Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Curs de formare ACC

În Casa de reculegere a Surorilor Carmelite din Luncani, în perioada 19-21 februarie 2010, a avut loc cursul diecezan de formare cu tema: "A anima cu bucurie" adresat educatorilor și animatorilor Acțiunii Catolice a Copiilor.

La această activitate au participat 44 de responsabili și animatori din 21 de parohii la care li s-a alăturat echipa de organizare a cursului, formată din membrii consiliului diecezan, sectorul copii, echipa națională a sectorului copii, însoțiți de asistentul spiritual general pr. Felix Roca și asistenții spirituali ai acestui sector pe zona Bacău: pr. Florin Sescu și pr. Cornel Gabor, SDB.

Programul a început vineri seara, cu celebrarea sfintei Liturghii, a continuat apoi cu un moment de cunoaștere urmat de vizionarea filmului "Freedom Writers" și rugăciunea de seară.

Ziua de sâmbătă a început cu sfânta Liturghie. A urmat momentul formativ realizat de pr. Cornel Gabor, SDB: "Acțiunea Catolică, bucuria fericirii". El a subliniat importanța responsabilității în rândul animatorilor, ce presupune comunicarea și ascultarea, rezolvarea conflictelor, precum și educarea prin evanghelizare, tehnicile pedagogice ale educatorilor ACC, pedagogia lui Isus.

Copiii au dreptul să audă vestea cea bună, să-l simtă pe Isus ca izvor de viață și promisiune de fericire; educația este o întâlnire de persoane, iar persoana este evanghelizată atunci când întâlnește și primește persoana lui Isus; depinde de tine... "este mai multă bucurie când dăruiești decât atunci când primești..."

A urmat apoi un program recreativ, în care animatorii au învățat jocuri noi, care pot fi realizate și în parohiile lor.

Programul de după-amiază a început cu discuțiile pe baza filmului, atât în grupuri mici, cât și în plen. Printre concluzii s-a menționat faptul că iubirea pentru copii trebuie să fie motivația cea mai puternică de a fi animator, pentru a le arăta copiilor părțile bune ale vieții, căile corecte și pentru a-i atrage mai aproape de Dumnezeu; am fost chemați, am ales să fim animatori, ne place și ne împlinește.

Am continuat cu atelierele de lucru și, un moment important, Calea crucii. A fost unul deosebit, deoarece l-am urmat pe Isus pe drumul său, însoțiți de gândurile și rugăciunile Nenolinei, copilă sfântă a Acțiunii Catolice.

Programul de seară a cuprins jocul "Cucerirea României", în cadrul căruia grupurile și-au prezentat munca din ateliere, urmat de rugăciunea de seară.

Ziua de duminică a început cu momentul de formare spirituală realizat de pr. Florin-Petru Sescu intitulat: "A anima, a forma, a educa, mai mult a trăi credința". Sunt importante trei întrebări: În ce punct suntem? Ce anume trebuie să facem? Cum vedem noi viitorul Acțiunii Catolice? Pentru a ne trăi mai bine misiunea de animatori trebuie sa conștientizăm că Isus Întrupat a intrat în istorie, a influențat istoria oamenilor cu care s-a întâlnit, la fel și noi, animatori și educatori, prin ceea ce suntem, facem, exprimăm, influențăm istoria celor mici.

La ora 10.30 am participat la sfânta Liturghie împreună cu comunitatea după care a urmat încheierea cursului, moment emoționant de împărtășire a bucuriei trăite împreună.

Parohiile participante au fost următoarele:

  • Zona Bacău: Bacău "Sf. Nicole", Bacău "Sf. Cruce", Barați, Onești "Sfinții Petru și Paul", Valea Mare, Mărgineni, Traian-Zăpodea, Florești, Galbeni, Lilieci;

  • Zona Roman: Roman "Isus, Bunul Păstor", Roman "Fericitul Ieremia", Roman "Inima Neprihănită a Mariei", Roman "Sfânta Tereza", Barticești, Adjudeni, Tămășeni, Piatra Neamț "Sf. Tereza", Butea;

  • Zona Iași: Iași "Sfânta Tereza", Pașcani.

    * * *

    Impresii ale participanților:

    Mi-a plăcut foarte mult tema abordată: "A anima cu bucurie". Sincer, nu pot explica în cuvinte de ce, dar știu că atât filmul, cât și momentul formativ și cel spiritual mi-au dat un impuls de a merge mai departe ca animator ACC și de a fi mai atentă la modul în care le vorbesc copiilor; de a avea mai multă răbdare și responsabilitate față de ei. Iar apoi, noi toți animatorii trebuie să fim un exemplu bun pentru ei în tot ceea ce facem. Mulțumesc. (Iuliana, Valea Mare)

    Au fost trei zile extraordinare. Am învățat metode noi, jocuri noi și, cel mai important, am învățat cum trebuie să ne comportam cu copiii. (Adrian, Roman "Fericitul Ieremia")

    În urma participării la acest curs de formare pentru educatorii și animatorii ACC am rămas profund impresionat de deschiderea tuturor persoanelor participante, de amabilitatea cu care am fost primiți. A fost frumoasă și bine aleasă tema cursului, iar modul de abordare a acestuia a fost pe înțelesul tuturor. Consider că acest curs m-a ajutat să devin mai responsabil, în primul rând, și mă va ajuta ca să devin un animator cât mai bun pentru a fi de folos Acțiunii Catolice. (Marius, Pașcani)

    Bernadeta Farțade și Alexandra Cojan

    * * *

    Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-21 februarie: Luncani: Curs de formare ACC


     

    lecturi: 21.



  • Urmărește ercis.ro on Twitter
    Caută pe site

    Biblia on-line

    Breviarul on-line


    Liturgia Orelor
    Magisteriu.ro


    Documentele Bisericii
    ITRC "Sf. Iosif"


    Institutul Teologic Iași
    Vaticannews.va


    Știri din viața Bisericii
    Catholica.ro


    știri interne și externe
    Pastoratie.ro


    resurse pentru pastorație
    Profamilia.ro


    pastorația familiilor
    SanctuarCacica.ro


    Basilica Minor Cacica
    Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

    Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
    tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
    design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat