Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam pr. Anton Farcaș: Totul este dar

Textul citit de Mariana Ifrim în numele comunității parohiale "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași, în cadrul Liturghiei funerare celebrate la Faraoani, la 20 februarie 2010.

Sufletul, trupul, familia noastră... preotul care slujește în altar. Totul este dar.

În urmă cu cinci ani, Parohia "Sfânta Tereza" din Iași a primit din mâinile Domnului un dar special; acesta era părintele nostru drag Anton. Acum, deși mult prea curând, Dumnezeu și-a luat înapoi darul, ceea ce era de drept al lui.

Pentru el l-a ales din veșnicie găsindu-l plin de ardoare apostolică și de zel. Elanul dăruirii lui dintâi, strădaniile, oboseala și suferințele îndurate pentru Domnul au făcut acest dar mult mai prețios.

Lacrimile de durere, toate gândurile bune, regretele și rugăciunile noastre nu mai pot decât să schițeze, în sufletele pline de tristețe, sentimente de recunoștință și mulțumire.

Mulțumim, părinte drag, pentru toate momentele în care la sfânta Liturghie v-ați oferit ca jertfă pentru iertarea păcatelor noastre și ați preschimbat pâinea și vinul în trupul și sângele Domnului.

Mulțumim, părinte, pentru toate clipele când, în confesional, cu răbdare și slujire, ați șters prin dezlegare greșelile oricărui păcătos căit.

Mulțumim, Părinte, pentru că v-ați dăruit Bisericii lui Cristos, trup și suflet, pentru totdeauna. V-ați sacrificat timpul și sănătatea cu bucurie pentru ca Biserica lui Cristos și a noastră să fie reînnoită. Ați avut grijă de orice detaliu. Totul trebuia să fie cât mai aproape de perfecțiune. De la patenă și lumânările de pe altar, până la treptele și gardul Bisericii. Totul pentru Domnul, Biserica lui și a noastră. Aproape tot ceea ce ne înconjoară în Biserica "Sf. Tereza" din Iași poartă amprenta Sfinției voastre. Statuia Inimii lui Isus, sfânta Fecioara Maria Regină, sfântul Iosif și sfântul Anton, Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, Calea Sfintei Cruci pe care Sfinția voastră ați parcurs-o primul prin jertfa suferinței. Câtă splendoare emană grota sfintei Fecioare Maria, câtă lumină și pace revarsă chiar și în sufletele celor care, în treacăt, doar o privesc!

Vă mulțumim, părinte drag, pentru că ați știut să fiți cea dintâi ostie a Preoției, totdeauna în folosul celorlalți.

Mulțumim, părinte, mai ales pentru ultimul gest, acel zâmbet angelic prin care ne-ați predicat pentru ultima dată nu despre groaza morții, ci despre bucuria ei.

Mulțumim, părinte drag, pentru grija ce-ați manifestat-o pentru copiii, tinerii, adulții și bătrânii parohiei noastre, chiar și de pe patul suferinței.

De aici, din această vale de lacrimi, nu putem decât să sperăm că simțiți deja brațele Tatălui Ceresc strângându-vă la pieptul său și cu siguranță că puteți desluși și înțelege la ce și pentru ce vor fi slujit muncile și suferințele îndurate în pelerinajul acestei vieți.

Acum a sosit momentul să aveți parte de bucuria nesfârșită a sufletului plin de lumină și iubire, trăind din plin prin Isus elanul de jertfă către Tatăl și primind totodată bogăția veșnicei tinereți divine.

Vă mulțumim, părinte, pentru că ne-ați suportat și ne-ați iubit chiar și atunci când n-am fi meritat încredințându-ne milostivirii lui Dumnezeu și sfintei Fecioare Maria pe noi toți și pe fiecare dintre noi.

Rămas bun, părinte drag, și nu ne uitați!

Mariana Ifrim
în numele comunității parohiale "Sf. Tereza a Pruncului Isus", Iași

* * *

Album foto: 20 februarie: Faraoani: Funeraliile pr. Anton Farcaș

Album foto: 17 februarie: Iași: Inaugurarea Căii Crucii și requiem pentru pr. Anton Farcaș

Faraoani: Funeraliile pr. Anton Farcaș-Gherghina

In memoriam pr. Anton Farcaș: Gânduri la înmormântarea unui preot

Reflecție: In memoriam pr. Anton Farcaș

A trecut la Domnul pr. Anton Farcaș-Gherghina

* * *


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat