Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Curs de formare pentru membrii Ordinului Franciscan Secular

La Casa Ecumenică din Onești, în perioada 23-25 martie 2010, s-a desfășurat un curs de formare pentru membrii Ordinului Franciscan Secular, regiunea Moldova-Muntenia, la care au participat 50 de terțiari franciscani din fraternitățile: Onești, București, Huși, Valea Mare, Prăjești, Galbeni, Nisiporești, Luncași, Nicolae Bălcescu, Galați, Răducăneni, Fundu Răcăciuni,Târgu-Trotuș și Gioseni. Cursul a fost organizat de Consiliul Regional Moldova-Muntenia și asistentul spiritual, Pr. Anton Acatrinei, împreună cu Formatorul Național, Sora Lucia Mamulea.

Temele parcurse au fost: Istoria Ordinului Franciscan Secular, Etapele de formare și Profesiunea în OFS.

Programul a început cu lauda de dimineață urmat de salutul de "Bun venit" adresat de părintele spiritual Anton Acatrinei. A urmat un moment de cunoaștere în care fiecare s-a prezentat.

Conferințele au fost ținute de părintele Acatrinei, de la ora 10 la 12. Acestea au fost însoțite de discuții prin care s-a aprofundat materialul prezentat.

În prima zi a fost propusă tema "Istoria Ordinului Franciscan Secular", despre care am aflat că își are rădăcinile în Ordinul Penitenților din evul mediu, al cărui membru a fost și sfântul Francisc și pentru care la insistențele lor a scris o regulă. S-a accentuat în ce fel franciscanii trăiesc o adevărată viață penitențială. Pentru franciscanii seculari sensul pocăinței este cel de convertire, de schimbare a atitudinii inimii.

La ora 12, s-a celebrat Sfânta Liturghie urmată de o agapă fraternă. Toți frații erau animați de un sentiment de fraternitate, care le oferea bucuria de a fi împreună.

După o pauză de o oră s-a reluat conferința la care a luat parte și sora Lucia Iorio, misionară a terțiarilor franciscani capucini din Napoli, la Onești. Sora a dat mărturie despre intrarea ei în ordin și misiunea care o desfășoară la Onești.

Momentul a fost încheiat cu rugăciuni, cântece și Calea crucii.

A doua zi părintele Acatrinei a reluat conferințele, prelucrând tema Etapele de formare. În prima etapă, de inițiere, candidatului i se explică însemnătatea vocației, cum trebuie să se facă discernământul; i se vorbește despre sfântul Francisc și sfânta Clara; este introdus în rugăciunea franciscană și i se explică pe scurt Familia Franciscană, Regula, constituțiile generale ș.a. În perioada de formare un rol important îl are: studierea regulii OFS, punerea în centrul vieții a evangheliei după modelul sfântului Francisc, participarea în mod activ la viața de apostolat-dreptate, pace, vizitarea și ajutarea bolnavilor.

Tema de după-masă s-a referit la profesiunea în OFS.

Cursul de formare s-a încheiat joi, 25 martie, cu o Liturghie solemnă la cripta fericitului Ieremia, prezidată de părintele Emilian Cătălin, ministru provincial al Fraților Minori Conventuali din România. La Liturghie au concelebrat părintele Mario, pr. Anton Acatrinei, pr. Petru Iștoc. După sfânta Liturghie s-a servit masa, la care a luat parte și părintele provincial; a fost un moment de bucurie și împărtășire a celor trăite. Părintele a transmis salutări tuturor terțiarilor franciscani rămași acasă și a urat succes în păstrarea idealului franciscan. A urmat salutul de rămas bun și plecarea grupurilor.

Marilena Socaciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-25 martie: Onești: Curs de formare pentru membrii Ordinului Franciscan Secular


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat