Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecuador: Clipe de iubire trăite împreună

Cu ocazia zilei "Sfântului Valentin" (14 februarie), credincioșii din Parohia "San Bartolomé" din Palestina (Ecuador) au trăit clipe minunate și pline de har alături de parohul lor, pr. Bartolomeu Blaj, și de câțiva invitați din "Mișcarea Ioan XXIII". Deși aceste clipe au fost doar pentru o zi, ele vor rămâne pentru mult timp în inimile credincioșilor.

Această zi dedicată în mod special tuturor îndrăgostiților, având un tot mai accentuat caracter civil, a început tot mai mult, datorită preoților, să-și arate și latura spirituală; astfel această zi își are denumirea, pe lângă cea civilă de "Ziua îndrăgostiților", și de "Ziua iubirii și a prieteniei" (El día del amor y amistad). Aceasta e una din numeroasele inițiative realizate de Biserica Americo-Latină pentru a sensibiliza spiritul creștin al oamenilor.

În ajunul acestei zile, la ora 9.00, s-a celebrat o sfântă Liturghie pentru toți bătrâni și bolnavii din parohie însoțiți de familiile lor, arătându-le astfel că nu sunt singuri în această lume și că mereu vor avea pe cineva care să le stea alături. Cu această ocazie s-a realizat și Liturghia pentru "Ziua Mondială a Bolnavilor", arătând cât de necesar este să avem credință în Dumnezeu și în sfânta Fecioara Maria. După acest moment euharistic, toți bătrânii și bolnavii au avut parte de un moment de comuniune frățească. Lucrul acesta a făcut ca din ochii grei ai bătrâneții sau plini de suferință să curgă lacrimi de bucurie și de mulțumire pentru că sunt înconjurați de dragoste.

Momentele cu adevărat specifice acestei zile au început când membrii grupului pentru pastorația credincioșilor au aranjat biserica pentru a fi un cadru adecvat Zilei iubirii și a prieteniei. Nu după mult timp de la terminarea pregătirilor, biserica a început să se umple de credincioși și astfel la ora 20.00 a început sfânta Liturghie dedicată tuturor perechilor de îndrăgostiți prezente. Părintele paroh a celebrat această Liturghie nu numai pentru aceștia, ci și pentru toți soții ca în acest mod să-și reamintească și să retrăiască clipele tinereții lor ca îndrăgostiți. Dacă la începutul Liturghiei se puteau observa perechi ce păstrau distanță, la sfârșitul ei s-au putut vedea fețe ce revărsau de dragoste pentru jumătatea lor. Omilia părintelui paroh desfășurată cu ajutorul unui video-proiector, ce s-a bazat exclusiv pe rolul prieteniei dintre perechi, dar și pe rolul iubirii și a fiecărui membru dintr-o pereche de îndrăgostiți, a fost punctul central ce a dat vitalitate și a fortificat viața perechilor din parohie. După omilia părintelui, a luat cuvântul unul dintre invitați, o specialistă asupra relațiilor familiale, adresându-le tuturor cuplurilor cuvinte de încurajare și dându-le exemple frumoase ce le pot trăi ca îndrăgostiți în viața de zi cu zi.

În această atmosferă caldă și plăcută, sfârșitul sfintei Liturghii, pentru mulți a venit pe neașteptate, și deși s-a terminat, au rămas la locurile lor reflectând asupra a tot ceea ce s-a vorbit în cadrul sfintei Liturghii. În pofida gândului că ar fi putut începe vreo ploaie torențială, mai ales că aici plouă cel mai mult după căderea nopții, au participat un număr impresionant de credincioși și toți au fost pătrunși de atmosfera de prietenie și iubire ce a învăluit întreaga biserică.

După aceste momente pline de har, toți cei prezenți au fost invitați să ia parte la câteva momente culturale pregătite cu multă dragoste și entuziasm de membrii grupului de tineri ai parohiei, dar și de membrii grupului pentru pastorația familiilor și a credincioșilor. Printre momentele de respiro ale spectacolului, s-au găsit și mărturii ale unor persoane despre greutățile sau despre momentele frumoase ale vieții lor de căsnicie. Ca un semn că mărturia lor nu a fost în zadar, fiecare participant a fost premiat, revenind la locul lui într-un ropot de aplauze. Totul s-a încheiat în compania cântecelor de iubire și de prietenie ce izvorau din bătaia chitarelor, dar și a gândului că viața ca îndrăgostit nu se stinge niciodată și nu se va stinge atâta timp cât se trăiește în compania lui Dumnezeu.

Seminarist Alin-Cătălin Butnaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 februarie: Ecuador: Clipe de iubire trăite împreună


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat