Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Zece forme de a mulțumi pentru preoți

Decalog publicat de Conferința Episcopală Spaniolă

Pentru a celebra Ziua Seminarului, la 19 martie, Conferința Episcopală Spaniolă a publicat în formă de material ajutător un decalog în care prezintă zece forme de a mulțumi pentru preoți.

"Cu toții suntem angajați în ajutarea și reînnoirea preoților, să stăm aproape de ei, să colaborăm, să ne interesăm de seminar", explică documentul.

Pentru aceasta oferă "câteva sugestii pentru a celebra în parohii, în comunitățile creștine, în grupuri sau mișcări ecleziale acest An al Sfintei Preoții, desfășurând câteva din aceste activități care, animate de iubirea și de credința în misterul sacramental care este viața fiecărui preot, vor putea fi prezente până la sfârșitul acestui an în sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus".

Publicăm "Sugestiile pentru a mulțumi pentru parohii noștri".

Decalog

1. Celebrarea zilei parohului, cu titlul "Preoții din parohia mea". Se va putea face o celebrare euharistică, la care să fie invitați toți preoții în viață care au trecut prin acea parohie în care au exercitat preoția lor. Un detaliu semnificativ ar putea să fie o expoziție cu fotografiile acestor preoți, așezate în ordine cronologică (anii în care au slujit în parohie), precum și publicarea unei scurte biografii a fiecăruia dintre ei.

2. Parohiile vor putea, de asemenea, să stabilească o întâlnire cu vocațiile sacerdotale care s-au născut în sânul comunității. Stabilirea unei date la care să se poată aduna toți ar fi o bună mărturie.

3. Organizarea unei vizite la casele-reședințele sacerdotale pe care le are dieceza. Cu toate că suntem mai obișnuiți cu acest tip de reședințe mai generice unde trăiesc bătrânii noștri, fie ei rude sau alții. Există și case-reședințe unde preoții pensionari sunt așteptați în această etapă aurită a vieții lor. Cu siguranță că se bucură de acest tip de vizite, mai ales în acest an.

4. Organizarea unui pelerinaj la seminarul diecezan. Este necesar ca toate comunitățile creștine să cunoască personal locul în care tinerii se formează pentru a fi în viitor preoți. Seminariile sunt bucuroase să primească grupuri, comunități și parohii care se apropie de locul semn al vocației în dieceză.

Se vor putea declara "un fel temple jubiliare" capelele din seminariile diecezane și să se invite credincioșii să vină în pelerinaj la aceste capele, rugându-se pentru preoți și pentru vocații la preoție. Toate acestea cu adăugarea sacramentelor pocăinței și euharistiei și rugăciuni după intenția Sfântului Părinte papa.

5. La Liturghia duminicală n-ar trebui să lipsească la rugăciunea credincioșilor o intenție pentru preoți și pentru vocații la preoție.

6. Reanimarea și extinderea practicii "joilor euharistice" prin prelungirea mulțumirii după împărtășanie cu adorația preasfântului sacrament expus, și recitarea rugăciunii aprobate pentru Anul Sfintei Preoții.

7. Evidențierea și pregătirea atentă a celebrării din Joia Sfântă, "zi eminamente sacerdotală". De asemenea, posibilitatea de a participa la Liturghia Crismei, unindu-se în rugăciune cu preoții care în această zi reînnoiesc, împreună cu episcopul diecezan, promisiunile lor sacerdotale.

8. Cunoașterea candidaților care vor fi hirotoniți anul acesta.

9. Programarea unor activități catehetice și pastorale care să aibă în centru figura preotului, prin intermediul lecturii (biografii de preoți exemplari și sfinți) sau prin vizionarea de filme corespunzătoare (recomandăm situl http://www.cineyvocacion.org, unde există o selecție de filme care au legătură cu Anul Sfintei Preoții).

10. Cu diferite mișcări familiare, de aprofundare a credinței, grupuri și comunități se poate reflecta asupra misiunii preoților în funcția lor de "consilieri spirituali" și slujirea ministerială pe care o prestează în munca lor de însoțire și susținere pentru ca grupul să crească din punct de vedere uman și creștin.

(După Zenit, 21 februarie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat