era notată cu litere mari tema acestei Zile a Tineretului.

Liturghia a început cu binecuvântarea ramurilor pe treptele bisericii, după care, pornind în procesiune, fiecare și-a ocupat locul propriu în biserică. Corul tinerilor din Parohia "Sf. Nicolae" a însuflețit întreaga celebrare prin cântări măiestre și bine pregătite. Lecturile din Sfânta Scriptură și proclamarea Pătimirii Domnului după sfântul Marcu au fost făcute de către tineri, pe roluri.

A urmat predica părintelui Petru Tamaș. "Am auzit în această seară ceea ce nu am fi vrut să auzim niciodată... cel care s-a făcut om pentru noi a fost ucis de unul dintre noi. Cel care nu a judecat pe nimeni a fost condamnat la moarte. A murit iertând pe cei care l-au ucis. Culmea: a fost ucis de cei pe care i-a iubit". Amintind de începuturile Zilei Mondiale a Tineretului, de mobilizarea tinerilor din lumea întreagă, părintele a subliniat că "mulți tineri cu ocazia unui asemenea eveniment au deschis pentru prima dată Sfântă Scriptură. Tineri care trăiau departe de Biserică, atunci când s-a organizat în comunitatea lor o zi a tineretului s-au apropiat de grupul de tineri de la Biserică și nu l-au mai părăsit, au început să vină la cateheze și la cor". A fost punctat, de asemenea, mesajul papei Benedict al XVI-lea care îi invită pe tineri să caute la Cristos răspuns pentru problemele lor esențiale. Tinerii sunt și ei bogați, asemenea tânărului din evanghelie. Nu au bani, dar au entuziasm, talente deosebite, speranță și, mai ales, au tinerețea, care este o mare bogăție. Ca și în lumea sportului, în viața spirituală cel care vrea să-l urmeze pe Cristos trebuie să accepte niște exigențe. Aceste exigențe, aparent grele, deschid calea spre adevărata libertate.

Deși ploaia nu contenea să cadă, după Liturghie s-a organizat procesiunea cu calea sfintei cruci pe străzile orașului. Din procesiune nu au lipsit crucea tinerilor, torțele, imagini cu 14 momente ale drumului crucii. A fost o fascinantă manifestare de credință la care au participat în număr mare credincioși catolici, dar și ortodocși.

Purtând în minte și în inimă mesajul papei, "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" (Mc 10,17), tinerii s-au întors la casele lor continuând să mediteze și mulțumind Domnului pentru iubirea cu care îi învăluie.

Redacția Biserica și viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 martie: Bacău: Ziua Mondială a Tineretului


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat