Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita "ad limina" a episcopilor din România

Papa a primit luni dimineață, 8 februarie 2010, în audiențe succesive, primul grup de opt prelați ai Conferinței Episcopilor Catolici din România care se află la Roma până sâmbătă, 13 februarie, pentru vizita periodică "ad limina apostolorum", expresie ce se referă la mormintele apostolilor Petru și Paul.

Astfel, începând de la ora 11.00, Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea i-a primit pe ES Mons. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București și președinte al Conferinței Episcopilor din România, împreună cu ES Mons. Cornel Damian, episcop titular de Iziriana, auxiliar de București.

Au urmat ES Mons. György-Miklós Jakubínyi, arhiepiscop de Alba-Iulia și administrator apostolic "ad nutum Sanctae Sedis" al Ordinariatului pentru Catolicii de Rit Armean rezidenți în România, împreună cu ES Mons. József Tamás, episcop titular de Valabria și auxiliar de Alba-Iulia.

În continuare, papa i-a primit în audiență pe ES Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, împreună cu auxiliarul ES Mons. Aurel Percă, episcop titular de Mauriana.

PS Petru Gherghel a declarat: "Vizita ad limina a episcopilor din România a început cu sfânta Liturghie concelebrată la mormântul sfântului Petru. Apoi am avut bucuria de a fi primiți în audiență la Sfântul Părinte. După arhiepiscopul de București și arhiepiscopul de Alba-Iulia împreună cu auxiliarii lor, am avut bucuria să fiu primit împreună cu ep. Aurel Percă. Am constatat că Sfântul Părinte are o mare bucurie și satisfacție când poate să întâlnească un episcop în vizită ad limina. Dialogul a fost deosebit de plăcut, cu întrebări, cu sublinieri. Chiar s-a trecut peste timpul programat. Am putut să trăiesc momente de înălțare și de întărire sufletească în acest dialog cu Sfântul Părinte. Ne-a lăsat impresia că este un papă binevoitor, generos, primitor, interesat de problemele noastre locale. Mai ales s-a bucurat să audă de studenții noștri seminariștii care se pregătesc pentru sfânta Preoție. S-a bucurat să audă că avem în dieceză mulți preoți tineri care se oferă pentru a da poporului credincios hrană sufletească. Așadar, trăirea cu Sfântul Părinte a fost minunată în prima zi a vizitei noastre ad limina. Urmează să participam la celelalte întâlniri de la congregațiile pontificale. Transmit de aici, din Roma, un salut pentru toți preoții, pentru toți călugării și călugărițele și pentru credincioșii noștri. Biserica noastră se bucură de un papă care se interesează de noi! Tuturor curaj în trăirea credinței!"

Tot luni dimineață, în audiențe la papa Benedict al XVI-lea au fost și SE Mons. László Bőcskei, episcop de Oradea Mare al latinilor, și SE Mons. Jenő Schönberger, episcop de Satu Mare.

Marți, 9 februarie, după sfânta Liturghie de dimineață, episcopii au avut întâlniri la Congregația pentru Cler, la Congregația pentru Doctrina Credinței și la Consiliul Pontifical al Comunicațiilor Sociale.

Miercuri, 10 februarie, episcopii Bisericii Catolice din România au participat la audiența generală a papei în aula "Paul al VI-lea" din Vatican. Fiind Anul Sfintei Preoții și dorind să întărească prezența în Biserica Universală și comuniunea Bisericii locale cu succesorul lui Petru, episcopul Romei, la audiență au participat și 130 de studenți seminariști împreună cu preoți formatori și profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Studenții au fost salutați de pontif în limba română.

Tot miercuri, 10 februarie, episcopii au celebrat sfânta Liturghie în bazilica "San Paolo fuori le Mura", unde este înmormântat apostolul neamurilor.

Joi, 11 februarie, păstorii Bisericii Catolice din țara noastră au concelebrat Liturghia prezidată de papa în bazilica vaticană; apoi s-au întâlnit cu membrii Congregației pentru Episcopi.

Joi seară, în semn de omagiu al bunelor relații dintre țara noastră și Sfântul Scaun, episcopii catolici din România și din Republica Moldova au fost invitați și primiți la ambasada României pe lângă Sfântul Scaun împreună cu reprezentanți ai unor dicasterii din Curia Romană. Ministrul plenipotențiar Diana Turconi Bubenek, însărcinat cu afaceri, gazda întâlnirii, a mulțumit episcopilor catolici pentru binele imens pe care îl fac societății române și românilor emigrați în Italia, exprimând speranța în susținerea inițiativelor care vizează binele comun. La fel și ambasadorul României în Italia, Răzvan Rusu, a mulțumit în special Bisericii Catolice din Italia care și-a deschis larg bisericile locale pentru reunirea comunităților catolice și ortodoxe române în toată Peninsula.

Vineri, 12 februarie, începând cu ora 11.00, în audiențe succesive la papa Benedict al XVI-lea, au fost episcopii Bisericii Române Greco-Catolice. Mai întâi au fost primiți arhiepiscopul major de Făgăraș și Alba-Iulia, Prea Fericirea sa Lucian Mureșan, împreună cu auxiliarii: PS Vasile Bizău, episcop titular de Appiaria, episcop al Curiei din Blaj, și PS Mihai Cătălin Frățilă, episcop titular de Nove, auxiliar al Arhiepiscopiei de Făgăraș și Alba- Iulia, cu sediul la București. Apoi în ordine, papa i-a primit pe ceilalți: PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, PS Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, PS Ioan Șișeștean, episcop de Maramureș, PS Virgil Bercea, episcop de Oradea Mare a Românilor.

Apoi, după ora 12.15, a avut loc audiența comună a tuturor membrilor Conferinței Episcopilor din România. La întrevederea cu succesorul lui Petru, arhiepiscopul Ioan Robu, președintele CER, a adresat papei un cuvânt de omagiu, în limba italiană. Președintele CER, după ce a prezentat succesorului lui Petru dificultățile, împlinirile și speranțele Bisericilor Catolice din țara noastră, a făcut papei Benedict al XVI-lea invitația de a efectua un pelerinaj spiritual în România.

Papa Benedict al XVI-lea a pronunțat un discurs în prezența episcopatului din România de ambele rituri, latin și bizantin, precum și a episcopului de Chișinău. Apărarea rădăcinilor creștine ale Europei și promovarea valorilor creștine în societatea de azi din ce în ce mai secularizată, constituie un domeniu important de colaborare între catolici și ortodocși: a indicat papa în discurs. Episcopul Romei a adus omagiu comunităților creștine din aceste țări care "în timpul persecuției au dovedit un atașament neclintit față de Cristos și Biserica sa și au păstrat intactă credința lor".

După audiența comună la Sfântul Părinte cu rostirea discursului conclusiv în italiană și consemnarea versiunii oficiale în limba română fiecărui episcop, episcopii s-au regăsit la Colegiul Pontifical "Pio Romeno" de pe colina Giannicolo împreună cu reprezentanți ai Curiei Romane.

Sâmbătă, 13 februarie, s-a încheiat vizita "ad limina apostolorum" a membrilor Conferinței Episcopilor Catolici din România și din Republica Moldova. În cursul dimineții au fost primiți în audiențe succesive de papa PS Martin Roos, episcop de Timișoara, și imediat după aceea, PS Anton Coșa, episcop de Chișinau (Republica Moldova). Între timp, ceilalți episcopi din România au avut întâlniri la Congregația pentru Educația Catolică, la Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor și la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

* * *

Vizită "ad limina" a început cu sfânta Liturghie concelebrată la mormântul sfântului Petru, în criptele de sub altarul mărturisirii bazilicii vaticane, de către cei 17 episcopi, adică toți episcopii catolici din România, cărora li s-a adăugat PS Anton Coșa, episcop de Chișinău în Republica Moldova. Apoi s-au deplasat la mormântul lui Ioan Paul al II-lea, unde s-au rugat și au încredințat aceste zile de vizită lui Dumnezeu.

Sunt arhiepiscopii și episcopii celor șase dieceze catolice de rit latin (sau romano-catolice) împreună cu trei episcopi auxiliari, și arhiepiscopul major și episcopii celor cinci eparhii de rit oriental (sau greco-catolice) împreună cu cei doi episcopi auxiliari. Au mai concelebrat secretarul general al Conferinței Episcopilor din România, pr. Budău Cazimir și alți preoți romano-catolici și greco-catolici prezenți la Roma.

Vizita "ad limina" în curs a Conferinței Episcopilor Catolici din România, cea de-a patra, se desfășoară în perioada 8-13 februarie 2010. Prima a avut loc între 18-22 martie 1991; a doua, între 2-8 decembrie 1996, iar a treia între 24 februarie - 2 martie 2003. De obicei, aceste vizite sunt periodice, o dată la cinci ani. Decalajul actual s-a produs în urma memorabilei călătorii apostolice a papei Ioan Paul al II-lea în România, din perioada 7-9 mai 1999, și apoi a morții pontifului, în aprilie 2005, și a conclavului pentru alegerea noului episcop la sediul lui Petru, papa Benedict al XVI-lea. În aceste zile are lor la Roma prima întâlnire a tuturor episcopilor catolici din România cu actualul succesor al Sfântului Petru.

Este un moment de comuniune pentru păstorii Bisericilor noastre locale veniți pentru a-l vedea pe Petru - videre Petrum -, să-l întâlnească pe Petru din zilele noastre, care să-i întărească în credința în Cristos, Răscumpărătorul omului, și prin ei turma încredințată grijii pastorale a fiecăruia.

(După Radio Vatican)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat