Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întâlnirea diecezană a adulților din Acțiunea Catolică

Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman a găzduit, sâmbătă, 27 februarie 2010, cea de a doua întâlnire diecezană a adulților din Acțiunea Catolică. Tema a fost: "Preoți și laici împreună responsabili pentru viitorul Bisericii și al lumii" însoțită de motoul : ,,Și voi ca niște pietre vii, sunteți zidiți într-o casă spirituală pentru o preoție sfântă". Au participat 218 membri și simpatizanți din 17 parohii unde este prezentă Acțiunea Catolică a Adulților din Dieceza de Iași, coordonați de responsabilii sectorului.

Am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru pe pr. Felix Roca, asistent spiritual general a Acțiunii Catolice, pe Adriana Ianuș, președinta diecezană, și alți părinți vicari, asistenți spirituali parohiali.

După rugăciunea introductivă și un scurt "remember" al întâlnirii de anul trecut de la Mărgineni, a urmat primul moment formativ cu tema: ,,Modele de preoți și laici din istoria Bisericii Catolice" prezentat de părintele Iosif Dămătăr. Sfântul Alberto Hurtado, asistent național AC, sfântul Ricardo Pampuri, sfânta Gianna Beretta Molla, sfinții martiri mexicani și numeroși fericiți care au fost membri responsabili ai Acțiunii Catolice sunt pentru noi toți dovezi grăitoare că Acțiunea Catolică este o cale de sfințenie, o vocație, un stil de viață creștină.

În al doilea moment formativ, ,,Preoți și laici împreună responsabili pentru viitorul Bisericii și al lumii", susținut de Ana Broșteanu, responsabila diecezană ACA, s-a subliniat importanța coresponsabilității fiecărui creștin, preot, consacrat, mamă, tată, tânăr, în răspândirea Împărăției lui Dumnezeu.

În centrul zilei a fost sfânta Liturghie, adunați în jurul altarului, am ascultat cuvântul lui Dumnezeu și ne-am împărtășit din Isus Cristos. După hrana spirituală a urmat și prânzul, bine pregătit de parohia gazdă.

După-amiaza s-au format 16 grupuri de discuții, s-au împărtășit experiențe de colaborare preoți-laici concretizate în diverse activități, importanța implicării, colaborării și dialogului preot-laic într-o parohie. Din concluzii a reieșit existența colaborării preot-laic în comunitățile noastre parohiale dar și posibilitatea îmbunătățirii acestei colaborări în unele parohii printr-o implicare responsabilă atât a laicilor cât și a preoților locului.

După o scurtă rugăciune ne-am îndreptat spre casele noastre cuprinși de bucurie și de dorința de a ne revedea la cursurile zonale de formare care se vor desfășura la 6 martie, la Roman, și la 13 martie, la Bacău.

Mulțumim organizatorilor, mulțumim parohiei gazdă, părintelui paroh Alois Moraru care ne-a primit cu generozitate, tuturor celor care într-un mod sau altul au contribuit la bunul mers al acestei întâlniri.

Bernadeta Farțade-Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 februarie: Roman: Întâlnirea diecezană a adulților din Acțiunea Catolică


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat