Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam pr. Anton Farcaș: Un preot al zâmbetului

Textul citit de pr. Eduard Patrașcu, vicar la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, la finalul Liturghiei funerare din 20 februarie 2010, de la Faraoani, la înmormântarea părintelui Anton Farcaș.

Despre pr. Tony se pot spune multe. Nu aș vrea să adaug vreun detaliu de ordin senzațional, însă cred că astăzi, când ne uităm la el în această poziție, e firesc să amintim că a fost un om extraordinar, un preot cu convingeri intense și profunde, un păstor de suflete care - și acest lucru se știe foarte bine - a i-a avut la inimă în primul rând la inimă pe oameni.

Da, părintelui Tony îi plăcea foarte mult să stea cu alții, să facă companie; părintelui Tony îi plăcea să-i facă pe alții să se simtă bine; părintelui Tony îi plăcea să îi facă pe ceilalți să se bucure, să le smulgă și numai un mic zâmbet; părintele se bucura foarte mult când, seara, putea să își spună, și uneori, cu discreție, și nouă, că a reușit să ajute pe cineva.

Pentru mulți dintre noi, preoții, rămâne pr. Tony acel preot la care mergeai cu plăcere; care te primea mereu cu un "Bun venit" spus din toată inima, cu vocea lui puternică și uneori acută... acel preot cu care nu aveai dificultăți să stai de vorbă ore întregi... care știa să te asculte și să îți dea un sfat.

Suntem mulți preoți aici care am beneficiat de sfaturile lui și de încurajările sale. Dovadă sunt vicarii părintelui care toți pot recunoaște ceea ce zic eu. Citez doar un mail pe care mi l-a scris cu nu mult timp în urmă, când încă nu eram numit la Parohia "Sfânta Tereza" și, copleșit fiind de unele lucruri, mă cam amăram pe mine însumi: "Dragă Edi, te rog să nu te mai autodefinești așa. Noi suntem preoți și spunem oamenilor să se ajute unii pe alții, iar noi de multe ori uităm ușor că trebuie să ne purtăm crucea unii altora. Să știi că îți sunt alături și te aștept oricând să mai vorbim". Cu siguranță acest lucru îl poate spune părintele Felix, sora Veronica, Maricica, frații și surorile, nepoții părintelui. Așa făcea părintele cu toți. Da, părintele era un om al comuniunii. E de ajuns să o spună frații părintelui... dacă sunt așa de uniți, meritul este al părintelui Antonel.

Apoi părintele nu poate fi amintit decât acel preot mititel, dar cu un zâmbet așa de mare pe față, în ochi și în inimă! Părintelui îi plăcea să zâmbească, să râdă și să facă pe alții să zâmbească. Astăzi putem constata că acest zâmbet, a încetat, deși încă mai e schițat pe chipul lui. Da, zâmbetul lui a fost frânt de alte zâmbete. Zâmbetul lui Dumnezeu se arată intens în fața acestui om adevărat, preot convins și păstor de suflete atât de entuziast de misiunea sa.

Chiar dacă vorbim de părintele la trecut și sentimentul care ar putea să ne învăluie este cel de părere de rău. Dar nu e așa. Împreună cu părintele Felix-Marius Roca, celălalt vicar, cu sr. Veronica, cu Maricica, cu rudele părintelui, cu toți cei care l-au cunoscut, îi spunem azi "Părinte, vă mulțumim pentru ceea ce ați fost și sunteți pentru noi. Vă mulțumim că, mai ales în aceste ultime două luni, ne-ați învățat cum trebuie un creștin și un preot să-și ducă crucea suferinței!". Da, părintele știa de când ne-a întors a doua oară de la Cluj că situația era gravă. Nu s-a plâns niciodată cu disperare; găsea mereu cuvinte de speranță și de încredere. Cei care i-am stat aproape în această perioadă de suferință vom trăi mereu nu doar cu amintirea, ci cu convingerea că se poate trăi suferința cu demnitate și seninătate.

În fața unui astfel de om cum poți sta în picioare fără să-ți pleci privirea în pământ? Cum poți să nu încerci din toate puterile să faci tot ce ține de tine să îl ajuți când are nevoie? Din păcate, boala a fost rapidă și necruțătoare. Ultima dorință a părintelui, repetată numai mie și pr. Felix de cel puțin 15 ori în ultimele două zile, a fost aceea de a merge la Târgu Mureș. Nu știu, nu știm de unde i-a venit această idee, dar cert e că a insistat foarte mult. Ajunși acolo, seara, după ce am venit am terminat procedurile de internare, am venit la el... stătea șezut. Când am ajuns lângă el, l-am luat de spate, el s-a uitat la mine, mi-a dăruit un zâmbet și mi-a zis: "Știam eu că te descurci". Apoi, când se apropia momentul trecerii la Domnul - moment pe care el l-a simțit atât de intens în ultimele zile - a trimis să fiu chemat; când am intrat pe ușă, am văzut că era cu ochii înspre ușă așteptând preotul. Și iar a schițat un zâmbet. Și era cu 15 minute înainte de moarte. L-am întrebat ceva, mi-a răspuns cu ochii. După ce i-am dat ultima dezlegare, părintele s-a uitat un pic la mine, apoi și-a ridicat ochii la către cer... și a rămas cu ochii acolo și a plecat într-acolo. Mi-au trebuit destule minute să reușesc să-i închid ochii. A plecat fără nici un scâncet de durere, fără să ne dăm seama care a fost ultima respirație, foarte calm, senin și ușor. Așa cum mor sfinții.

Doamne, ne îndurerează un pic plecarea lui, dar îți mulțumim că ni l-ai dăruit, că ne-ai dat ocazia să fim iubiți de el, să fim încurajați de el, să fim corectați cu atâta delicatețe, că am putut experimenta atât de multă încredere acordată de părintele. Primește-l lângă tine și răsplătește-l tu așa cum știi ... pentru că merită.

Împreună cu părintele Felix, cu sora Veronica, Maricica, frații și rudele părintelui voim azi să le mulțumim tuturor acelora care ne-au fost alături în această perioadă cruntă pentru părintele și pentru noi. Episcopilor noștri, preoților care și-au făcut auzit glasul sau care au trecut pragul casei noastre. Apoi medicilor și asistentelor de la Cluj, Iași, Târgu Mureș ca și celor din străinătate fără de care nu știm cum am fi putut alina suferințele părintelui. Domnul să vă răsplătească răbdarea pusă la atâta încercare de miile de telefoane date și de cererile uneori aproape insuportabil de insistente făcute. Mulțumim de asemenea tuturor acelora care s-au rugat cu noi pentru părintele: surorilor, prietenilor părintelui sau ai noștri, din țară sau străinătate. De asemenea, dumneavoastră care ați venit azi în număr așa de mare să-l însoțim pe părintele Antonel în ultima sa zi când e prezent fizic cu noi. Împreună cu frații părintelui, vă rugăm să binevoiți a participa și la praznicul care a fost pregătit, așa cum părintele paroh va anunța îndată. Părintele a fost un om foarte generos, așa că vă rugăm frumos să participați toți la acest ultim gest de pomană pe care el îl face.

Dumnezeu să-l fericească!

Pr. Edi Patrașcu

* * *

Album foto: 20 februarie: Faraoani: Funeraliile pr. Anton Farcaș

Album foto: 17 februarie: Iași: Inaugurarea Căii Crucii și requiem pentru pr. Anton Farcaș

In memoriam pr. Anton Farcaș: Totul este dar

Faraoani: Funeraliile pr. Anton Farcaș-Gherghina

In memoriam pr. Anton Farcaș: Gânduri la înmormântarea unui preot

Reflecție: In memoriam pr. Anton Farcaș

A trecut la Domnul pr. Anton Farcaș-Gherghina

* * *


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat