Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Verona: În pelerinaj la Lourdes

În perioada 9-12 februarie 2010, comunitatea romano-catolică română din Verona a organizat un pelerinaj marian la sanctuarul de la Lourdes, acolo unde, în urmă cu 152 de ani, sfânta Fecioară Maria i s-a arătat sfintei Bernadeta Soubirous. Cei 63 de pelerini, cu vârsta cuprinsă între 5 și 70 de ani, au putut participa astfel la hramul sanctuarului, celebrat la 11 februarie.

Invitația de a participa la acest pelerinaj, făcută de responsabilul comunității, pr. Daniel Mărtinaș, în urmă cu patru luni, a fost primită cu inimă deschisă de credincioși care au vrut astfel să trăiască și să vadă ei înșiși ceea ce altă dată au citit sau au ascultat pe la predicile din biserici noastre. Chiar dacă pe o vreme capricioasă, cu temperaturi sub zero grade și cu ninsoare, sărbătoarea și pelerinajul a fost trăite cu mare intensitate spirituală. Un rol important în reușita și trăirea pelerinajului l-a avut părintele Adrian Stoica, preot al Diecezei de Iași care își desfășoară activitatea pastorală în cadrul sanctuarului. Toți pelerinii au mărturisit după acest pelerinaj că intensitatea mesajului de la Lourdes este mult mai mare decât și-ar fi putut imagina și că se merită tot efortul pentru a putea participa, cel puțin o dată în viață, la astfel de sărbători și locuri pline de spirit divin și matern.

O parte dintre pelerini au dorit să exprime prin cuvintele proprii ceea ce au trăit și experimentat la Lourdes. Redăm în continuare mărturiile lor.

"A fost o experiență din viața mea foarte intensă, care nu se poate descrie în cuvinte. Am simțit emoții mari, am văzut lucruri foarte frumoase. Acest pelerinaj a făcut lucruri mari în viața mea: m-a purificat în suflet. Am să împărtășesc și altora experiențele trăite. Într-adevăr, am simțit harul lui Dumnezeu și sper să mai am parte în viață de astfel de trăiri". (Florina Lungu)

"M-am simțit foarte bine. Până la această etate de 70 de ani pe care o am, nu am avut posibilitatea să trăiesc asemenea momente în viața mea. Am participat la toate celebrările care au avut loc acolo. Și sfătuiesc și pe cei care ar avea posibilitatea să meargă și să vadă ceva foarte, foarte frumos". (Anton Măi-Mihai).

"Impresia mea este extraordinară. Se simte prezența Duhului Sfânt și a Sfintei Fecioare. O frumusețe deosebită. Se simte o emoție puternică. Am încercat să vizitez toate locurile de acolo și se simte o liniște deosebită. Te întorci de acolo cu o curățire interioară și o liniște aparte". (Anișoara Dascălu)

"Am mers în pelerinaj la Lourdes. N-am cuvinte ca să descriu cele trăite. M-am spovedit, m-am împărtășit. Mă întorc mai curată, mai bună, mai îngăduitoare. Îmi doresc să merg în fiecare an cu familia. Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat". (Marghioala Amihăiesei)

"Experiența de la Lourdes a fost unică pentru mine, mai ales că am avut ocazia să-mi deschid sufletul în totalitate. Am rămas impresionată de locuri, de rugăciuni. Și cu siguranță plec de la Lourdes cu mai mult optimism, cu mai multă credință și mai multă rugăciune". (Mariana Constantin)

"Este pentru a doua oară când am făcut acest pelerinaj la Lourdes. Și pot să afirm cu voce tare că sfânta Fecioară Maria este în continuare la Lourdes și se arată, chiar dacă nu așa cum i s-a arătat Bernadetei Soubirous. Este prezentă. Eu am simțit. Prezența ei este pe tot parcursul pelerinajului" (Cezar Bândăroi)

"Aș putea să spun că a fost o experiență extraordinară. Mi-a plăcut foarte mult când ne-am rugat calea crucii. Locurile și celebrările au fost intense. Procesiunea din timpul Rozariului m-a pătruns într-un mod aparte. M-a impresionat foarte mult grota aparițiilor. Invit și pe alții să ajungă acolo. Mulțumesc lui Dumnezeu și Maicii sale că mi-a oferit această posibilitate de a participa la astfel de locuri și celebrări". (Mihaela Antili)

"Am fost la Lourdes. Mi-a plăcut cel mai mult locul unde sfânta Fecioară Maria i-a apărut Bernadetei. Am fost uimit de câtă lume a mers la Lourdes pentru ca să se roage. Mi-a plăcut și catedrala". (Alexandru Agu, 12 ani).

"Am rămas uimită să văd câtă lume și câți preoți erau. Mi-a plăcut enorm de mult și m-am emoționat când ne-am urcat pe munte ca să facem calea sfinte cruci. Am văzut și locul unde i s-a arătat Preasfânta Fecioara Maria copilei Bernadetei. Am avut și marea posibilitatea să recit cinci Bucură-te, Marie în limba română în prezența imensității de oameni adunați în piața sanctuarului. Sunt extrem de mulțumită că am reușit să merg și invită și pe alții să meargă pentru că acolo se simte o căldură sufletească pe care ne-o oferă sfânta Fecioară de la Lourdes". (Camelia Damian)

"Am participat la pelerinaj la Lourdes în cadrul căreia s-a celebrat și A XVIII-a Zi Mondială a Bolnavului. Impresia mea că ceea se simte la Lourdes în timpul celebrărilor nu se poate simți atunci când aceleași momente îți sunt povestite de către alte persoane. Am rămas impresionată de mulțimea mare de oameni veniți din multe țări pentru a se ruga cu încredere și a cere ajutor sfintei Fecioare Maria prin mijlocirea Sfintei Bernadeta". (Anișoara Dămătăr)

"La Lourdes am simțit o mare bucurie și liniște sufletească. Am simțit cum Biserica vie pe care o formăm noi fiii lui Dumnezeu, adunați de pretutindeni, de orice limbă și națiune, în jurul Sfintei Fecioare Maria, trăiește aceiași unitate. Harul acestui pelerinaj să lumineze viața noastră și să crească în noi dorința de a fi mai buni, luminați de exemplul Sfintei Bernadeta. Cu siguranță acest pelerinaj a lăsat în inimile noastre un mesaj: Dumnezeu ne iubește!". (Sr. Andreea Anti)

"Sunt o pelerină și am o vârstă apropiată de aceea pe care a avut-o Bernadeta pe timpul aparițiilor. N-am văzut niciodată așa de mulți preoți. Aceste două zile pe care le-am trăit au fost ca pe vremea Bernadetei. Ultima seară, pe un frig cu ninsoare, mă rugam rozariul cu mulțimea de oameni și am avut o experiență pe care nu o pot uita. În timp ce se cânta Fecioara la munte, chiar dacă era în altă limbă, uitându-mă la statuia sfintei Fecioare Maria am avut impresia că este o persoană vie, că mă privește și că mă ascultă. Oh!!! Era o bucurie fantastică! Am simțit durerea și frigul ca și Bernadeta dar a fost ceva enorm de frumos și de plăcut". (Monica Bândăroi, 13 ani).

"A fost altfel decât data trecuta. Spiritualitatea se trăiește în liniște deplină și nu se poate exprima în cuvinte oricât am răsfoi dicționarele. Este o atmosfera deosebită care transpune omul într-o altă lume, care e dorită de orice om dacă o descoperă. Am trăit aceste momente din acea lume și îi mulțumesc lui Dumnezeu de felul cum a lucrat în mine prin Preasfânta Fecioară Maria de la Lourdes!

Fulgii de zăpadă și frigul îndurat în aceste zile de rugăciune a îmbogățit atmosfera de acolo. Era un colț de paradis! Aș fi oprit timpul în loc, dacă s-ar fi putut! Îmi doresc să merg din nou pe urmele sfintei Bernadeta la Lourdes pentru a vorbi din nou cu Mama noastră - Mama Universului!". (Tereza Mitrică)

Pr. Daniel Mărtinaș


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat