Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Faraoani: Funeraliile pr. Anton Farcaș-Gherghina

Într-o atmosferă de liniște și speranță, sâmbătă, 20 februarie 2010, a avut loc la Faraoani, jud. Bacău, ceremonia de înmormântare a pr. Anton Farcaș-Gherghina, decedat la 16 februarie, în urma unei boli necruțătoare, într-o clinică din Târgu Mureș. Alături de PS Aurel Percă, care a condus ceremonia, au participat: PS Cornel Damian - episcop auxiliar de București, PS Anton Coșa - episcop de Chișinău, aproape 150 de preoți, zeci de persoane consacrate și câteva mii de credincioși din Faraoani, Valea Mare, Iași, Răducăneni și din alte localități unde a slujit părintele "Antonel".

Ceremonia de înmormântare a început la ora 10.30, când PS Aurel Percă împreună cu ceilalți episcopi și preoți au pornit în procesiune de la casa parohială până în biserică, unde era depus trupul neînsuflețit al părintelui răposat. A urmat sfânta Liturghie, la începutul căreia PS Percă a evocat figura preotului decedat, iar pr. Gabriel Bucur a ilustrat viața părintelui Anton Farcaș prezentând momentele cele mai importante din viața acestuia: s-a născut la 12 iunie 1959, a absolvit Școala Generală în anul 1974, la Faraoani, treapta I în anul 1976, la Liceul IRAV din Bacău, Școala de Cantori în anul 1979 la Iași și Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași în anul 1986. A fost sfințit preot la 29 iunie 1986 de către arhiepiscopul Ioan Robu. A activat ca vicar la Ciugheș și Cleja, iar ca paroh la Mihail Kogălniceanu (jud. Constanța), Buzău, Răducăneni și Iași - "Sfânta Tereza" (de la 1 august 2004 până la 16 februarie 2010).

După proclamarea Cuvântului lui Dumnezeu a urmat predica PS Cornel Damian, coleg de-al părintelui "Tony", care a evocat câteva dintre caracteristicile celui răposat: disponibilitatea de a răspunde afirmativ la chemarea lui Dumnezeu, spiritul primitor și zâmbitor, dârzenia cu care a acceptat suferința și moartea etc. Fiind în Anul Sfintei Preoții, episcopul auxiliar de București i-a îndemnat pe preoți să fie fideli misiunii încredințate de Cristos și disponibili în slujirea poporului încredințat spre păstorire.

La finalul sfintei Liturghii doi reprezentanți ai parohiilor Răducăneni și Iași - "Sfânta Tereza" au apreciat munca pe care fostul lor paroh a desfășurat-o în comunitățile pe care le-a slujit. Au fost evidențiate realizările pe care părintele Anton le-a consemnat, "amprentele" pe care le-a lăsat atât în bisericile de piatră pe care le-a consolidat și renovat, cât și în mădularele vii ale Bisericii lui Cristos.

Emoționantă a fost mărturia dată de pr. Eduard Patrașcu, vicar la Parohia "Sfânta Tereza" Iași, care a prezentat câteva crâmpeie din ultimele două luni de viață ale părintelui său paroh, evidențiind modul în care acesta a acceptat crucea suferinței, dorința de a sluji până la final și seninătatea cu care a trecut la Domnul.

Înainte de binecuvântarea finală, au mai adresat mesaje PS Anton Coșa și PS Aurel Percă, care a transmis condoleanțe și mulțumiri din partea PS Petru Gherghel care nu a putut fi prezent la această înmormântare. La final a luat cuvântul pr. Anton Câtea, parohul comunității din Faraoani, care a adresat câteva cuvinte de prețuire față de preotul răposat, a mulțumit celor care au participat la sfânta Liturghie și a precizat modul în care va continua ceremonia înmormântării.

A urmat procesiunea spre cimitir, un drum lung și anevoios, la care au participat aproape toți preoții și credincioșii. Apoi, la dorința părintelui răposat, toți participanții la celebrare au fost invitați să participe la praznic, în diferite locații din Valea Mare și Faraoani.

Dumnezeu să-l fericească!

Pr. Alois Moraru

* * *

Album foto: 20 februarie: Faraoani: Funeraliile pr. Anton Farcaș

Album foto: 17 februarie: Iași: Inaugurarea Căii Crucii și requiem pentru pr. Anton Farcaș

In memoriam pr. Anton Farcaș: Gânduri la înmormântarea unui preot

Reflecție: In memoriam pr. Anton Farcaș

A trecut la Domnul pr. Anton Farcaș-Gherghina

* * *


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat