Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Prânzul fraternității și solidarității

Asociația Caritas Roman și Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman au desfășurat, joi, 18 februarie 2010, începând cu ora 12.00, activitatea numită "Prânzul fraternității și solidarității".

Aceasta este prima activitate din cadrul celor trei de acest gen care au fost planificate a avea loc în Centrele Caritas din Iași, Roman și Bacău.

Anul 2010 a fost declarat de Comisia Europeană și Parlamentul European ca Anul de Luptă împotriva Sărăciei și Excluziunii Sociale. Prin vizita sa de duminică, 14 februarie 2010, la Centrul Caritas al Diecezei de Roma din Gara Termini din Roma, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a dorit să marcheze importanța acestui an pentru Biserică, care este implicată activ în viața socială.

Acest eveniment a fost făcut cunoscut celor 120 de persoane prezente în sala de cateheză a bisericii "Fericitul Ieremia Valahul", printre care PS Aurel Percă, pr. Egidiu Condac, director al Confederației Caritas România, pr. Marius Adam, director executiv al Centrului Diecezan Caritas Iași, prof. Laurențiu Dan Leureanu, primarul Municipiului Roman, părintele Alois Moraru, paroh, prin intermediul unui fragment radiofonic al emisiunii în limba română de duminică, 14 februarie, a postului Radio Vatican.

Însoțit de imagini de la acel eveniment, momentul a introdus în atmosfera discursului social al Bisericii prin vocea autorizată a suveranului pontif. Astfel "Biserica recunoaște în cei săraci chipul lui Isus, îi iubește și nu-i abandonează. Biserica iubește pe fiecare om pentru ceea ce el este și nu pentru ceea ce el posedă și realizează". Apoi papa s-a adresat medicilor și voluntarilor de la Căminul Caritas din Gara Termini, mulțumindu-le pentru ceea ce fac pentru orașul Roma, amintindu-le cuvintele primului director al Caritas Diecezan Roma, părintele Luigi Di Liegro: "Un oraș în care, chiar și un singur om suferă mai puțin, este un oraș mai bun".

În comuniune cu papa, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, i-a îmbărbătat pe cei prezenți și i-a îndemnat să facă fapte de milostenie și caritate creștină pentru a face simțită acțiunea Bisericii de luptă împotriva sărăciei prin participarea fiecărui creștin.

În cuvântul său, pr. Egidiu Condac a prezentat cifre care reflectă starea actuală a societății europene, amintind că una din șase persoane sunt afectate de fenomenul sărăciei. Apoi a amintit de petiția organizațiilor nonguvernametale către guvernele europene care conține patru revendicări: dreptul la protecție socială, dreptul la servicii sociale, dreptul la un loc de muncă și la un salariu decent și eradicarea sărăcie, mai ales cea care afectează copiii.

Prezent la eveniment, primarul urbei mușatine, prof. Laurențiu Dan Leureanu, și-a exprimat disponibilitatea de a colabora pe plan local la activități care se înscriu în spiritul activităților caritabile.

După prezentarea unui material video despre activitățile Asociației Caritas Roman, a avut loc un prânz comun, care ne-a introdus în atmosfera fraternă a primei comunități creștine din Ierusalim.

Mulțumim părintelui paroh Alois Moraru pentru colaborare, voluntarilor din Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman pentru ajutor și tuturor celor care au contribuit în diferite moduri la buna desfășurare a acestui eveniment.

Colectivul Asociației Caritas Roman


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat