Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Postul Mare: A împărți înseamnă a deveni mai puternici

Timpul Postului Mare este o invitație pentru fiecare dintre noi de a reflecta asupra sensului vieții și de a face ordine în interiorul sufletului nostru. Odată cu impunerea cenușii pe cap, în ziua de Miercurea Cenușii, în fața ochilor noștri apare această realitatea că atunci când ne va veni timpul cu toții vom muri. În fața acestei realități ne punem întrebarea: "Care este sensul vieții noastre pe acest pământ și cum vrem să ne modelăm și să ne orientam viața ca să fie mereu plăcută lui Dumnezeu?".

În timpul Postului Mare încercăm să ne orientăm mai mult privirea spre Cristos, prin rugăciunile personale, prin meditarea patimii lui Cristos - Calea Crucii, prin post, pomană și diferite alte practici de iubire față de aproapele. Prin viața noastră și prin exemplul personal putem să-i ajutăm pe oameni să găsească drumul spre Dumnezeu.

În mod tradițional în multe parohii din Austria, pe parcursul Postului Mare, există o zi numită "Ziua postului pentru familie". Asta înseamnă că întreaga familie creștină se adună după sfânta Liturghie la un prânz organizat de parohie. Aici toți credincioșii care participă la Liturghie sunt invitați să ia parte la masă împreună cu toată comunitatea. Prânzul oferit nu este prea consistent; constă totuși din două-trei feluri de supe bine pregătite, care să suplinească un prânz. Toți cei prezenți servesc o supă și plătesc ca și cum ar fi mâncat un șnițel. Așa se ajunge ca oamenii să aibă posibilitatea să postească, oferindu-se astfel și un exemplu concret de renunțare la ceva, familia fiind invitată la o fapta de binefacere.

Acțiunea "Ziua postului pentru familie" a început în anul 1958 și a fost înființată ca o luptă dusă împotriva foamei din lumea întreagă. Această acțiune vine în ajutorul celor care sunt în suferință, pentru persoanele cu probleme în familiile sărace și abandonate din India și multe alte țări din lumea a treia. Oamenii sunt invitați ca în timpul Postului Mare să renunțe la ceva din bunurile lor personale, în semn de pocăință și de solidaritate față de aproapele. Astfel, într-o lume unde consumismul domină și se află pe primul loc, oamenii sunt conștientizați la diferite acțiuni caritabile. Oamenii din ziua de azi au nevoie de modele actuale care să-i ajute și să-i impulsioneze să crească în viața creștină. Mulți s-au îndepărtat total de Biserică, alții sunt mai rezervați din varii motive, de aceea numai oferindu-le exemple concrete pot mai ușor să înțeleagă semnificația actuală și rolul postului în viața noastră. E nevoie de multă imaginație și de foarte multă muncă, însă numai așa la sfârșitul Postului Mare putem să observăm că s-a reînnoit ceva în noi.

Este deja o tradiție ca în parohia unde activez, în Viena - "Maria biruinței", în fiecare an să putem organiza această supă de post, unde sunt invitați toți credincioșii parohiei și diferite personalități locale sau politice. Este un moment care necesită multă pregătire, însă și rezultatele sunt pe măsura muncii depuse. Anul acesta s-au prezentat peste 100 de persoane care prin contribuția lor materială au ajutat la realizarea unui proiect derulat pentru Asia și America Latină, proiect inițiat de Asociația "Femeile Catolice" din Austria.

Perioada Postului Mare este timpul în care noi parcurgem același drum cu Cristos, este timpul unde trebuie să rămânem mereu uniți cu el. Timpul Postului Mare este atunci când noi purtăm crucea de fiecare zi și, în același timp, ajutăm și pe alții să-și poată duce crucea. Numai așa vom putea cu adevărat să ne îndreptăm spre duminica Învierii. Numai dăruind ceva din noi vom putea simți că suntem întăriți.

Pr. dr. Iosif Antoci (Viena)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat