Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Djebonoua (Coasta de Fildeș): In memoriam pr. Anton Farcaș

A fost odată ca niciodată un sat african, parcă uitat de lume și de timp... Deși nu e departe de satul unde este misiunea catolică și de centrul zonei noastre de evanghelizare, când am pășit acolo pentru prima dată am crezut că sunt într-o lume de basm... Un sat care are în centru un arbore cu o coroană care poate adăposti chiar și 300 de persoane, sat protejat în jur de păduri sacre spre care nu ai voie să privești pentru că altfel se pot întâmpla multe rele mai ales locuitorilor. Nisipul fierbinte de pe jos lasă impresia de plajă, dar apa lipsește cu desăvârșire. Acest sat se numește Oussoukro, unde am mers, cu mare parte din comunitate, să îl vestim pe Cristos pentru prima dată. Cateheții au ales cu grijă locul pentru celebrare și traseul pentru procesiune. Deja în sat era agitație mare. Nu era nici înmormântare nici un alt eveniment local la care lumea din sat era obișnuită să se adune. Era o noutate. Recunoscusem deja o parte din creștinii care veneau în fiecare duminică la biserica din Djebonoua, dar mai rămâneau încă mulți care aveau nevoie de o prezentare a lui Cristos în stil creștin catolic.

În așteptarea comunității din Djebonoua, am avut o discuție cu unul din învățătorii locului, un tânăr de 25 de ani pe nume Ambroise. Vorbeam despre sistemul educațional ivorian defectiv, despre efectele încă prezente ale războiului în această dimensiune pedagogică. La un moment dat, o căpriță s-a apropiat și a furat elegant o frunză verde proaspătă căzută din arborele cu coroana regească. Atunci am auzit reflecția tânărului învățător: Frunzele verzi cad cele dintâi. Am privit în jur și am observat că, deși arborele avea multe frunze galbene, totuși pe jos erau numai cele verzi. Ne-am întrebat amândoi de ce... Am încetat să mai vorbesc... Mi-au venit în minte multe lucruri care erau dure atât pentru el cât și pentru mine... Pentru el, pentru că, în timpul războiului civil, au murit mulți tineri. Mor și azi, verzi cum sunt, în floarea vârstei din cauza diferitelor boli... Pentru mine, pentru că am văzut tineri murind în accidente de circulație, din cauza ignoranței în multe domenii în care s-au avântat fără să cunoască, din cauza drogurilor și a înșelăciunii altora... Frunzele verzi cad primele.

Restrângând un pic spațiul relatat la partea spirituală, pot spune că tinerii sunt cei care cad cel mai ușor victime ale sectelor, ale altor religii care promit lucruri materiale și nimic palpabil pentru suflet. În satul Oussoukro, am încercat să le oferim atât lor cât și celor veniți o sămânță de credință prin prezența noastră, prin sfânta Liturghie celebrată pentru prima dată în sat și prin mărturia oferită de toți cei veniți.

Cred cu tărie că harul lui Dumnezeu va lucra și va perfecționa opera noastră imperfectă.

La 24 decembrie 2009, l-am sunat pe părintele Anton Farcaș să îi urez sărbători fericite. Ne cunoșteam de mult timp și doream să mențin o legătură spirituală strânsă, în vederea realizării unei înfrățiri între comunitatea din Iași "Sf. Tereza" și comunitatea din Katienou unde ne dorim să construim o capelă cu același patron. I-am spus părintelui că e posibil ca în vară să ajung în România și să luăm cumva legătura. Nu a dat înapoi nici o secundă. Deși el știa că e grav bolnav, mi-a spus cu calmul care îl caracteriza să îl sun înainte de a trece pentru a-l vizita. După două zile am aflat de boala incurabilă de care suferea. Marți dimineață, 16 februarie, am aflat că a plecat la casa Tatălui într-un mod admirabil, după nici două luni.

Frunzele verzi cad cele dintâi. Uneori planurile lui Dumnezeu cu noi sunt greu de înțeles. Sunt pe deplin convins că viața, dar mai ales moartea părintelui Anton Farcaș sunt o formă profundă de evanghelizare și un moment de introspecție... Suntem pământ și în pământ ne vom întoarce!

Pr. Marius Gabriel Catrințașu,
Coasta de Fildeș, Africa

*

Pentru mai multe imagini accesați www.misiuneafrica.ro

* * *

Reflecție: In memoriam pr. Anton Farcaș

A trecut la Domnul pr. Anton Farcaș-Gherghina

* * *


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat