Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Imnul de la vesperele duminicilor din Postul Mare

Omul plăsmuit de iertare

de Inos Biffi

În afară de a fi timp de austeritate, Postul Mare este timp de căință și de iertare. Asta ilustrează un alt imn din săptămânile care conduc către Paști, Audi, benigne conditor, în dimetri iambici, atribuit în mod îndoielnic lui Grigore cel Mare. "Rugăciunile și lacrimile (preces cum fletibus) / o, Doamne îndurător, / către tine se îndreaptă mai intense / în acest timp sfânt". Nici nu sunt implorări sterile și lacrimi zadarnice: ele ating inima lui Dumnezeu, care, neignorând cât este de fragil lutul din care este plăsmuit omul, este gata să acorde părerii de rău și corectării harul iertării. De aici încrederea din inimă și încrezătoare: "Tu care cunoști inimile / și slabi ne vezi (Scrutator alme cordium, / infirma tu scis virium) / celui care se căiește și te invocă / dăruiește-i iertarea ta".

La rândul nostru recunoaștem gravitatea păcatelor comise și invocăm milostivirea care le iartă și medicamentul care vindecă și revigorează slăbiciunea noastră: "Mare este păcatul nostru / însă iubirea ta este mai mare: / vindecă rănile ascunse / spre gloria numelui tău".

Este spus cu îndrăzneală: gloria lui Dumnezeu este iertarea noastră. Însă sfântul Ambroziu este și mai îndrăzneț: el consideră că Dumnezeu l-a creat pe om și s-a odihnit, tocmai datorită faptului că în sfârșit a chemat la existență o creatură căreia să-i poată ierta păcatele, adică asupra căreia să reverse iubirea sa în forma iertării.

Revelarea esenței lui Dumnezeu este iubirea milostivă.

Cât privește Postul Mare, este desigur un timp de rigoare austeră și de voință sinceră de convertire: cerem forța de a posti, rezistența în fața amăgirii deviante a simțurilor și darul unui "spirit sobru", care să fugă de cedările în fața păcatului (ieiunet ut mens sobria / a labe prorsus criminum).

Însă rigoare austeră nu înseamnă chinuire interioară continuă, nici căința sinceră nu înseamnă o perseverare neîncetată în remușcări implacabile, spre neîncrederea și chinuirea sufletului.

Amintim și recunoaștem păcatele comise pentru a ne părea rău de ele și a le detesta, dar mai ales pentru a experimenta miracolul reconcilierii și gustul și bucuria harului, care ne-a readmis la prietenia Tatălui ceresc.

Omul este făcut în întregime din iertarea lui Dumnezeu, conform accentelor vibrante dintr-o invocație minunată din liturgia ambroziană de Postul Mare: "Viața noastră suspină în neliniște, dar nu se corectează acțiunea noastră. Dacă aștepți, Doamne, nu ne căim; dacă pedepsești, nu rezistăm. Întinde-ți mâna spre noi care am căzut, tu care i-ai deschis tâlharului căit paradisul".

* * *

Audi, benigne conditor

Audi, benigne conditor,
nostras preces cum fletibus,
sacrata in abstinentia
fusas quadragenaria.
 
Scrutator alme cordium,
infirma tu scis virium;
ad te reversis exhibe
remissionis gratiam.
 
Multum quidem peccavimus,
sed parce confitentibus,
tuique laude nominis
confer medelam languidis.
 
Sic corpus extra conteri
dona per abstinentiam,
ieiunet ut mens sobria
a labe prorsus criminum.

(După L'Osservatore romano, 1-2 martie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat