Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Alături de bolnavi și suferinzi

De vorbă cu preoți capelani pentru bolnavii din spitalele din Bacău, Iași și Roman

• Ce înseamnă pentru Sfinția voastră misiunea de a asista bolnavii din spitale?

Pr. Ioan BalanPr. Ioan Balan: Din scurta mea experiență în misiunea de capelan în spitalele din Bacău consider că întâlnirea dintre preot și omul bolnav din spital este apropierea dintre om și om, care se transformă în întâlnirea cu Dumnezeu. Poate să fie mai mare bucurie decât atunci când omul, după lungi căutări, îl întâlnește pe acela care suferă - până la sfârșitul a toate - pe altarul lumii? De multe ori, chiar și simpla prezență a preotului aduce o licărire de speranță în ochii și în sufletul celui suferind și atunci inimile se deschid, lacrimile de căință și de durere provenite din adâncul ființei apar pe fețe și credința este biruitoare, iar trăirea preoției prin slujirea bolnavilor devine o rază de mulțumire. Orele petrecute în spital niciodată nu reprezintă un timp pierdut, ci o putere pentru împlinirea celorlaltor dimensiuni ale pastorației.

Pr. Laurențiu Dăncuță: Pentru mine această misiune a însemnat progresiv: ascultare, față de voința lui Dumnezeu și a episcopului; apoi, o întâlnire cu suferința și cu moartea; acestea, urmate de o puternică lecție de credință și speranță pe care o primesc din partea multor credincioși aflați pe patul suferinței, ajutat fiind astfel să aprofundez valoarea și actualitatea cuvintelor lui Isus: "Am fost bolnav și m-ați vizitat" (Mt 25,36) și "își vor pune mâinile peste cei bolnavi și ei se vor vindeca" (Mc 16,18).

Pr. Emanuel Imbrea: În misiunea preoțească, asistența spirituală pe care o acord bolnavilor din spitale o văd ca pe o participare la însăși misiunea lui Cristos, medicul divin, și, totodată, ca pe o slujire trăită în "logica iubirii" față de cei aflați în suferință. În plus, parafrazând cuvintele sfântului apostol Paul (cf. 1Cor 9,16), pot spune că, dacă asist bolnavii din spitale, acest lucru nu este pentru mine un motiv de laudă; este o obligație pe care trebuie să o îndeplinesc, și vai mie dacă nu mă îngrijesc de cei bolnavi!

• În ce constă misiunea de capelan pentru bolnavii din spitale?

Pr. Ioan Balan: Cei care pășesc pragurile spitalelor sunt mulți. Boala nu-și face programare, de aceea saloanele găzduiesc mulți bolnavi pentru care prezența unui preot va fi mereu o binecuvântare. Concret, la Spitalul Județean din Bacău în zilele de vineri și duminică, bolnavii care pot coborî la capela catolică, aflată la subsolul spitalului municipal, se roagă Rozariul (ora 15.00-15.30), se spovedesc și participă la sfânta Liturghie (ora 15.30-16.10). Duminica participă aproximativ 15-25 de persoane. După celebrare merg în saloane pentru Spovadă și Împărtășanie pentru cei care nu se pot deplasa (ora 16.15 - până se termină). Atât vinerea, cât și duminica, surorile din Congregația Misionarele Carității, surorile asumpționiste și surorile franciscane merg prin rotație în saloane pentru a anunța programul de la capelă și pentru a face o listă cu catolicii care urmează să fie spovediți și împărtășiți.

Pr. Laurentiu DancutaPr. Laurențiu Dăncuță: În fiecare zi, vizitez unul sau două dintre cele 14 spitale din Iași pentru spovadă și împărtășanie, pentru sacramentul Ungerii bolnavilor (Maslul) sau pentru administrarea viaticului. Ungerea bolnavilor este sacramentul pe care-l celebrez cel mai des. Iar împreună cu întărirea și încurajarea ce le-o transmit prin sacramente, cei în suferință se simt alinați și când zăbovesc un pic împreună cu ei pentru a mai schimba câteva cuvinte.

Pr. Emanuel Imbrea: Exercitând misiunea de capelan pentru bolnavii din zona Roman, urmez un program săptămânal care să faciliteze întâlnirea mea cu bolnavii internați în spital și să permită apropierea lor de Dumnezeu prin rugăciune și participarea la sacramente. Astfel, în zilele de marți, vineri și duminică, la ora 14.00, în capela spitalului municipal din Roman, bolnavii (cei care se pot deplasa) participă la sfântul Rozariu și la alte devoțiuni (în cinstea sfântului Anton de Padova, în cinstea inimii lui Isus etc.). De asemenea, ei au ocazia să se spovedească și să participe la sfânta Liturghie duminicală, celebrată la ora 14.30, în capelă fiind prezenți mai tot timpul aproximativ 30 de bolnavi. Pentru cei imobilizați la pat, care își exprimă dorința de a primi sfintele sacramente, efectuez vizita prin saloane în zilele stabilite în program, fiind ajutat în acest sens de un grup de persoane din toate cele patru parohii ale Romanului.

• Ce anume ați recomanda celor care se întâlnesc, pentru prima dată, cu patul unui spital?

Pr. Ioan Balan: În primul rând vreau să le recomand să nu dea vina pentru ceea ce suferă pe Dumnezeu. Nu este el vinovatul pentru ceea ce reprezintă boala trupului. Altele sunt cauzele. În fața suferinței e posibil să cazi în disperare și atunci te autodistrugi, sau poți să te abandonezi în mâinile lui Dumnezeu, și dacă ne aflăm în brațele sale atunci suntem în siguranță.

Pr. Laurențiu Dăncuță: Tuturor le recomand să fie ferm convinși că niciodată Dumnezeu nu pune o cruce (în acest caz boala, suferința) pe umerii noștri și apoi ne lasă să o purtăm singuri, ci, dimpotrivă, rămâne și o poartă împreună cu noi: trebuie doar ca să luptăm să-i simțim prezența! Totodată, le recomand să nu irosească suferința lor, ci să o ofere pentru Biserică, pentru întoarcerea păcătoșilor și pentru toți cei care-i slujesc și îngrijesc pe bolnavi, în mod deosebit, fiind Anul Sfintei Preoții, pentru preoți.

Pr. Emanuel ImbreaPr. Emanuel Imbrea: I-aș invita să nu le fie teamă. O asemenea experiență de boală și suferință poate să le permită să-l întâlnească și să-l cunoască tot mai mult pe Cristos, care a suferit atât de mult din iubire față de noi.

• La 22 noiembrie 2009 Sfântul Părinte a dat Mesajul pentru Cea de-a XVIII-a Zi Mondială a Bolnavului (11 februarie). Care ar fi ideea sau gândul pe care ați dori să-l subliniați din acest mesaj?

Pr. Ioan Balan: Suferința este însoțitoarea fidelă a omului de la naștere și până la moarte, este ca un ghimpe pentru trupul omului. Nimeni nu vrea suferința. Ceea ce este important e că nu evitarea suferinței, fuga din fața durerii, îl vindecă pe om, ci capacitatea de a accepta încercarea, de a crește în ea, de a găsi sens prin unirea cu Cristos, care a suferit cu iubire infinită pentru toți oamenii.

Pr. Laurențiu Dăncuță: "Experiența bolii și a suferinței poate deveni o școală de speranță" este gândul Sfântului Părinte care mă întărește în convingerea că suferința și moartea nu au și nu vor avea niciodată ultimul cuvânt, ci ele, prin Cristos și harul său, pot fi izvor de credință, speranță și dragoste. De aceea, fiecare suntem invitați să devenim "bunul samaritean" al mileniului trei, aplecându-ne "asupra rănilor trupești și sufletești ale fraților și surorilor noastre pe care-i întâlnim pe drumurile lumii".

Pr. Emanuel Imbrea: Mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a XVIII-a Zi Mondială a Bolnavului mi-a oferit ocazia să conștientizez tot mai mult faptul că, în exercitarea slujirii preoțești, "timpul petrecut lângă cel care este în încercare se revelează rodnic în har pentru toate celelalte dimensiuni ale pastorației". Într-adevăr, în "apostolatul milostivirii lui Dumnezeu", clipele petrecute la căpătâiul celor bolnavi și suferinzi îi oferă preotului acea forță interioară și acel reînnoit entuziasm de care are nevoie în misiunea pe care o desfășoară în cadrul Bisericii.

A consemnat pr. Cornel Cadar

*

Ziua Mondială a Bolnavului

Fiecare trebuie să fie "bunul samaritean"

Biserica în lumea sănătății tutelează viața umană. În mesajul pentru Cea de-a XVIII-a Zi Mondială a Bolnavului, de la 11 februarie, Benedict al XVI-lea transmite lumii întregi că misterul pătimirii, morții și învierii lui Cristos dobândește suferinței umane sensul și plinătatea de lumină. Spălarea picioarelor apostolilor anticipă supremul act de iubire al crucii, introducând ucenicii în logica iubirii celor mici și nevoiași. "Mergi și fă și tu la fel!" călăuzește astăzi creștinul, care trebuie să fie "bunul samaritean", aplecat asupra suferinzilor de pe drumurile lumii. Biserica face această slujire și prin Consiliul Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari, care, la 11 februarie, împlinește 25 de ani de la înființare. Situându-ne în Anul Sfintei Preoții, papa încurajează preoții să fie semnele și instrumentele compasiunii lui Cristos, prezent lângă orice suferind. Iar bolnavilor le propune oferirea rugăciunilor și a suferințelor pentru preoți, pentru fidelitatea și slujirea lor.


 

lecturi: 80.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat