Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Impresii de la Întâlnirea Națională a Preoților

Având tema "Să descoperim vocația noastră ca mister al îndurării", întâlnirea națională a preoților (8-11 februarie 2010) a fost caracterizată prin meditații, rugăciuni, întâlniri în grupuri mici, împărtășire de experiențe, mărturii. Ce a reprezentat Întâlnirea Națională a Preoților de la Iași? La această întrebare au răspuns mai mulți preoți.

  • Un moment de comuniune, de apropiere, de cunoaștere între toți participanții de la est la vest, de la nord la sud... Am aprofundat semnificația Preoției din foarte multe puncte de vedere. Sper din toată inima ca aceste întâlniri să continue așa cum ne-am propus. (Pr. Andrei Dăscălașu - Crețoaia, Republica Moldova)
     

  • O mare bucurie sufletească. Am rămas cu ideea că preoția nu înseamnă a găsi totul pentru tine; este nevoie de comuniune, de comunicare, de cel de lângă tine. Întâlnirea de la Iași a fost benefică pentru sufletul meu. (Pr. Silvestru Pogar - Eparhia de Oradea, Galoș)
     

  • Ceea ce m-a bucurat foarte mult a fost faptul de a cunoaște și pe ceilalți preoți, de a asculta experiența lor, trăirea lor de zi cu zi. A fost un timp binecuvântat, un timp de har, în care am stăruit pe identitatea preotului și pe experiențele celorlalți. (Pr. Iosif Mihăeș - Băița, Oradea)
     

  • De obicei, când suntem în parohie trebuie să dăm, să mărturisim, să muncim în via Domnului. O astfel de întâlnire a fost un prilej de a ne reînvigora din punct de vedere spiritual, de a ne încuraja unii pe alții, de a vedea că problemele pe care le întâmpin le-au întâmpinat și alții... Mi-aș dori ca astfel de întâlniri să fie mai dese, să ne cunoaștem mai bine între noi... Împreună cred că putem face lucruri extraordinare și să slujim mai bine în misiunea noastră. (Pr. Alin Cândea - Eparhia de Cluj-Gherla, Beclean)
     

  • Pentru mine a însemnat să-i cunosc pe acei colegi cu care lucrez și vâslesc împreună. De multe ori, deși nu trăim într-o țară extraordinar de mare cu foarte mulți preoți, există probleme cu care trebuie să ne confruntăm și dacă nu luptăm împreună, atunci nu prea avem șanse. Dacă nu ne cunoaștem, nu simțim fraternitatea, nu simțim legăturile de prietenie care ar trebui să fie între noi, nu putem colabora. Lupii când vor să omoare o oaie o scot afară și o distrug. Dacă lupii știu să fie împreună, atunci și noi, oile, ar trebui să fim împreună și să trăim în "turma preoților și în turma lui Cristos", pentru că atunci vom fi mai puțin vulnerabili. (Pr. Ioan Roman - Calvaria, Satu Mare)
     

  • Mulțumesc lui Dumnezeu că am participat la o așa frățietate preoțească prin care deschiderea preoților s-a văzut în câteva zile și fraternitatea s-a legat imediat. Să dea Domnul să avem mereu astfel de întâlniri ca să rămânem frați în continuare. (Pr. Páll Antal - Sighișoara)
     

  • Am simțit din nou comuniunea preoțească... Ne-am simțit prieteni, o comunitate. Am simțit că împreună, dacă suntem în iubire reciprocă, dacă ne acceptăm reciproc, atunci putem să dăm mărturie, așa cum spune și Isus Cristos în rugăciunea sa preoțească: "Te rog, Tată, ca toți să fie una, ca lumea să creadă". Eu cred că aici a fost o realitate, o experiență prin care și credința și vocația noastră preoțească s-au întărit... Sunt foarte fericit că am putut să iau parte la această întâlnire. (Pr. Nagy-György Attila - Brașov)
     

  • O reîntâlnire cu mulți preoți pe care i-am cunoscut cu mulți ani în urmă. A însemnat o provocare pentru a descoperi preoția în mine, deopotrivă și în ei. A însemnat practic o conștientizare a faptului că ducem lipsă de comuniune faptică, pentru că acea comuniune de spirit o avem și din când în când ne amintim de ea în Joia Sfântă. Dar acum am activat practic această realitate de comuniune preoțească. Ne-am împărtășit din bucuriile preoției și aceasta m-a marcat în mod cu totul deosebit în grupul restrâns... Mi-a plăcut ideea propusă de un preot de a nu ne limita strict la acest spațiu, la aceste zile de întâlnire și de a arunca în viitor peste timp speranțe pentru noi întâlniri... Un alt preot a propus un mod de înfrățire între parohii... (Pr. Pavel Chelaru - Tomești)
     

  • Trei zile deosebite în care am refăcut un pelerinaj al vieții de seminar, o reîntoarcere la taina preoției, o comuniune cu frații de dincoace, de dincolo de Carpați, cu preoții greco-catolici... Rămâne invitația de a trăiri adevăratul sens al preoției și o apropiere cât mai multă de viața sfântului Ioan Maria Vianney, modelul tuturor preoților. (Pr. Florin Gatea, Sebeș-Alba)
     

  • Trei zile de încărcătură spirituală, o redescoperire a multor valori care erau în sufletele noastre și care poate până acum nu erau activate. Ce anume a însemnat pentru un preot aceste zile? Faptul că nu suntem singuri, acesta este primul lucru. Din cauza greutăților vieții și din cauza amalgamului în care trăim, societatea umană te face să crezi că rămâi singur, când de fapt nu este adevărat, este o farsă pe care diavolul o aruncă în sufletele noastre. Nu suntem singuri, părăsiți, suntem un tot în Cristos, un tot în Dumnezeu. (Pr. Lucian Dudaș - Târgu Mureș, Ungheni)
     

  • Trei zile binecuvântate în care am reușit să ne cunoaștem cu preoți din diferite localități. Am împărtășit multe lucruri, ne-am bucurat unii de ceilalți. Cred că este o punte de legătură, un început, care sperăm să aducă multe roade în timp. Suntem toți slujitorii lui Cristos. Nu trebuie să uităm că în încercări, în momente grele, noi, păstorii, trebuie să fim uniți, să ne cunoaștem unii pe alții, să ne împărtășim greutățile și, în același timp, bucuriile și împlinirile pe care le avem. Sunt convins că va continua acest început cu alte întâlniri. (Pr. Dan Fodor - Târgu Mureș)
     

  • Motivul personal pentru care am venit a fost ca să mă întorc de unde am plecat, unde a început vocația mea, să mă întâlnesc cu colegii de preoție. Aveam nevoie de contactul cu ei, ca să-i întâlnesc și să nu mă simt singur. (Pr. Francisc Trefaș - Târgu Jiu)
     

  • Pentru mine, în mod personal, întâlnirea a fost o surpriză extrem de plăcută. Toți cei care am participat ne-am deschis unul altuia și așa ne-am cunoscut. Deși proveneam din dieceze diferite, culturi și limbi diferite, ne-am simțit împreună. Nu neapărat ca frați, dar i-am simțit în aceeași casă, simțind aceleași lucruri și având aceleași idealuri. A fost partea cea mai plăcută a acestei întâlniri. Apoi, destăinuirile, tânguirile, toate acestea au contribuit să ne descoperim unul pe altul. Ne-am dat seama că problemele noastre sunt comune, indiferent de unde provenim. Preoția este aceeași, trăită în diferite dimensiuni, dar cu aceleași valori. Cu cât ne-am dat mâna unul altuia, cu atât parcă am devenit mai puternici. Plec cu o impresie foarte plăcută și cu aceea întărire în fraternitate. Nu suntem de unii singuri, Cristos este cu noi (Pr. Gheorghe Cojocaru - Nicolae Bălcescu)
     

  • O experiență nouă, iar experiențele sunt noi de fiecare dată când ne întâlnim, indiferent unde, în ce loc, în ce zonă a țării sau în afara țării, pentru că toți suntem copiii lui Dumnezeu, toți suntem preoți și toți avem același țel suprem: de a-l sluji pe Dumnezeu, adică de a sluji oamenii. (Doinel Preda - Eparhia de Lugoj, Hațeg)
     

  • O întâlnire între preoți pentru un preot este un moment de bucurie. Întâlnim alți preoți care trăiesc același mister pe care îl trăim în fiecare zi. Faptul de a ne vedea, de a discuta, de a ne ruga împreună ne întărește în credință... M-am bucurat mult că PS Domenico și pr. Alois Bulai ne-au pus în fața misterului vieții noastre de preot. Suntem chemați să-l urmăm pe marele preot Isus Cristos în dăruirea de sine; suntem chemați să ne amintim că suntem miniștrii ai îndurării lui Dumnezeu. Au fost lucruri minunate care ne întăresc în credință și ne ajută să trăim mai în profunzime preoția noastră după exemplul parohului de Ars. (Pr. Anton Crișan - Eparhia de Cluj-Gherla)
     

  • În primul rând, mi s-a clarificat dorința care a existat din partea tuturor preoților: dorința de comuniune, de fraternitate, de cunoaștere comună, de a împărtăși valori comune, de a ne ajuta reciproc unul pe celălalt și de a ne uni cu forța rugăciunii și cu tot ce ne stă în putință. Plec de la Iași cu această dorință și cu acest avânt în suflet și în minte că într-adevăr trebuie să trăiesc comuniunea cu toții preoții, nu doar o comuniune verbală, ci una în fapt, așa cum trăiesc doi frați într-o familie. (Pr. Darius Crișan - Blaj)
     

  • Pentru mine a însemnat ceva enorm: reașezarea noastră la adevăratele dimensiuni ale stării preoțești, care nu sunt altceva decât mereu mai fascinante și mai copleșitoare. Toate meditațiile, luările de cuvânt, impresiile, ne-au adus în starea aceea de a vedea că de fapt suntem împreună în aceeași slujire a unicului Dumnezeu și că nu căutăm altceva decât să exploatăm marea lui milostivire, pentru ca în felul acesta, iertate fiindu-ne păcatele noastre și ale celor pe care-i slujim, împărăția lui Dumnezeu să se zidească în noi încă din lumea aceasta. (Pr. Ioan Fărcaș - Blaj)
     

  • A fost un moment de bucurie, de întâlnire cu confrații de peste munți și din împrejurimi și o regăsire a seminarului. A fost o bucurie a reîntâlnirii părinților profesori și în special a părintelui Alois Bulai, care ne-a dăruit o dată în plus din entuziasmul său și ne-a făcut să ne reîndrăgostim de Sfânta Scriptură și prin ea de preoție. (Pr. Sebastian Lucaci - Buzău)
     

  • Ne-am întâlnit cu persoane cunoscute, dar și necunoscute într-o frățietate aparte. M-am bucurat mult, am înțeles din experiența multora dificultățile prin care trecem și mai ales a rămas, ca un fel de moto, stăruința de a rămâne uniți în rugăciune, în înțelegere și în ajutor. Mulțumim Maicii Domnului care este mama preoților că este mereu lângă noi și ne ajută să răzbatem. (Pr. Ștefan Vacaru - Barticești)
     

  • Ne-am bucurat alături de confrații noștri, care au venit de peste munți, să fim împreună, să trăim momente de fraternitate care să ne entuziasmeze tot mai mult în urmarea lui Cristos ca preoți. (Pr. Alois Fechet - Iași)
     

  • Am participat cu bucurie la această întâlnire. Am experimentat fraternitatea sacerdotală între noi, preoții. Trebuie să creștem și să mergem înainte... (Pr. Fernando Mani - Fiii Iubirii Milostive, Barticești)
     

  • A fost într-adevăr un moment de har. În prezența aproximativ a 85 de preoți de rit oriental și de rit latin, am putut să împărtășim experiențe frumoase, am avut ocazia să aflăm lucruri deosebite din activitatea pastorală a celor din Ardeal, care este destul de diferită de cea a noastră. Am creat prietenii, relații cu ei și, cu siguranță, este un început care va continua. Prin urmare, a fost un moment de har extraordinar, mai ales în acest An al Sfintei Preoții. Mă bucur că am putut participa la această întâlnire. (Pr. Petru Sescu - Iași)

A consemnat pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-11 februarie: Iași: Întâlnirea preoților catolici din România

Setul complet de 64 de fotografii din cadrul întruniriilor de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași poate fi descărcat la rezoluția originală (2848x2136 px) dând clic: aici, până la 10 martie 2010 (termenul este limitat de www.myfastshare.com, situl unde este găzduit pachetul de fotografii).

Album foto: 10 februarie: Iași: Întâlnirea preoților catolici din România - Liturghia concelebrată (27)

Setul complet de 77 de fotografii realizate la Liturghia din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași poate fi descărcat la rezoluția originală (2848x2136 px) dând clic: aici, până la 10 martie 2010 (termenul este limitat de www.myfastshare.com, situl unde este găzduit pachetul de fotografii).

* * *

Iași: Întâlnirea preoților catolici din România

Interviu cu PS Domenico Cancian: "Totul este har"


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat