Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Episcopii români printre românii din Roma

Aflați la capătul vizitei ad limina apostolorum, duminică, 14 februarie 2010, ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău - Republica Moldova, cărora li s-a alăturat și PS Peter Kihara, episcop de Marsabit-Kenya, la invitația pr. Isidor Iacovici, parohul românilor din Roma, au concelebrat o sfântă Liturghie în biserica "San Vitale" din Roma.

Primul moment deosebit al zilei a avut loc în comunitatea română din Ladispoli, unde PS Aurel Percă a dorit să celebreze sfânta Liturghie.

A urmat apoi comunitatea din Roma-Casilina unde, de asemenea, PS Aurel Percă a celebrat sfânta Liturghie și s-a întâlnit cu românii care locuiesc și participă la sacramente în acea zonă.

După-amiază, la ora 16.00, episcopii au fost primiți cu mare bucurie de către pr. Isidor Iacovici, parohul românilor din Roma, Mons. Daniele Micheletii, parohul comunității italiene "San Vitale", un număr deosebit de mare de preoți care studiază sau slujesc la Roma și de mulți credincioși români, printre care, câțiva, îmbrăcați în portul popular din Moldova și Banat.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de către PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

În cadrul predicii, ÎPS dr. Ioan Robu a împărtășit câteva din momentele vizitei "ad limina apostolorum, punctând în mod special întâlnirea propriu-zisă cu papa. "Nu știu ce au discutat ceilalți episcopi, dar pe mine, spunea Înaltpreasfințitul, Sfântul Părinte m-a întrebat care este nivelul vieții de credință al credincioșilor din parohiile noastre. M-a întrebat apoi cum reușim să-i ținem în jurul lui Cristos? Care este situația emigranților și ce facem concret pentru ei. Ne-a încurajat și ne-a îndemnat apoi să ne punem mereu încrederea în Dumnezeu, conform psalmului 1.

Apropo, cum stați cu încrederea în Dumnezeu - a continuat Înaltpresfințitul, adresându-se credincioșilor prezenți? Numai având încredere în el veți găsi răspuns la durerile și suferințele pe care le întâmpinați zi de zi. Lacrimile care vă curg din ochi vă purifică ochii și astfel îl puteți vedea mai bine pe Dumnezeu. Doar ochiul curat îl poate vedea!"

La sfârșitul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a mulțumit episcopilor, preoților și credincioșilor prezenți îndemnându-i la rândul său la încredere în Dumnezeu, la iubire față de Biserica lui Cristos și la fericirea pe care o propune evanghelia.

Prezența PS Peter Kihara, episcop de Marsabit-Kenya, a dorit să fie un semn de recunoștință față de ceea ce fac cele două dieceze, de Iași și de București, pentru misiunea din Maikona-Kenya, prin misionarii susținuți și de bunăvoința și generozitatea credincioșilor români aflați la Roma.

La finalul sfintei Liturghii, episcopii prezenți, ca o continuare a binecuvântării întâlnirii lor cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, au împărțit credincioșilor prezenți binecuvântarea apostolică.

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat