Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întâlnirea preoților catolici din România

Orașul Iași a fost gazda pentru Cea de-a III-a Întâlnire Națională a Preoților Catolici din România, în perioada 8-10 februarie 2010. Au fost prezenți 85 de preoți, romano-catolici și greco-catolici, din toate cele șase dieceze romano-catolice și din cele cinci eparhii greco-catolice: București, Alba-Iulia, Oradea, Timișoara, Satu Mare, Blaj, Cluj, Maramureș și Lugoj. Au fost prezenți și patru preoți din Dieceza de Chișinău (Republica Moldova).

Evenimentul, ocazionat de Anul Sfintei Preoții, a debutat, în seara zilei de luni, 8 februarie, cu un salut al PS Petru Gherghel, transmis tuturor participanților, în direct, prin telefon, de la Roma.

A urmat un discurs inaugural al invitatului special, cu această ocazie, PS Domenico Cancian, episcop de Città di Castello (Italia). Ideea primei meditații a fost tocmai importanța milostivirii lui Dumnezeu: "Identitatea preotului este văzută ca mister al milostivirii ce trebuie primit și dăruit. Misiunea preotului este aceea de a mărturisi lumii iubirea milostivă a Domnului: această iubire este cea care convertește și mântuiește", spunea episcopul Cancian.

Ziua de marți a început cu sfânta Liturghie concelebrată în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Liturghia a fost prezidată de episcopul italian, în cadrul căreia a fost inclusă cea de-a doua prelegere: "Drumul de credință al preotului". Evanghelia a fost citită în limba maghiară.

În cursul dimineții de marți, episcopul Domenico a mai avut încă două prelegeri, care au avut aceeași notă dominantă: preoția e doar darul și milostivirea lui Dumnezeu și identitatea preotului în rugăciunea sacerdotală a lui Isus. După-amiază au fost momente de mare emoție: momente de comuniune, prin discuții în grupuri mici, și apoi prezentarea de mărturii de mare intensitate sufletească, prezentate de diferiți vorbitori. Moderatori la grupurile de discuție au fost: pr. Cornel Cadar, pr. Pavel Chelaru, pr. Petru Sescu, pr. Gheorghe Cojocaru, pr. Claudiu Budău și pr. Mihai Eduard Coșa.

De mare importanță, dar și ca o noutate, a fost momentul de rugăciune de marți seara. În capela Seminarului, grupul preoților greco-catolici au cântat, cu multă măiestrie, Paraclisul Maicii Domnului, celebrare prezidată de pr. Ioan Fărcaș, protopopul Blajului.

Ziua de miercuri a debutat cu recitarea Laudelor în capela Seminarului.

Au urmat două prelegeri de mare ținută, prezentate, cu patosu-i cunoscut, de pr. Alois Bulai, prelegeri foarte apreciate de către participanți. Preotul Alois Bulai a vorbit despre sfânta Preoție în Vechiul Testament și în viața lui Isus. În jurul amiezii au urmat două ore de mărturii, propuneri și impresii. Pr. Ștefan Vacaru a considerat foarte benefică înfrățirea unor parohii din Moldova cu parohii din Ardeal. De asemenea, emoționantă a fost mărturia preotului Anton Crișan, care a avut fericirea de a studia mai mulți ani la Ars, în Franța. Foarte apreciată a fost și meditația despre preoție prezentată de pr. Claudiu Budău.

După-amiaza zilei de miercuri a fost o bună ocazie pentru oaspeți să cunoască puțin din tainele orașului Iași.

Întâlnirea a culminat, într-o atmosferă sărbătorească, cu sfânta Liturghie concelebrată, la ora 18.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Liturghia a fost prezidată de pr. Alois Fechet, iar predicator a fost pr. Ioan Fărcaș.

Organizator al acestei importante întâlniri a fost Oficiul pentru Cler al Diecezei de Iași, al cărui responsabil este pr. Mihai Eduard Coșa, într-o strânsă colaborare cu Seminarul din Iași. Un mare rol în desfășurarea acestui eveniment l-a avut pr. Mihai Dumitru.

Următoarea întâlnire de acest gen va avea loc la Timișoara, în perioada 15-18 martie 2010.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-11 februarie: Iași: Întâlnirea preoților catolici din România

Setul complet de 64 de fotografii din cadrul întruniriilor de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași poate fi descărcat la rezoluția originală (2848x2136 px) dând clic: aici, până la 10 martie 2010 (termenul este limitat de www.myfastshare.com, situl unde este găzduit pachetul de fotografii).

Album foto: 10 februarie: Iași: Întâlnirea preoților catolici din România - Liturghia concelebrată (27)

Setul complet de 77 de fotografii realizate la Liturghia din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași poate fi descărcat la rezoluția originală (2848x2136 px) dând clic: aici, până la 10 martie 2010 (termenul este limitat de www.myfastshare.com, situl unde este găzduit pachetul de fotografii).

* * *

Interviu cu PS Domenico Cancian: "Totul este har"

Iași: Impresii de la Întâlnirea Națională a Preoților


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat