Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Israel: Pelerinaj pe urmele lui Isus și ale Mariei

PS Petru Gherghel, însoțit de un grup de preoți și de un grup de 44 de credincioși din diferite parohii ale Diecezei de Iași, participă la un pelerinaj în Țara Sfântă în perioada 23 martie - 1 aprilie 2010.

După o călătorie care ar putea fi numită "pregătitoare" spre aeroportul Otopeni, în seara zilei de 23 aprilie, grupul de pelerini a pășit pe locurile sfinte. Pentru marea parte a pelerinilor, aterizarea avionului pe aeroportul din Ben Gurion - Tel Aviv, a însemnat împlinirea visului oricărui credincios, de a vizita măcar o dată în viață locurile sfinte, unde Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om pentru a ne mântui pe noi. De pe chipurile pelerinilor dispăruse chiar și oboseala inerentă unui astfel de drum și se putea citi nerăbdarea de a atinge pământul sfințit de Isus. Câte o lacrimă de emoție picura din ochii unora.

Întâlnirea cu părintele Cristian Vacaru, reprezentantul Episcopiei de Iași în Țara Sfântă și ghidul nostru pentru aceste zile de har, care ne-a întâmpinat cu mare bucurie, a reprezentat și începutul oficial al pelerinajului, cu o rugăciune specială prezidată de Preasfințitul Petru. Și, deși era târziu în noapte, drumul spre Nazaret a fost parcă un cântec de mulțumire adresat lui Dumnezeu, pentru harul oferit de a fi în aceste zile pe aceste locuri.

Prima zi a pelerinajului a început o sfântă Liturghie prezidată de Preasfințitul, pe Muntele Fericirilor, locul de unde Cristos învăța și încuraja mulțimile. Un loc cu adevărat minunat, un colț de paradis pe pământ, unde cei care ajung, sunt cu adevărat fericiți. Cu părerea de rău în suflet pentru timpul parcă prea scurt petrecut pe acest munte, pelerinii au coborât spre lacul Genezaret, pentru a face experiența lacului în jurul căruia Cristos a săvârșit atâtea fapte minunate. Vaporașul care ne-a purtat în larg, s-a oprit pentru câteva minute pentru a da spațiu unui dialog personal cu Isus. De aici, ajunși la mâl, am avut posibilitatea de a vizită locul înmulțirii pâinilor și cel al conferirii primatului apostolului Petru, precum și sinagogă din Cafarnaum. Emoțiile s-au amplificat însă, pe malul râului Iordan, când, în față episcopului Petru, pelerinii și-au reînnoit angajamentul credinței făcut în ziua botezului. Ziua s-a încheiat cu un emoționant moment de adorație euharistică la Nazaret, în față camerei unde Maria a fost vizitată de către îngerul Gabriel.

A doua zi, 25 martie, pelerinii au avut privilegiul de a participa la Liturghia solemnă din Bazilica Bunei-Vestiri, prezidată de patriarhul latin al Ierusalimului. A fost un moment de adevărată înălțare sufletească, iar rugăciunea "Angelus" a căpătat o dimensiune particulară. După celebrarea solemnă, am avut ocazia de a vizita locurile pe unde au umblat Maria, Iosif și copilul Isus și de ne reculege puțin și în sinagogă din locul copilăriei lui Isus, Nazaret. Un alt moment emoționant a fost cel al vizitei la muntele Tabor, unde Cristos și-a dezvăluit pentru câteva momente gloria divină în față ucenicilor săi. Ziua s-a încheiat cu un nou salut, de rămas bun, adus Mariei în bazilica din Nazaret.

A treia zi a pelerinajului, ne-a purtat pașii la Cana, locul primei minuni săvârșite de Isus, unde familiile prezente au avut posibilitatea de a-și reînnoi angajamentele de la căsătorie. Ziua a continuat cu vizitarea localităților Haifa și Cezareeea Maritimă și s-a încheiat cu sosirea pelerinilor la Betleem.

Zilele următoare vor fi o adevărată întărire a credinței, participând la procesiunea din Duminica Floriilor, meditând la suferințele Mântuitorului prin parcurgerea Căii sfintei cruci la Ierusalim și culminând cu bucuria Învierii.

Ne putem considera cu adevărat privilegiați să fim în aceste momente în Țara Sfântă, însă nu putem să-i uităm pe cei care au rămas acasă, spre care se îndreaptă gândul nostru plin de dragoste creștinească și pentru care înălțam în fiecare zi o rugăciune sinceră către Domnul.

Pr. Mihai Budău


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat