Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam pr. Anton Farcaș: Gânduri la înmormântarea unui preot

"Te preamăresc, Doamne, pentru că m-ai făcut o făptură atât de minunată! Doamne Dumnezeule, ce este omul că te gândești la el, sau fiul omului că-l iei în seamă? L-ai făcut pe el cu puțin mai prejos decât pe îngeri!"

Nu l-am cunoscut în mod direct pe părintele Anton Farcaș... și din cele ce am văzut și am simțit regret acest lucru! În schimb am reușit să "gust" puțin din ceea ce Sfinția sa bine a știut să împartă celor din jurul său. Primul meu contact intermediat cu părintele a fost acum aproximativ cinci ani, când se interesa de bunul mers al unor seminariști aflați în anul pastoral. Deși nu îi cunoștea pe toți, le-a oferit din plin afectul, înțelegerea, încrederea și, pe cât posibil, cele necesare pentru trup, dar mai ales pentru suflet. Părea a fi un om tot timpul vesel. Spun "părea" pentru că din fire sunt mai rezervat în a mă pronunța în privința a orice. Cu siguranță veselia Sfinției sale avea o origine divină, căci falsă nu era. Dar cu toate acestea, atunci când trebuia, știa să fie serios în așa măsură încât nimeni nu avea ce să conteste sau să comenteze. Și aceasta nu pentru că inspira teamă, nu pentru că impunea prin statura sa, ci pentru că tot ceea ce transmitea nu putea proveni de la el, ci de la cel care i-a călăuzit întreaga sa viață: bunul Dumnezeu. De unde știu acest lucru? Păi dacă nu de la Dumnezeu, atunci de la cine provine adevărata bucurie?

M-a cutremurat teribil aflarea veștii, din păcate triste, că părintele Anton Farcaș a părăsit acest pelerinaj pământesc și a trecut la Domnul, la o vârstă la care mulți se consideră tineri, în putere. Cred că nimeni nu se aștepta la aceasta. Nimeni din familie, dintre colegi sau dintre cei care urmează planurile umane. Oare cine s-a gândit că bunul Dumnezeu are acum nevoie de Sfinția sa în împărăția sa? Dar de noi, cei care am rămas, oare nu ține seama? Oare noi nu avem nevoie de păstori experimentați, care au înfruntat multe dificultăți în viață și care acum ne pot oferi ca pe tavă rodul muncii lor? Sau milostivul Dumnezeu poate vrea să ne avertizeze că adevărata noastră fericire, adevărata noastră viață nu este aici, pe pământ, unde toate sunt trecătoare, ci în ceruri, în împărăția sa veșnică? Oare o mai fi nevoie și de munca noastră personală? Pe bună dreptate: întortocheate sunt căile Domnului...

Deși am participat la mai multe înmormântări, se pare ca aceasta, a părintelui Anton, a fost cea mai emoționantă. De ce? Oameni care au ținut cu adevărat la păstorul lor sufletesc au venit să îi aducă un ultim omagiu. Și dacă le-ar fi stat în puteri l-ar fi luat părintele Anton cu ei. Câtă dezorientare este într-o turmă fără păstor... Oițele se risipesc, nu știu încotro s-o apuce... Iar parșivul dușman dă târcoale, căutând pe care să o sfâșie... Suntem în Anul Sfintei Preoții. Deși știam acest lucru de mult, la înmormântarea părintelui Anton s-a reînnoit dorința și nevoia lui Isus Cristos și a poporului ca în Biserică să fie preoți buni și sfinți, animați nu de dorințe pământești, ci de cele cerești. Oamenii simpli, chiar dacă nu au studii de specialitate, ci doar școala vieții și a credinței, aș spune eu, simt și tânjesc după astfel de preoți.

Un alt lucru care m-a impresionat enorm este că am văzut preoți în lacrimi... Deși învățați să suporte și, aparent, să nu fie afectați de durerea celor din jur pentru a îndeplini până la final oficiul funerar cu demnitate, se pare că nu au reușit să își stăpânească durerea. Tocmai ei, care vorbesc atât de frumos despre speranță la înmormântarea unui credincios, tocmai ei, care îi consolează pe cei care au pierdut pe cineva... De ce oare? Să fie pentru că sunt oameni și ei? Pentru că au sentimente? Așadar, preotul nu este o mașină, un robot, care să își ducă la bun sfârșit misiunea fără să simtă vreo ceva. Cred că aici se vede cel mai bine acest lucru. Și se mai vede bine încă un lucru: și preotul are nevoie de rugăciunea credincioșilor pentru a-și duce la bun și fericit sfârșit misiunea încredințată de bunul Dumnezeu. Preotul nu este imun la durere. Are atâtea motive să fie îndurerat: unii oameni încredințați grijii sale pastorale nu îl ascultă, deși proclamă adevăratul cuvânt al lui Dumnezeu; poate unii se încăpățânează în a-l alunga pe Dumnezeu din viața lor, căci fără Dumnezeu poate au o viață mai comodă..., alții poate văd în preot un simplu funcționar, căci așa au auzit pe la bufet sau în orice alt loc în afara bisericii. Ce bine că providența lucrează și că încurajează munca preotului... Oare ce ar fi dacă preotul s-ar încredința numai grijii oamenilor? Să fie un faliment total?

Vorba cuiva că "venim pe rând și plecăm pe sărite" din nou s-a adeverit. Chiar dacă părintele Anton nu mai este fizic printre noi, totuși pelerinajul nostru pământesc continuă. Viața, darul minunat pe care ni l-a oferit bunul Dumnezeu, merge mai departe. Acum pot spune că l-am cunoscut pe părintele prin intermediul credincioșilor păstoriți de Sfinția sa, prin tot ceea ce a învățat pe alții și a transmis mai departe. Și încă o vorbă străveche și-a găsit confirmarea: "Omul sfințește locul".

Cuvintele sunt inutile în aceste momente. Cu toate acestea îndrăznesc să spun doar atât: "Mulțumesc, părinte Anton, și la bună revedere!"

Pr. Gabriel Trișcă

* * *

Album foto: 20 februarie: Faraoani: Funeraliile pr. Anton Farcaș

Album foto: 17 februarie: Iași: Inaugurarea Căii Crucii și requiem pentru pr. Anton Farcaș

Faraoani: Funeraliile pr. Anton Farcaș-Gherghina

Reflecție: In memoriam pr. Anton Farcaș

A trecut la Domnul pr. Anton Farcaș-Gherghina

* * *


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat