Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Budapesta: Vizita PS Petru Gherghel la comunitatea românilor catolici

În zilele de 6 și 7 februarie 2010, comunitatea românilor catolici care lucrează în Ungaria a avut bucuria de a-l avea în mijlocul ei pe Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, însoțit de pr. Mihai Budău și de pr. Florin Spătariu. Episcopul de Iași a răspuns invitației cardinalului de Budapesta, Excelența sa primat al Ungariei Péter Erdő.

Programul vizitei a început sâmbătă seara, la reședința cardinalului, unde la cină au fost prezenți și cei doi preoți care studiază și lucrează în pastorație, ajutând două parohii din Budapesta și se ocupă de credincioșii români care lucrează în Budapesta și împrejurimi.

A doua zi, la ora 10, s-a concelebrat o sfânta Liturghie în biserica "Sfânta Ana", care a fost și punctul culminant al acestei vizite. La această sfântă Liturghie, pe lângă cardinal, episcop și preoții însoțitori, au fost invitați și preoții născuți în Moldova și sunt încardinați în Dieceza de Budapesta. Au mai participat Excelența sa Irina Comaroschi, ambasadoarea României la Budapesta, Albert Robu, atașatul de presă pe lângă Ambasada României, Nagy Gábor Tamás, primarul sectorului 1, și un număr mare de credincioși români și maghiari.

La începutul sfintei Liturghii, cardinalul a scos în evidență cât de important este schimbul de valori culturale între națiunile catolice, mai ales între țările vecine. A mulțumit episcopului pentru cei doi preoți care temporal ajută în Dieceza de Estergom-Budapesta. Pr. Andrei Varga a transmis un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți la sfânta Liturghie. Preasfințitul Petru, în timpul predicii, a scos în evidență situația emigrantului: emigrantul duce cu el o valoare (tradiție și cultură) și, lucrând, primește ceea ce este necesar pentru viața de toate zilele. A mai scos în evidență importanța istoriei de o mie de ani pe care nu de mult a sărbătorit-o biserica catolică maghiară.

La sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Felix Măriuț, ca gazdă a acestui eveniment, a mulțumit ierarhilor și întregii comunități pentru prezență. Un frumos cuvânt de mulțumire a fost rostit de pr. Jánosa Domokos: "Să nu credem că Dumnezeu face minuni fără implicare noastră directă".

La sfârșitul sfintei Liturghii, toți cei prezenți au fost invitați în sala de cateheză a parohiei unde au avut ocazia să discute cu episcopii.

După încheierea vizitei, episcopul Petru și-a continuat drumul spre Roma pentru vizita "ad limina" unde este invitată Conferința Episcopilor din România.

Pr. Andrei Varga și pr. Felix Măriuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 februarie: Budapesta: Vizita PS Petru Gherghel la comunitatea românilor catolici


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat