Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un glas neascultat în Țara Sfântă

Interviu luat Monseniorului Twal, patriarh latin de Ierusalim

Deși arabii creștini constituie numai o mică minoritate în Țara Sfântă, ei ar putea totuși să reprezinte o punte importantă în conflictul care a împărțit regiunea de acum de prea mult timp, afirmă patriarhul Fouad Twal.

Patriarhul latin de Ierusalim se plânge că în timp ce comunitatea internațională întârzie să intervină, numărul acestor creștini scade rapid. Parte a problemei, afirmă el, este că zidul israelian înalt de 6 metri, care înconjoară Teritoriile palestiniene, a făcut aproape imposibilă viața pentru multe persoane.

Există circa 50.000 de creștini care trăiesc în Fâșia Gaza, în Ierusalimul de est și în Cisiordania, în timp ce alți 200.000 trăiesc în Israel.

În acest interviu dat programului de televiziune "Where God Weeps" de la Radio and Television Network (CRTN), în colaborare cu Kirche in Not, patriarhul vorbește despre multele dificultăți în care trăiesc creștinii în Țara Sfântă și lansează un triplu apel la: rugăciune, proiectare și presiune.

Care este situația creștinilor în Țara Sfântă astăzi?

Mons. Twal: Trebuie să amintim că Patriarhia latină se extinde peste trei state: Iordania, Palestina și Israel, și chiar peste Cipru. Deci nu este ușor de vorbit despre o condiție omogenă, deoarece situația se schimbă de la stat la stat. În general, așa cum știm, fiecare stat este împărțit în multe dieceze; în schimb, în cazul nostru avem o dieceză care acoperă diferite state.

Faptul de a trăi în condiții de conflict comportă probleme de graniță; probleme pentru a trece granițele; probleme pentru a transfera un preot dintr-o parohie în alta. Trebuie să ne supunem eliberării de permise, din partea Israelului, pentru a ne mișca în interiorul acestor trei state care fac parte din Patriarhia de Ierusalim

Cum ați descrie sentimentele persoanelor, îndeosebi ale creștinilor, care locuiesc la Ierusalim și în Țara Sfântă?

Mons. Twal: Ierusalimul este un oraș special: minunat și dramatic, în care chiar Domnul a plâns și în care noi continuăm să plângem. Nu este ușor. Ierusalimul îi unește pe toți credincioșii - evrei, musulmani, creștini - dar în același timp Ierusalimul îi împarte pe toți credincioșii - până la moarte. Fiecare ar vrea Ierusalimul ca proprie capitală. Pentru mine Ierusalimul trebuie să fie mama Bisericilor, mama tuturor credincioșilor și nu a unui singur popor.

Este frumos, pe de o parte, să vezi aceste persoane care vin să viziteze locurile sfinte, și pe de altă parte doare să vezi Biserica locală, creștinii locului, care nu pot nici măcar să viziteze aceste locuri sfinte. Un paroh din Betleem nu poate să-și ducă enoriașii în pelerinaj la Locurile Sfinte. Aceeași situație este valabilă pentru Ramallah, Iordania și alte parohii: nu se pot mișca liber cu toate posturile de blocaj și cu zidul care-i separă.

O întrebare crucială: situația s-a înrăutățit pentru creștinii din Țara Sfântă ca urmare a construirii zidului?

Mons. Twal: Cu siguranță zidul a împărțit familii întregi. Nu e vorba numai de locurile sfinte, ci de familii adevărate. În unele familii, tinerii nu pot să-și viziteze bunicii care se află de cealaltă parte a zidului. Nu pot să meargă la parcurile, grădinile, livezile lor de măslini care se află de cealaltă parte. Problema este însemnată. Nu e numai problemă a locurilor sfinte, ci a demnității familiilor, a separării între tineri și bătrâni. Nu pot să meargă ca să viziteze pe cineva care moare în cealaltă parte.

Dumneavoastră călătoriți cu pașaportul diplomatic de la Vatican?

Mons. Twal: Da, așa este. În felul acesta pot să-i vizitez pe credincioșii din cele trei state care compun Patriarhia: Iordania, Israel și Palestina. Problema apare atunci când trebuie să transferăm un preot dintr-o parohie în alta, pe baza muncii noastre pastorale și a necesităților pastorale. În acest cazuri trebuie să-mi pun problema dacă i se va da sau nu permisul. Este o mare problemă.

În Iordania - partea cea mai întinsă a Patriarhiei și cea mai mare sursă de preoți, seminariști și surori - problema este întotdeauna dacă putem să-i ducem sau nu în Palestina. Cealaltă problemă se referă la tinerii seminariști care se află la Beit Jala, aproape de Betleem, și care vor să meargă ca să viziteze propriile familii în Iordania în timpul vacanțelor.

Să viziteze propriile familii?

Mons. Twal: Da. Este o problemă. Conflictul există. Și noi îndurăm consecințele. Ceea ce avem nevoie nu este un permis ci pacea. Avem nevoie de o viață normală; de libertatea de mișcare; de a ne putea mișca pașnic, fără probleme și fără permise. Chiar dacă Israelul ne dă permisele, nu suntem pe deplin mulțumiți. Vom fi mulțumiți numai atunci când vom avea pacea, când vom avea o viață normală și când ne vom putea mișca fără probleme.

Faptul este că acest conflict există de acum de 60 sau 100 de ani și că până acum n-am văzut nici un progres spre pace, demnitate, libertate. N-am văzut, dar nu abandonăm niciodată speranța. Ne rugăm și cerem ajutor din exterior pentru ca să putem dobândi pacea.

Creștinii se află în mijlocul extremiștilor musulmani și a extremiștilor sioniști. Unde se plasează creștinii? Există un răspândit simț de agresivitate față de comunitățile creștine din partea ambelor părți?

Mons. Twal: Sunt convins că situația dramatică trebuie să ne ducă din nou la Evanghelie și s-o luăm serios în considerare. În Evanghelie Domnul ne spune: "Dacă vrea cineva să vină după mine, să-și ia crucea și să mă urmeze".

Și aceasta este "pâinea noastră cea de toate zilele": să purtăm crucea chiar în locurile în care el a purtat-o. Și ca și creștini, și ca minoritate, faptul că această cruce vine de la evrei, de la musulmani sau de la noi înșine, nu contează. Faptul este că nu putem trăi în Țara Sfântă, că nu putem iubi Țara Sfântă, că nu putem munci în Țara Sfântă, fără a lua asupra noastră crucea. Deci situația de duce din nou literalmente la Evanghelie. Dar în același timp, în evanghelie, Domnul ne spune: "Nu te teme, eu sunt cu tine".

Pentru aceasta, entuziasmul nostru, bucuria noastră de a trăi, de a munci, de a evangheliza, de a duce înainte activitățile noastre pastorale, nu depinde de bucuria situației politice - fie că guvernul este cu noi sau împotriva noastră. Bucuria noastră de a trăi, a munci, a ne ruga, vine dintr-un alt izvor: de la Domnul, de la puterea lui, de la iubirea lui, de la iertarea lui.

Dumneavoastră ați spus că arabii creștini sunt ca o punte între Orient și Occident. Ce rol au creștinii în acest context?

Mons. Twal: Înainte de toate, trebuie să menținem și să respectăm identitatea noastră de arabă și de creștini. Nu putem uita această identitate. Ca arabi avem aceleași tradiții, aceeași limbă și avem aceeași abordare a musulmanilor. Putem vorbi cu ei. Ne simțim mai arabi noi decât ei. Arabii existau cu multe secole înainte de venirea islamului în Orientul Mijlociu și suntem mândri că ne putem numi arabi care provin din deșert. Eu spun asta cu plăcere și nu-mi creează probleme.

În același timp suntem creștini și avem o cultură, o cultură creștină și o cultură occidentală, și putem și trebuie să fim un element de moderație, un factor de reconciliere, un factor sau o punte între cele două popoare în conflict. Problema este dacă comunitatea internațională ne acceptă sau ne consideră în acest sens. Asta este problema.

Prea des suntem uitați. Se iau decizii cu privire la Orientul Mijlociu adesea fără a se gândi la această mică minoritate creștină prezentă în zonă. Și adesea noi plătim prețul deciziilor lor pentru că nimeni nu ia în considerare prezența noastră, strânsă între majoritatea musulmană și majoritatea israeliană.

Dacă ați putea face un apel la catolici, ce ați cere pentru creștinii din Țara Sfântă?

Mons. Twal: Este simplu: un apel la trei lucruri.

Rugăciune: cerem Bisericii din toată lumea, comunităților, preoților și credincioșilor, să se roage pentru pace în Țara Sfântă, pentru ca noi să continuăm să credem în forța rugăciunii. Domnul a spus: vă dau pacea mea. Pacea pe care lumea și politicienii n-o pot da, sau pe care probabil nu vor s-o dea. Pe aceea numai el ne-o dă. Această pace înseamnă seninătate, credință, iubire și respect față de toți. Așadar, primul lucru este rugăciunea.

Al doilea este proiectul: să fie demarat vreun proiect social, religios sau cultural. Se pot adopta școlile, seminariștii sau Patriarhia. Se poate și trebuie să se dea ajutor.

Și ultimul lucru este presiunea asupra guvernelor pentru ca să fie făcută pace. Avem nevoie de asta, mai mult decât de orice alt lucru. Avem nevoie de pace; de o "road map" care să conducă la eliminarea posturilor de blocaj și a zidului, și să trăim în pace cu toți.

Vrem să spunem cu claritate tuturor că prin arme, ziduri și posturi de blocaj nu va fi pace și nu va fi siguranță. Pacea și siguranța ori sunt pentru toți ori nu vor putea fi pentru nimeni. Nici un popor, nici israelienii, nici palestinienii, nu pot avea o siguranță sau o pace unilaterală. Ambii ori vor avea pace și siguranță ori vor continua să se ucidă reciproc într-o spirală a violenței care nu se va termina niciodată. Și noi nu vrem asta.

Vrem pacea și siguranța pentru toți: evrei, musulmani și creștini.

* * *

Acest interviu a fost condus de Mark Riedemann pentru "Where God Weeps", un program de televiziune și radiofonic săptămânal, produs de Catholic Radio and Television Network în colaborare cu organizația internațională Kirche in Not.

(După Zenit, 1 martie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat