Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Din Viena, pe urmele papei Ioan Paul al II-lea, la Cracovia

Este destul de înălțător sufletește ca atunci când ni se oferă o ocazie în viață să luăm parte la un pelerinaj. Îmi amintesc cu bucurie, din copilărie, de pelerinajele deosebite pe care le făceam împreună cu părinții mei la Cacica. Erau momente care mă marcau pentru tot restul anului. Îmi doream nespus de mult ca și anul care urmează să pot ajunge din nou să-i mulțumesc Maicii Preasfinte pentru tot ceea ce mi-a oferit. Îmi aduc aminte cum, în anul 1993, am avut ocazia să ajung la Roma pentru prima dată și să vizitez mormintele sfinților apostoli Petru si Paul. Acel moment a fost și a rămas o bucurie pe care nu am cum s-o uit vreodată.

Tot datorită Providenței divine, împreună cu un confrate preot, am ajuns și la Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea. Bucuria de atunci nu s-a stins nici acum, la aproape 18 de ani de preoție. Nu m-am gândit vreodată că voi avea acest mare favor pe care Dumnezeu mi l-a pregătit, mie și confratelui meu cu care eram împreună la Roma. Eu l-am luat pur și simplu ca un dar venit din partea lui Dumnezeu, pe care eu l-am interpretat că trebuie să mă implic și mai mult în viața de slujire a Bisericii. Pentru acest mare privilegiu, pe care l-am trăit în viața mea de preot, nu pot decât să-i mulțumesc neîncetat lui Dumnezeu. Îmi aduc bine aminte cum, de fiecare dată, atunci când mă întorceam acasă, îi mulțumeam printr-o scrisoare personală secretarului papei. Mulțumirea suna în așa fel ca și cum acea vizită putea să fie ultima din viața mea. Însă surpriza noastră creștea de fiecare dată când îl vizitam în fiecare vară, la Roma, pe secretarul papei, care ne făcea o nouă propunere de a-l saluta personal pe Sfântul Părinte.

La înmormântarea papei Ioan Paul al II-lea am putut vedea mai multe bannere pe care scria: "Santo subito". Eu i-am mulțumit lui Dumnezeu că am ajuns să întâlnesc un om sfânt. Chiar dacă oficial nu este declarat fericit, pentru mine este și rămâne un om cu adevărat al lui Dumnezeu.

Anul acesta se vor împlini, la 2 aprilie 2010, cinci ani de când acest succesor al sfântului Petru a trecut la cele veșnice. Fiind în Anul Sfintei Preoții mi-am propus de mai multe ori să fac un pelerinaj la Cracovia. La inițiativa Eminenței sale cardinal Stanisław Dziwisz, secretarul personal al papei Ioan Paul al II-lea, care mi-a adresat de mai multe ori invitația de a-l vizita, în luna ianuarie a acestui an am avut ocazia să răspund acestei propuneri. Am putut așadar să ne amintim bucuriile de nedescris pe care le-am trăit de fiecare dată când am fost aproape de Sfântul Părinte și să schimbăm câteva impresii din activitatea noastră actuală.

Aproape de Ordinariatul din Cracovia se află și universitatea dedicată Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea. Sunt câteva mii de studenți care o frecventează. Am întâlnit chiar și un preot din Dieceza de Iași, care lucrează și studiază în acest centru universitar.

Împreună cu cardinalul Dziwisz am concelebrat sfânta Liturghie în capela privată, unde odinioară celebra și cardinalul Wojtila. La această Liturghie au fost prezenți actori, scriitori și artiști din Cracovia, care s-au adunat pentru o Liturghie de mulțumire. Am rămas deosebit de încântat de tot ceea ce am simțit în cadrul acelei sfinte Liturghii. În această capelă este un loc deosebit unde se spune că regretatul papă Ioan Paul al II-lea se retrăgea de fiecare dată pentru a-și pregăti predicile în fața preasfântului sacrament.

M-am întors acasă mai bogat în haruri, acest scurt pelerinaj fiind plin de semnificație pentru misiunea mea ca preot. Să sperăm că Dumnezeu va face ca papa Ioan Paul al II-lea să fie cât mai rapid ridicat la cinstea altarelor, mai ales că poporul polonez are o reverență deosebită față de ceea ce a reprezentat acest papă pentru întreaga Biserică.

În Dieceza de Iași este deja în construcție o biserică dedicată "Divinei Milostiviri", la Poiana Micului, județul Suceava. Să sperăm ca, odată cu beatificarea papei Ioan Paul al II-lea, să putem avea și această biserica terminată, iar cu acea ocazie Eminența sa cardinalul Stanisław Dziwisz, la invitația Preasfințitului Petru Gherghel, să poată vizita România. Aceasta ar fi și o mulțumire din partea Bisericii noastre locale pentru contribuția pe care cardinalul a avut-o la pregătirea vizitei papei Ioan Paul al II-lea în România.

De fiecare dată pelerinajul ajută să ne înălțăm și să creștem mai mult sufletește. Totodată ne ajută să fim și să rămânem la înălțimea chemării primită de la Dumnezeu. Și de data aceasta am simțit ceva deosebit: am fost pe urmele unui om sfânt.

Pr. dr. Iosif Antoci (Viena)


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat