Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Duminica Floriilor - Ziua Mondială a Tineretului

În Duminica Floriilor, 28 martie 2010, ora 17.00, s-a sărbătorit, la nivel local, Ziua Mondială a Tineretului, în cadrul unei sfinte Liturghii pontificale prezidate de Preasfințitul Aurel Percă, la care au participat și tinerii din parohiile vecine. Au concelebrat preoți responsabili cu pastorația tineretului în Iași: profesori, parohi și vicari.

În Duminica Floriilor se sărbătorește intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim și totodată începutul Săptămânii Patimilor. Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea a dispus în anul 1984 ca în fiecare an, în această duminică, să se celebreze la nivel local Ziua Mondială a Tineretului. Și acest lucru s-a petrecut pentru prima oară la Roma, în anul următor, 1985. Această zi a ajuns anul acesta la a 25-a ediție.

Tinerii din Iași n-au vrut să piardă din vedere acest lucru și au înțeles că de ziua lor trebuie să facă sărbătoare împreună cu Isus, Învățătorul cel bun. La fel ca în anii precedenți, cei din parohiile vecine (Parohia "Sf. Anton"; Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus"; Parohia Tomești; Parohia Dancu) au venit în procesiune spre catedrală, împreună cu preoții, cu steaguri și cu ramuri în mâini, intonând cântece sau rugându-se Calea sfintei cruci.

La intrarea în catedrală au fost primiți de PS Aurel, care i-a salutat cu cordialitate și le-a transmis și salutul PS Petru Gherghel, prezent anul acesta la Ierusalim. A fost proclamată evanghelia zilei, au fost binecuvântate ramurile și, la îndemnul liturgic, rostit de episcop: "Să imităm, fraților preaiubiți, mulțimile care îl aclamau pe Isus și să mergem în pace", am intrat cu toții în procesiune spre altar, intonând cântecul specific acestei zile, "Vino, azi, cu râvnă!"

Tinerii au citit lecturile, iar Patima Domnului nostru Isus Cristos a fost proclamată pe roluri. Predica ținută de PS Aurel Percă a debutat cu interogația: "De ce a murit Isus Cristos? De ce a fost ucis?". Răspunsul la aceasta se află în răutatea cuibărită în inima omului încă de la începutul existenței lui. Cristos a venit să elimine această răutate și să refacă prietenia cu Dumnezeu. Această intervenția a necesitat crucea, ca să înțelegem răutatea păcatului și imensa iubire a lui Dumnezeu deopotrivă. Intrând în Săptămâna Patimilor, trebuie să vedem de partea căror personaje din scena răstignirii ne aflăm: de partea mulțimii care cântă Osana și numai puțin după aceea strigă "Răstignește-l!" ori de partea lui Simon din Cirene. Cu siguranță, răspunde episcopul, dorim să fim un Simon din Cirene pentru a-l ajuta pe Isus în aceste momente dramatice. În cadrul predicii, episcopul făcut referință la mesajul papei Benedict al XVI-lea pentru această zi: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" (Mc 10,17), amintindu-le tinerilor că au datoria de a descoperi darurile lui Dumnezeu în ei, dar și responsabilitățile pe care le au de îndeplinit. "Să ne uitam la Cristos de pe muntele Calvar care stă cu brațele deschise și ne îndeamnă să iubim viața, dar să avem o traiectorie stabilă", a fost îndemnul final al PS Aurel pentru toți tinerii.

După ce au fost rostite intențiile la rugăciunea credincioșilor, tinerii au prezentat la ofertoriu mai multe daruri care exprimau încercările, suferința și frământările vieții (coroana de spini); proiectul de viață care trebuie realizat în această fază a vieții (stilou, compas și mai multe foi); darul preoției și capacitatea de a recepta cuvântul slujitorilor lui Isus (stola și scoica); Biserica vie a lui Cristos (o bisericuță din carton); simbolurile pentru euharistie (colacul și vinul); entuziasmul și frumusețea tinereții (florile).

Animarea sfintei Liturghii a fost făcută de tinerii din Acțiunea Catolică și cei de la Scout. Cântarea a fost susținută de corul de tineri "Juvenes Ecclesiae" al catedralei.

Atmosfera de sărbătoare a fost resimțită de fiecare inimă și toți tinerii au trăit un moment de întâlnire cu Isus, Domnul și Învățătorul lor. Aceasta reiese și din impresiile pe care le-au mărturisit unii dintre ei.

"M-a impresionat foarte mult numărul de tineri prezenți. Și în plus atitudinea lor, plină de viață și curaj. Chiar cred că au trăit momentele de astăzi, cu intensitate. În plus, organizatorii sunt întotdeauna de admirat. De fiecare dată mă surprinde plăcut disponibilitatea lor și lucrurile frumoase pe care le fac" (Cristina)

"O zi în care am simțit mai intens chemarea lui Isus «Vino și urmează-mă», vino, chiar dacă asta înseamnă să renunți la bucuriile și plăcerile noastre personale". (Ana Dănculesei)

"Simțindu-mă și fiind tânără, am mers la Liturghia care s-a celebrat pentru tineri. Am participat la sărbătoare alături de ceilalți tineri și mi-am dat seama încă o dată că Biserica are nevoie și de mine chiar și în timpul unei sărbători, la fel cum o casă are nevoie de fiecare cărămidă. I-am cântat Osana lui Isus promițându-i că nu voi fi apoi ca mulțimea care după ce l-a aclamat, i-a strigat «Răstignește-l!». Mi-am propus azi, alături de ceilalți tineri, să trăiesc săptămâna ce urmează cât mai intens, cu mai multe fapte bune și rugăciuni mai multe, încercând să evit cât pot de mult răul. În timpul evangheliei mă gândeam că Dumnezeu putea să ne răscumpere și altfel, pur și simplu putea să-l învingă pe diavol și totuși l-a trimis la moarte pe Fiul său, și mă întreb: «De ce, Doamne? De ce să fie pus alături de tâlhari și răufăcători?»" (Cecilia Agrigoroaiei)

"Ziua de azi a stat sub semnul bucuriei, o sărbătoare pentru toți cei care sunt tineri și se simt tineri. Cu toții am fost chemați să-l urmam pe Cristos în momentele de suferința pentru a ne maturiza în credința și a-l putea privi pe Dumnezeu într-o atitudine de profundă recunoștință și contemplație pentru iubirea pe care ne-o poartă". (Iuliana Tofana)

Îi încredințăm lui Isus această Săptămână Sfântă, viața noastră întreagă, grijile, problemele, nedumeririle și convingerile noastre și-i mulțumim pentru darul tinereții, pentru că ni se descoperă în atâtea moduri și pentru că putem face atâtea lucruri frumoase în numele lui. Să ne însoțească cu harurile și cu iubirea sa în aceste zile ca să trăim cât mai profund bucuria Învierii sale.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 martie: Iași: Duminica Floriilor - Ziua Mondială a Tineretului

* * *

Comunicat de presă: Duminica Floriilor - Ziua Tineretului

Apel către tinerii Diecezei de Iași pentru Ziua Tineretului 2010


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat