Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopul Petru Gherghel în vizită la frați

După întâlnirea cu Sfântul Părinte papa Benedict în programul vizitei "ad limina apostolorum", în cadrul căreia am primit acea întărire în credință oferită Sfântului Petru de însuși Isus Cristos pentru care s-a rugat ca el la rândul său să-i întărească pe frații săi (cf. Lc 22,32), am ținut să-i întâlnesc pe preoții care au primit de la noi mandatul de a-i însoți pe credincioșii catolici plecați din dieceza noastră în diferite părți ale Europei.

Fiind în orașul etern, am avut o altă bucurie sufletească, și anume întâlnirea cu toți preoții care desfășoară activitate pastorală sau studiază în Roma ori se află pentru alte motive în jurul orașului Papei. Sfânta Liturghie concelebrată, în ziua de duminică, 14 februarie 2010, cu toții episcopii noștri din București, Chișinău și Iași - la care s-a adăugat și episcopul de Marsabit, din Kenya - precum și preoții noștri și un mare număr de credincioși catolici români prezenți în Roma sau în împrejurimi a fost un adevărat moment de sfântă și fericită comuniune și împărtășire de daruri sufletești.

Următorul moment a fost întâlnirea cu confrații preoți din nordul Germaniei, din zona Münster-ului, a Köln-ului și Meinz-ului. Vizita și întâlnirea cu ei a vrut să se înscrie în cadrul Anului Sfintei Preoții și să fie un moment de comuniune frățească, de încurajare și de întărire în nobila misiune de vestire a Evangheliei la toate popoarele.

Alt moment de mare trăire și bucurie a fost cel din Austria, Dieceza de Feldkirch, unde am putut să-i întâlnesc pe cei 9 preoți care, împreună cu pr. decan și paroh Pavel Solomon, sunt bucuroși că pot oferi serviciul lor pastoral în regiunea Voralberg, vestindu-l astfel cu curaj pe Cristos fraților în credință din acea zonă minunată.

La întoarcerea spre Roma, pentru a participa la întâlnirea directorilor naționali pentru pastorația migranților și itineranților, în special a romilor, am avut din nou o fericită ocazie de a-i întâlni pe preoții care îi însoțesc pe credincioșii catolici care se află în zona marilor orașe: Verona, Padova, Pordenone, Gorizia, Vicenza, Milano și Torino.

Un moment de mare trăire sufletească a fost și întâlnirea cu părintele Iosif Matei, care se află de câțiva ani în Italia, pentru îngrijirea sănătății și pentru a fi părinte spiritual pentru Surorile Misionare ale Patimii lui Isus, din Villanova Mondovi (Provincia de Cuneo).

În Anul Sfintei Preoții, cu toții am fost și suntem chemați să descoperim marea demnitate a celor chemați și consacrați, marea bucurie de a-l vesti pe Cristos și Evanghelia sa poporului creștin.

Având mereu în față exemplul lui Cristos Marele Preot și admirând iubirea cu care el s-a dăruit pentru noi, simțim un puternic impuls pentru a-l urma și a-l reprezenta între oameni. Am ascultat și ascultăm necontenit invitația sa exprimată în atâtea momente: "Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni"; "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura" (Mc 16,15); "Cine vrea să vină după mine, să se lepede de sine în însuși, să-și ia crucea și să mă urmeze" (Mt 16, 24); "Cine mă urmează nu umblă în întuneric, ci va avea lumina vieții" (In 8,12); "Curaj, eu am învins lumea" (In 16,33).

De asemenea, în cadrul acestei vizite, am avut ocazia să întâlnesc diferiți episcopi, vicari generali și autorități locale, cu care am avut un schimb de păreri și aprecieri asupra prezenței preoților și credincioșilor noștri în diferitele țări ale Europei. Pe agendă au fost și diferite proiecte social-caritative prezentate împreună cu pr. Cristian Galațanu, responsabil Caritas pentru diferite proiecte în curs de desfășurare și noi colaborări.

Sunt fericit că vizita întreprinsă la frați și între frați a avut menirea să ne facă pe toți, episcopi și preoți, să trăim momente înălțătoare pe drumul slujirii noastre în via Domnului. Comuniunea noastră trebuie să fie vie, atât în dieceză, cât și în orice parte a Bisericii.

Doresc Preasfințitului auxiliar Aurel și tuturor confraților multe împliniri și bucurii în munca pastorală și spirituală.

Tuturor binecuvântare de la Cristos, Marele Preot, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria.

26 februarie 2010

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat