Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul seminariștilor la Roma așa cum s-a văzut din Cetatea Sfântă

E puțin spus că pelerinajul seminariștilor și al superiorilor de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași la Roma a fost o idee extraordinară. Mai degrabă s-ar putea spune că a fost un mare har; un har deosebit pentru seminariști, pentru papa Benedict al XVI-lea care s-a bucurat să-i vadă și să-i audă, pentru PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, ÎPS dr. Ioan Robu și PS Anton Coșa, care, în vizita ad limina fiind, s-au bucurat să-i însoțească în audiența la Sfântul Părinte, un har deosebit pentru superiorii lor, care îi văd crescând zi de zi în înțelepciune și în har înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor, dar și un har pentru toți cei care, într-un fel sau altul, în mod văzut sau nevăzut trudesc pentru ca ei într-o zi să devină preoți.

Miercuri, 10 februarie 2010, audiența cu papa Benedict al XVI-lea, în aula "Paul al VI-lea". Primele patru rânduri din față, dreapta, au fost rezervate "seminariștilor de la Seminarul Mare din Iași-România". Acestea erau cuvintele pe care forțele de ordine le aveau ca argument împotriva celor care ar fi vrut să le ia locul.

La ora 10.37, Sfântul Părinte și-a făcut intrarea în aulă în aclamațiile tuturor celor prezenți. Și-a prezentat cateheza obișnuită de miercurea - în aceasta miercuri a vorbit despre figura marcantă a sfântului Anton de Padova - apoi a salutat grupurile de pelerini prezenți în aulă.

La un moment dat, în limba română, s-a adresat în mod special seminariștilor spunând: "Salut cu afecțiune studenții teologi de la Seminarul Mare din Iași, însoțiți de educatorii lor. Iubiți prieteni, redescoperiți darul urmării lui Cristos, aderând mereu, cu ajutorul său, la voința Tatălui și pregătiți-vă sub aspect spiritual, teologic și pastoral să îndepliniți în mod temeinic viitorul vostru minister în contextul societății de astăzi, în mare parte secularizată. Vă însoțesc cu rugăciunea mea și vă binecuvântez din inimă".

Ca răspuns, seminariștii i-au cântat Sfântului Părinte în limba latină și în limba română "Vivat - La mulți ani" Acesta a fost momentul care a "paralizat" aula Paul al VI-lea, începând cu Sfântul Părinte, care era vădit emoționat, și terminând cu tot auditoriul prezent, care s-a cufundat într-o liniște aproape desăvârșită. Nu mai intraseră probabil de mult sau poate niciodată, în aula Paul al VI-lea, 120 de seminariști, de la același seminar, dintr-o dieceză cu aproape 250.000 de credincioși. Iar seminariștii au continuat să uimească...

Au făcut-o imediat prin cântarea și participarea lor la sfânta Liturghie din bazilica "Sfântul Petru", la întâlnirea cu PS Rino Fisichella, rectorul magnific al Universității Pontificale din Lateran, în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", la sfânta Liturghie de la biserica catacombelor sfântului Sebastian, în bazilica "Sfântul Paul din afara zidurilor", în bazilica "Sfânta Maria cea Mare" și din nou în Piața "Sfântul Petru" din Vatican.

Au uimit prin prezența lor, prin cântarea lor, prin entuziasmul și tinerețea lor. I-au uimit pe Sfântul Părinte papa, pe episcopii, preoții și pelerinii prezenți. Au uimit Roma, iar Roma i-a uimit pe ei. A fost o uimire reciprocă, o uimire care nu se va uita niciodată.

Au uimit pentru că sunt seminariști și sunt seminariști pentru că Dumnezeu i-a chemat să fie astfel, pentru că părinții lor le-au oferit șansa de a intra în această viață și pentru că episcopul, prin superiorii seminarului, i-a admis în seminar.

În spatele chemării și a entuziasmului lor sunt mâini văzute sau nevăzute, sacrificii cunoscute sau necunoscute, mâini împreunate sau înălțate în rugăciune. Este efortul intelectual al fiecăruia și măiestria umană, spirituală și intelectuală a fiecărui profesor sau formator din seminar. Este deopotrivă grija lor, a episcopilor, a profesorilor și a părinților lor. Dar mai presus de toate este grija lui Dumnezeu pentru ca Biserica să nu ducă lipsă de preoți.

La Roma seminariștii de la Seminarul din Iași au înțeles un lucru; că Biserica, prin glasul Sfântului Părinte, al episcopilor, preoților și al mulțimii credincioșilor îi iubește, îi susține și-i așteaptă cu mare bucurie să devină preoți.

Pr. Felician Tiba

* * *

Studenții Institutul Teologic din Iași la audiența cu papa

* * *


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat