Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: In memoriam pr. Anton Farcaș

Scrie: "Fericiți cei morți, cei ce acum mor întru Domnul! Da, așa vorbește Duhul, să se odihnească de ostenelile lor, căci faptele lor vin cu ei" (Ap 14,13).

Cuvintele lui Dumnezeu sunt fundamentul oricărei existențe și descrie sensul vieții și pentru părintele Anton Farcaș, pe care în acest moment, ca într-o aventură, îl prezentăm Domnului.

Este, deci, momentul ofertei.

O! cât este de transparent sacramentul Preoției lui Cristos care, încă odată, duce această ofertă Tatălui: o persoană dragă pe care am iubit-o, o persoană care fără eforturi ne-a făcut să experimentăm adesea ce înseamnă paternitatea spirituală. Acum îl oferim împreună cu jertfa lui Cristos veșnicului Părinte care, în iubirea sa infinită, ni l-a dăruit ca părinte.

E ca un moment de restituire. Domnul ne dă o viață, iar noi, atunci când, devenită matură, ne-o cere înapoi, i-o încredințăm.

"Dacă bobul de grâu, căzut în pământ, nu moare, rămâne singur, iar dacă moare, aduce multe roade" (In 12, 24). Doar Domnul cunoaște cantitatea de roade care se măsoară în credința, în genialitatea angajamentului apostolic și în spiritualitatea intensă a părintelui Anton.

"Dacă bobul de grâu, căzut în pământ, nu moare, rămâne singur, iar dacă moare, aduce multe roade". De câte ori, în viața unui preot, nu putem aplica acest parametru evanghelic? De câte ori nu am aplicat la noi înșine sensul acestei imagini, în momentele de încercare, în cele de durere, în momentul consacrării totale, al ofertei și al dăruirii gratuite?...

Dar nici un moment nu e atât de bogat și atât de adevărat ca acesta: moment în care reîncredințăm pământului sămânța prețioasă a unui suflet și a unui trup care a fost instrument al mântuirii și care s-a consumat pentru iubirea Domnului și al fraților.

"Dacă bobul de grâu, căzut în pământ, nu moare, rămâne singur, iar dacă moare, aduce multe roade". O, cine știe de câte ori, dragă părinte, nu ai simțit greutatea responsabilităților, ca pe un pământ care, încet, încet, se pregătea să te primească? Câte suflete nu le-ai simțit ale tale: pentru ele te-ai sacrificat și dăruit într-o minunată gratuitate, până la ultima picătură a existenței tale, atât de marcată de experiența crucii!!!

Eu chiar cred că această încercare, după ce te-a unit atât de mult de suferința totală a lui Isus pe cruce, te va face să participi la bucuria și la slava învierii sale!

"Dacă-mi slujește cineva, Tatăl meu îl va cinsti" (In 12,26), iar noi în atitudine filială și fraternă, ne unim cu Tatăl dragostei și al milostivirii și-ți aducem acea cinste pe care el însuși ți-o dă. Garanția acestui gest sunt însuși cuvintele lui Cristos.

Îți mulțumesc, Doamne pentru prietenia sinceră, paternă și edificatoare, pentru grija pentru copii și tineri, pentru dorul după cer, pentru curajul austerității și al sfințeniei pe care le-am cunoscut la părintele Anton. Îți mulțumesc, Doamne pentru iubirea cu care m-ai vizitat prin el.

Vino, Doamne Isuse, primește oferta care ne-a traversat viața și istoria.

Sr. Silvia Brandiu
Congregația "Maria Bambina"

* * *

Album foto: 17 februarie 2010: Iași ("Sf. Tereza"): Inaugurarea Căii Crucii și recviem pentru pr. Anton Farcaș

A trecut la Domnul pr. Anton Farcaș-Gherghina

* * *


 

lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat