Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Chișinău: Comunicatul final al celei de-a X-a întâlniri a președinților conferințelor episcopilor din sud-estul Europei

*

Minoritatea catolică, plămadă pentru binele comun

Chișinău, 2 martie 2010

"Simțim timpul Postului Mare pe care l-am început ca semn al trăirii noastre zilnice ca Biserici minoritare care merg în mijlocul atâtor încercări. Însă, susținuți de credință și de speranță și întăriți de caritatea manifestată de atâția frați din alte țări și de Sanctitatea voastră, suntem siguri că acest timp ne este dat ca oportunitate pentru a ne reînnoi în Duhul Sfânt ca să putem duce tuturor victoria Învierii lui Cristos, mântuirea lumii".

Este ceea ce se citește în comunicatul final (trimis papei) al celei de-a zecea întâlniri a președinților conferințelor episcopale din sud-estul european - încheiată la Chișinău, capitala Republicii Moldova - dedicată anul acesta temei "Drepturile catolicilor în societatea în care sunt în minoritate. Contribuția catolicilor la realizarea binelui comun în societate: dificultăți și noi provocări". La întâlnire - promovată de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) - au participat reprezentanți din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Moldova, România, Conferința Episcopală Internațională "Sfinții Ciril și Metodiu" și Turcia. La lucrări au luat parte și nunțiul apostolic în România și în Republica Moldova, arhiepiscopul Francisco-Javier Lozano, și observatorul permanent al Sfântului Scaun la Consiliul Europei, Monseniorul Aldo Giordano. În sesiunea de deschidere, cardinalul Vinko Puljic a introdus lucrările și l-a primit pe viceprimministrul Ion Negrei, venit să dea mărturie despre apropierea autorităților țării de această întâlnire internațională a Bisericii Catolice. Apoi a fost citit un mesaj al președintelui CCEE, cardinalul Péter Erdő.

În timpul sesiunilor de lucru, episcopii au exprimat "conștiința" că, "fiind minoritate", aceste Biserici pot "face mult", "acționând în mod eficient pentru binele comun dobândind un consens și o stimă care nu sunt căutare pentru sine ci ca o consecință a alegerilor dictate de Evanghelie și de necesitățile reale ale oamenilor".

La circa douăzeci de ani de la sfârșitul regimurilor totalitare în țările din sud-estul Europei și în pofida venirii democrației, "rămâne mult de făcut - se citește în mesaj - în special în domeniul recunoașterii drepturilor minorităților religioase".

"Dacă în majoritatea cazurilor - scrie CCEE - raporturile dintre Biserică și stat au fost stabilite de concordate sau de voința de a reglementa din punct de vedere juridic prezența catolică în aceste țări (cu excepția Turciei), adesea acorduri și/sau concordate au rămas hârtie albă și cu greu sunt puse în practică. De aceea, instrumentul legal nu înseamnă în mod automat dreptate și tutelare a minorităților catolice, și chiar în unele cazuri nu protejează diferitele comunități de însăși încălcarea drepturilor umane, în special a acelor drepturi legate de libertatea religioasă și de drepturile instituționale ale Bisericilor".

CCEE mai afirmă că în cea mai mare parte a țărilor luate în analiză, "o mare problemă care rămâne, nu numai pentru catolici, ci și pentru alte comunități religioase, este restituirea sau compensarea proprietăților care au fost naționalizate în timpul comunismului".

Apoi comunicatul dă mărturie despre ceea ce Bisericile, deși în minoritate, fac pentru binele comun al țării în care se găsesc. În acest sens a fost exemplu comunitatea mică din Moldova, unde catolicii reprezintă 1% din populație. "Cu toate că rămâne mult de făcut - afirmă CCEE - Biserica Catolică, în societățile în care este în minoritate, nu simte mai puțin datoria de a contribui la binele comun și la dezvoltarea deplină a societăților în care este prezentă. În unele țări, participarea și intervenția Bisericii cu privire la temele din dezbaterea publică este adesea căutată atunci când se discută despre teme de natură etică". "Angajarea Bisericii în slujba populațiilor locale este numai cifra conștiinței că este parte vie a acelor teritorii pentru care în fiecare zi preoți, persoane consacrate și laici își dedică propriile resurse materiale și spirituale pentru ca popoarele din aceste țări să poată crește și regăsi, în solidaritatea lumii catolice, motiv de mare speranță. Biserica, prin structurile sale, va continua să realizeze ceea ce este necesar pentru ca să se depășească orice situație de dificultate socială".

Monseniorul Aldo Giordano, observator permanent al Sfântului Scaun la Consiliul Europei a folosit "metafora santinelei" pentru "a indica rolul Bisericii pentru binele comun în societate".

"Santinela - a spus Monseniorul Giordano - nu este cel care stă de gardă, în așteptarea unui dușman, ci acela care are curajul de a porni mereu din nou, de a merge pe graniță pentru a veghea de sus și a scruta urmele lui Dumnezeu. Mai ales santinela caută și știe că și în întunericul istoriei pot fi încă găsite urmele trecerii lui Dumnezeu și a dreptății lui. Biserica - a continuat monseniorul Giordano - este conștientă că competența ei nu se referă la soluțiile tehnice, politice, economice, sociale, ci știe că are misiunea gravă de a fi «santinelă», «conștiință socială», deoarece este expertă despre om. Pentru această misiune, Biserica cere un spațiu public".

În cursul lucrărilor participanții au putut să viziteze diferite realități ecleziale care animă și contribuie la binele comun al societății moldovenești. Zilele celei de-a zecea întâlniri a președinților Conferințelor episcopale din sud-estul european au fost ritmate de momente de rugăciune și de celebrările euharistice. Îndeosebi participanții au celebrat sfânta Liturghie împreună cu comunitatea locală a Parohiei Stăuceni, a Cenacolului Regina Pacis și a catedralei din Chișinău.

Prin vizitarea centrelor caritative și de asistență, prin celebrările cu comunitățile locale, participanții "s-au simțit întăriți și încurajați de esențialitatea, simplitatea și vitalitatea acestei tinere Biserici care, deși este în minoritate, răspunde pe larg la misiunea sa de evanghelizare și de caritate față de poporul moldovenesc". Faptul de a fi Biserici în minoritate - au conchis prelații - "nu trebuie niciodată să slăbească voința noastră de mărturie, datoria noastre de a face binele".

Întâlnirea din anul 2011, a unsprezecea, se va desfășura între 3-6 martie în Cipru, la invitația arhiepiscopului de Cipru al maroniților, Monseniorul Joseph Soueif.

(După L'Osservatore romano, 3 martie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat