Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Deschiderea dosarului pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici

În prezența Mons. Giacomo Pappalardo, cancelarul Congregației pentru Cauzele Sfinților, a pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare, și a unui grup restrâns de participanți, luni, 8 februarie 2010, s-a deschis la Vatican dosarul de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici.

Ce înseamnă evenimentul "deschiderii dosarului" pentru Dieceza de Iași și pentru cauza episcopului martir Anton Durcovici?

Concret, odată încheiată faza diecezană la Iași, dosarul a ajuns la Roma. Prin deschiderea dosarului, începe faza romană, un nou drum în ceea ce privește apropierea episcopului martir Anton Durcovici de cinstea altarelor și o muncă și mai asiduă din partea Diecezei de Iași în a pune la dispoziția Congregației pentru Cauzele Sfinților materialele necesare care să ateste viața de sfințenie și mărturia finală dată în favoarea lui Cristos și a Bisericii sale de către episcopul martir.

Dosarul deschis reprezintă efortul făcut până acum în această direcție de Dieceza de Iași, rod al rugăciunii episcopilor, preoților și credincioșilor, dar și al celor care au lucrat "pe teren" pentru a aduna mărturii, dovezi concrete, documente și însemnări deosebit de necesare unui astfel de drum.

În deschidere, Mons. Giacomo Pappalardo s-a arătat optimist în ceea ce privește conținutul dosarului și i-a încurajat pe postulator și pe cei prezenți în a continua munca începută.

Pr. Isidor Iacovici a făcut o prezentare succintă a contextului istoric în care s-a născut, a trăit și a fost chemat să dea mărturia supremă episcopul martir Anton Durcovici. A vorbit apoi despre ce a însemnat martiriul în perioada comunistă și cum erau chemați să-și dea viața pentru credință episcopii, preoții și credincioșii Bisericii. Spre final, s-a referit în mod strict la figura emblematică a episcopului Anton Durcovici, cel care, din mărturiile strânse, s-a remarcat printr-o viață de credință profundă, prin oferirea totală de sine lui Cristos și Bisericii, printr-o devoțiune specială față de inima neprihănită a Mariei și prin curajul său în fața morții, survenită în celula morții din închisoarea de la Sighet.

Acest pas, faza romană, angajează și mai mult Dieceza de Iași, țara noastră, Biserica întreagă într-o imitare desăvârșită a "celui pe care l-au străpuns" (In 19,37), dar și pentru ca drumul martirului nostru spre cinstea altarelor să fie cât mai scurt.

Pr. Isidor Iacovici


 

lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat