Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tendința anticatolică a BBC

Directorul Mark Thompson apără poziția sa "echilibrată"

de Edward Pentin

BBC (British Broadcasting Corporation) este cunoscut prin faptul că nu e unul dintre cei mai îndârjiți susținători ale Bisericii catolice.

Deși calitatea înaltă a programelor sale este cunoscută în toată lumea, acest mare emitent, care se bucură de finanțări publice substanțiale, a fost acuzat adesea că tratează Biserica și credința catolică, în cea mai bună dintre ipoteze în mod nedrept, dacă nu chiar malițios.

Multe exemple susțin această acuză, începând de la numeroasele programe din ultimii 10 ani, care pot fi considerate blasfemiatoare și foarte ofensatoare pentru catolici.

În anul 2003, BBC a transmis - pentru largul public internațional - un documentar intitulat "Sex and the Holy City", în care se dădea în mod intenționat o reprezentare falsă a Bisericii și a învățăturilor sale cu privire la folosirea prezervativului împotriva SIDA. După doi ani a transmis "Jerry Springer the Opera", un program blasfemiator și foarte ofensator, care-l ridiculiza pe Isus și credința în general.

Precedent, BBC cheltuise 2 milioane de lire sterline (aproape 3 milioane de euro) pe un program cu titlul "Popetown" - un desen animat situat în Vatican, care își bătea joc de Biserică și a cărui temă se referea și la elemente de bestialitate. Grație protestelor, programul a fost interzis în Marea Britanie, dar a fost transmis în străinătate, de asemenea a fost vândut în Regatul Unit pe DVD.

BBC a fost acuzat și în raport cu alte probleme care se referă la catolicism: persecuția catolicilor în Orientul Mijlociu sau în Asia rar este obiect al unei atenții corespunzătoare; binele imens desfășurat de preoții catolici, de călugări și de laici în toată lumea este în general neglijat; și contribuția incalculabilă a Bisericii adusă culturii occidentale tinde să fie discreditată, în favoarea unei atenții mari acordate păcatelor comise în trecut de exponenți ai Bisericii.

BBC a fost considerat și responsabil al acțiunilor anticatolice mai ascunse. Diferitele talk showuri, știrile sportive și articolele pe web tind să se centreze pe aspectul senzaționalist. Adesea se vehiculează și contribuțiile lumii seculare sau ale împotrivirii față de catolicism, dar rar se dă spațiu catolicilor corecți pentru ca să poată transmită în mod corespunzător învățătura Bisericii.

Tratamentul pe care îl primesc călugării de la emitent asumă des forma de interogatorii din partea unor prezentatori lipsiți de respect și disprețuitori care par că deja i-au condamnat ca vinovați. Stephen Glover, editorialist englez de presă tipărită, necatolic, a scris despre modul în care un intervievator de la televiziunea BBC îl punea sub presă pe arhiepiscopul englez Vincent Nichols în anul 2007, "tratându-l ca pe unul care aparține unei secte extremiste, întrerupându-l încontinuu în mod batjocoritor, ca și cum ar fi o specie de idiot".

Prejudecăți

Mare parte din aceste prejudecăți pot fi asimilate unei mentalități predominante, printre rândurile emitentului, cu caracter laic, care îmbrățișează sau simpatizează o cultură a morții, fie că se referă la avort, la feminismul radical, la agenda homosexuală, la eutanasie, sau expresii ale unei științe non-etice cum este cercetarea pe celulele staminale. "BBC", a scris odată Glover, "reprezintă consensul materialist și mecanicist care l-a refuzat pe Dumnezeu și care are iluzia unei științe capabile să furnizeze o explicație completă a existenței".

Chiar și unul dintre jurnaliștii cei mai afirmați de la BBC, Andrew Marr, a admis dificultățile emitentului de a oferi o viziune lipsită de prejudecăți. "BBC nu este imparțial sau neutru", a spus el în timpul unei întâlniri private între conducătorii de la BBC în anul 2006. "Este o organizație finanțată de stat, de cultură urbană, cu un număr imens de tineri, care aparțin minorităților etnice și persoane gay. Are o tendință liberală care nu este atât de natură partinică, cât mai degrabă culturală".

La aceeași întâlnire, un conducător în vârstă al BBC, conform presei britanice, ar fi spus că exista o "conștiință răspândită că am mers prea departe în direcția lui politically correct" și că acest tip de mentalitate este "așa de puternic înrădăcinată în modul cultural de pune problema de la BBC, încât este foarte greu de schimbat". Tot conform presei, "aproape toți" cei prezenți la întâlnire erau de acord că, într-un telefilm, Biblia putea să fie aruncată la coș, însă nu Coranul, de teama de a-i ofensa pe musulmani.

Negarea

Conducătorii de la BBC sunt în mod clar foarte pricepuți în a respinge toate acuzele unei proprii tendințe anticatolice. La 2 februarie, Mark Thompson, directorul general al emitentului - în mod substanțial redactorul șef - a intervenit la Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce" din Roma, asupra temei "Broadcasting and Civil Society". Din păcate, și poate în mod semnificativ, în discursul său nu a făcut nici o referință la religie, ci s-a concentrat asupra faptului că BBC lucrează bine ca emitent public independent, că următoarea revizuire promite să producă programe de calitate și mai bună.

Totuși în timpul mesei rotunde care a urmat, a admis posibilitatea că există o anumită tendință anticatolică în privința știrilor, chiar dacă în ceea ce privește reportajele despre religie, BBC încearcă, și în general reușește, să dea "un cadru echilibrat".

Thompson a dat apoi exemple de documentare de la BBC și de reportaje în direct cu privire la Biserică, de la funeraliile cardinalului Basil Hume, ex-arhiepiscopul de Westminster, la expunerea în Anglia a rămășițelor pământești ale sfintei Tereza de Lisieux. La întrebarea dacă, din punctul lui de vedere, BBC nu tinde să favorizeze o ideologie care contrastează cu învățătura Bisericii, a replicat: "Nu, într-adevăr nu", și a dat exemplul unui alt program, de data aceasta despre Pătimire, care a fost transmis în timpul Paștelui din anul 2008.

Sfaturi ale mamei

Aceasta nu este prima dată în care s-a confruntat cu criticile. Vorbind despre tema acoperirii televizate a religiei, în timpul unei conferințe la Londra în anul 2008, Thompson, care este catolic, a amintit că mama lui a clătinat din cap atunci când a aflat că fiul ei a fost numit director general. "BBC este anticatolică și împotriva lui Dumnezeu", i-a spus fără jumătăți de cuvinte.

Însă aceste etichete de anti-Dumnezeu, a explicat el publicului de la conferința din Londra, "nu sunt așa de definitive; nu sunt nici generic adevărate". Desigur la BBC sunt multe persoane "care au o viziune foarte sceptică despre religie", a spus el, dar se află și "mii de persoane pentru care religia desfășoară un rol central în viața lor". A admis apoi faptul că prezentarea religiei ca o "experiență de credință și de viață", și nu ca istorie sau controversă, este un lucru destul de "neobișnuit", dar a afirmat și că astăzi există mai mare interes față de programele religioase "de înalt profil", în comparație cu 25 de ani în urmă.

Și totuși, conform datelor sale, reportajele televizate de la BBC despre chestiuni de religie, s-au diminuat trecând de la 177 de ore în 1987/1988 la 155 de ore în 2007/2008. În zilele trecute, organul de conducere al Bisericii din Anglia, Sinodul general, a analizat dacă într-adevăr creștinismul este marginalizat de către BBC și tratat tip "show al recordurilor" sau ca o "specie rară" care trebuie studiată într-un program naturalist.

Marginalizare

În timpul conferinței din 2 februarie, Thompson a spus că nu vrea să trateze despre religie în manieră specifică, pentru a nu o plasa în cadrul unei categorii speciale, preferând mai degrabă să vorbească despre religie în cadrul comentariilor despre istorie, despre cunoaștere și despre cultură. Totuși o asemenea viziune riscă s-o marginalizeze ulterior și probabil că acesta este unul din motivele pentru care BBC rar transmite programe centrate pe o credință specifică, punându-le împreună într-un fel de amestec relativist.

Așa cum a întrebat și un preot la sfârșitul intervenției lui Thompson, atunci de ce să nu aibă programe dedicate fiecărei religii? De exemplu unul în care să fie un grup de teologi catolici care discută despre rolul faptelor în justificare, sau un altul în care să fie cercetători musulmani care vorbesc despre interpretarea Coranului.

Vorbind după aceea cu Thompson, a părut deschis să aibă un dialog sincer cu Biserică și să asculte noi idei asupra modului de îmbunătățire a reportajelor. Scopul principal al vizitei a fost acela de a-l întâlni pe Sfântul Părinte și exponenți din Vatican pentru a discuta despre apropiata vizită a Papei în Regatul Unit în anul 2010.

Un semnal promițător, chiar dacă rămâne încă o problemă deschisă efectiv cât de mult conducerea de la BBC ia în mod autentic în serios Biserica.

(După Zenit, 22 februarie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat