Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Studenții Institutul Teologic din Iași la audiența cu papa

Aflați la Roma, pentru vizita lor "ad limina apostolorum", la audiența generală de miercuri, 10 februarie 2010, au participat și o parte dintre membrii Conferinței Episcopilor Catolici din România care au avut ocazia de a-l reîntâlni și salutat pe pontif. Erau însoțiți de numerosul grup de studenți seminariști (114), alături de formatori și profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, preoți prezenți la Roma pentru studii sau pentru activitate pastorală. Puteau fi remarcați cu ușurință deoarece ocupau primele rânduri, într-un sector rezervat lor, dar și datorită vestimentației și, bineînțeles, steagului României. Au fost salutați de papa în limba română: "Salut cu afecțiune studenții teologi de la Seminarul Mare din Iași, însoțiți de educatorii lor. Iubiți prieteni, redescoperiți darul urmării lui Cristos, aderând mereu, cu ajutorul său, la voința Tatălui. Pregătiți-vă sub aspect spiritual, teologic și pastoral să îndepliniți în mod temeinic viitorul vostru minister în contextul societății de astăzi în mare parte secularizată. Vă însoțesc cu rugăciunea mea și vă binecuvântez din inimă".

Studenții seminariști au răspuns la salutul papei, cântându-i în latină și română: "Vivat, La mulți ani!".

"M-am gândit că am participat la un eveniment istoric. Niciodată până acum în istoria noastră, a diecezelor din țară, n-au fost vreodată seminariștii toți în vizită la Roma și în audiență la Sfântul Părinte. Așa încât am fost foarte bucuros că, în sfârșit, și noi intrăm în rând cu lumea, când toată lumea poate să vină la Sfântul Părinte. Sperăm că toată binecuvântarea să vină și asupra noastră, a Bisericii locale din România", a declarat ÎPS Ioan Robu la finalul audienței.

"O trăire istorică o consider, pentru că este și în Anul Sfintei Preoții, iar pentru seminariștii noștri întâlnirea cu păstorul suprem al Bisericii a fost și trebuie să rămână o încurajare continuă în drumul lor de slujire. Sunt bucuros că am putut participa și noi, cei care suntem prezenți la vizita "ad limina", la această întâlnire cu Sfântul Părinte. Nu încetăm să ne rugăm ca Seminarul nostru să fie într-adevăr o pepinieră pentru slujitorii poporului lui Dumnezeu, în țară, în dieceză și în alte părți ale lumii. Doresc seminariștilor să se întoarcă acasă cu multe bucurii și cu un mare zel pentru misiunea lor viitoare. De aici, de lângă mormântul sfinților apostoli, de lângă Sfântul Părinte, păstorul suprem al Bisericii noastre, transmitem tuturor credincioșilor noștri din dieceză, din țară din toate părțile unde ei se află, un călduros salut, o îmbrățișare și o rugăciune fierbinte de binecuvântare pentru misiunea lor. Poporul lui Dumnezeu trebuie într-adevăr să-l întâlnească mereu pe Dumnezeu, să-l laude și așa să ajungă să-l întâlnească în fericire", a spus PS Petru Gherghel.

În cursul după-amiezii, PS Petru Gherghel a prezidat sfânta Liturghie în limba română pentru studenții seminariști la altarul "Sfântul Iosif" din bazilica "Sfântul Petru". Au concelebrat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, PS Aurel Percă, pr. prof. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic din Iași, împreună cu vicerectorul, pr. prof. Ștefan Lupu, profesori și formatori, precum și alți preoți români prezenți la Roma pentru studii. Predica a fost rostită de ÎPS Ioan Robu.

(După Radio Vatican, 10 februarie 2010)

* * *


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat