Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": A fi catolic

A fi catolic. O primă privire asupra operei teologice a cardinalului Leo Scheffczyk, este noua carte scrisă de prof. Manfred Hauke. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", în formatul 14x20, are 170 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 12 lei.

Există o mulțime de cărți despre "creștinism" sau "viața creștină" în general, însă lucrările ce au în titlu adjectivul "catolic" sunt, dimpotrivă, rare. La prima vedere, acest lucru ar putea părea de înțeles din perspectiva ecumenismului: oare n-ar trebui catolicitatea să se retragă pe planul al doilea în favoarea însușirilor comune între toți creștinii? Mai are vreun sens a fi catolic?

Cardinalul Leo Scheffczyk nu pune aici semnul întrebării, ci al exclamării. Catolicitatea nu este un atribut oarecare, de prisos, ce ar putea dispărea în spatele unor aspecte mai importante. Ea ține de esența creștinismului, așa cum a voit însuși Fiul lui Dumnezeu făcut om. Unirea creștinilor nu se înfăptuiește ascunzând adevărurile de credință, ci înfățișându-le integral. Numai astfel poate lumina adevărului să strălucească pretutindeni, pururi și pentru toți.

Reflecția despre "universul credinței catolice" se află în centrul operei teologice a lui Leo Scheffczyk. Afirmarea catolicității include deschiderea radicală față de adevăr, oriunde s-ar afla acesta. Iubirea de adevăr este legată de un discernământ critic ce știe să respingă și eroarea.

Motivul acestei cărți este conferirea demnității de cardinal profesorului dr. doc. Leo Scheffczyk la 21 februarie 2001, dată la care teologul silezian a împlinit 81 de ani. A fost un eveniment neobișnuit: la o asemenea vârstă, o personalitate nu mai primește de obicei noi funcții la vârfurile Bisericii. Însă Leo Scheffczyk a primit înalta demnitate nu în vederea unei funcții de conducere în Germania sau la Vatican, numirea fiind întemeiată, de fapt, pe meritele personale deosebite în promovarea științifică a credinței catolice, în unire cu urmașul sfântului Petru. Astfel, Ioan Paul al II-lea a cinstit opera unui teolog ce îmbină fidelitatea față de tradiție cu sensibilitatea față de situația prezentă. Să ne amintim aici scurtul portret al unui profesor de teologie descris de Isus însuși: "Orice cărturar care a devenit ucenic al împărăției cerurilor este asemenea unui stăpân al casei care scoate din vistieria sa lucruri noi și vechi" (Mt 13,52).

Atunci când cardinalul ne-a părăsit, îndreptându-se spre răsplata veșnică, pe 8 decembrie 2005, Papa Benedict al XVI-lea a evidențiat, într-o telegramă semnificativă, caracterul exemplar al defunctului, manifestat prin aprofundarea teologică a adevărului dumnezeiesc și prin fidelitatea față de patrimoniul credinței.

Lucrarea de față, de dimensiuni reduse, nu are intenția să ofere o introducere științifică detaliată pentru teologi de specialitate. O lucrare mai amplă care se apropie de acest scop se află în pregătire și va fi publicată în curând (în limba italiană). Celor interesați în special de aspectele științifice le oferim "Micul vademecum pentru aprofundare" de la sfârșitul acestei lucrări.

În paginile ce urmează este vorba numai de o primă perspectivă pentru toți cei interesați să cunoască mai îndeaproape opera cardinalului, operă vastă, destinată întregii Biserici. Unele probleme teologice complexe sunt prezentate într-o formă simplă, ca un "aperitiv" care să trezească dorința de a aprofunda apoi nemijlocit scrierile Cardinalului. Folosind o altă imagine, putem spune că, prin această lucrare, în "edificiul" monumental al scrierilor teologului german se vor deschide câteva ferestre ce vor face posibilă o primă privire, din diferite perspective, asupra întregii construcții.

La originea cărții se află câteva conferințe pe care autorul le-a ținut în anul 2002 la Radio Horeb (secția germană a postului Radio Maria). Audiența acestor emisiuni și succesul versiunii scrise în limba germană au încurajat autorul să prezinte această mică introducere în teologia cardinalului Scheffczyk și publicului român. Un spațiu amplu este dedicat teologului însuși, prin citate alese.

Urmând deviza cardinalului, se cuvine "să binevestim bogăția de nepătruns a lui Cristos" (Ef 3,8). Sunt convins că familiarizarea cu opera lui Leo Scheffczyk poate hrăni bucuria de a fi catolici în aceste vremuri de criză și poate contribui la o nouă evanghelizare în virtutea unei mărturii nefățarnice. Îmi doresc ca opera teologică a cardinalului să ne ajute să fim pe deplin și absolut catolici.

Pr. prof. dr. doc. Manfred Hauke

* * *

A fi catolic. O primă privire asupra operei teologice a cardinalului Leo Scheffczyk,
Manfred Hauke, Ed. "Sapientia", 2010, ISBN 978-973-8980-65-5, 14x20, 170 p., 12 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat