Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Imnurile din timpul Postului Mare

Acea sănătoasă respectare antică și misterioasă

De Inos Biffi

Anul liturgic este dintre cele mai originale și cele mai fericite creații ale Bisericii: apare din percepția că, din cauza asumării trupului din partea Cuvântului, s-a născut o istorie sacră, în care zilele curg bogate în har. Conform sfântului Ambrozie de la Paștele lui Cristos a început un timp plin de fericire - beata tempora.

Astfel s-au format două mari cicluri liturgice: cel pascal, având în centru pătimirea, moartea și învierea Domnului și care se încheie cu solemnitatea Rusaliilor; și cel care iradiază apariția Domnului - ciclul Crăciunului - încheiat de comemorarea Botezului Domnului. Celălalt este un timp în care se succed și ies în evidență duminicile: a inventa și a organiza, după ciclul pascal și cel al Crăciunului, un timp centrat pe misterul Rusaliilor ar revela o incompetență singulară și o insipiditate vrednică de observat.

Postul Mare face parte din "ghirlanda" pascală. Este o porțiune de timp îndreptat în întregime spre Pa?ti; și, așa cum se întâmplă pentru celelalte perioade ale cursului său liturgic, Biserica la constelat cu imnuri, care cântă temele și semnificațiile acestei așteptări pascale. Iată un prim imn: Ex more docti mystico, în dimetri iambici, atribuit lui Grigore cel Mare, dar fără certitudine.

Începe cu definiția Postului Mare: un timp de abstinență făcută timp de patruzeci de zile, imitând o respectare antică și misterioasă (ex more docti mystico) - tainicul număr cvadragenar parcurge în mod misterios Scriptura.

Deja Moise și Profeții (Lex et Prophetae), cei dintâi, au vestit și au respectat această abstinență și după ei însuși Cristos a sfințit-o, "Creatorul și Stăpânul istoriei (rex atque factor temporum)".

Este un timp cu program auster, destinat să învăluie și să atingă întreaga conduită. Îl deosebesc sobrietatea cuvântului; temperanța în mâncare; moderația în somn; controlul în distracție; păzirea simțurilor (Utamur ergo parcius / verbis, cibis et potibus, / somno, iocis et arctius / perstemus in custodia).

Este, de asemenea, un timp marcat de victoria asupra înclinațiilor rele, care tulbură și disipează mințile (Vitemus autem pessima / quae subruunt mentes vagas), și de înfrângerea inflexibilă a tiranului viclean, diavolul (Nullumque demus callido / hosti locum tyrannidis).

La acest stil de viață discipolul Domnului este angajat să se țină în fiecare zi a anului; dar el va trebui să transpară cu adevăr mai strălucitor și forță mai mare în timpul Postului Mare. De fapt, anul liturgic se desfășoară și își atinge scopul său cu această intensitate variată de accente, marcând astfel experiența creștină cu evenimentele minunate ale Domnului.

"Fiecare acțiune a lui Cristos este instruire a noastră (omnis Christi actio nostra est instructio)", repetă sfântul Toma. Și totuși pe lângă faptul că este o faptă, orice acțiune a lui Cristos este un "mister" sau un "sacrament", care cere să fie nu numai imitată, ci continuată și retrăită.

*

Ex more docti mystico

Ex more docti mystico
servemus abstinentiam,
deno dierum circulo
ducto quater notissimo.
Lex et prophetae primitus
hanc praetulerunt, postmodum
Christus sacravit, omnium
rex atque factor temporum.
Utamur ergo parcius
verbis, cibis et potibus,
somno, iocis et arctius
perstemus in custodia.
Vitemus autem pessima
quae subruunt mentes vagas,
nullumque demus callido
hosti locum tyrannidis.

(După L'Osservatore Romano, 17 februarie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat