Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Oamenii de lângă mine

Încă din timpul anilor de grădiniță mi-am dorit să lucrez în spital, să pot fi de ajutor oamenilor bolnavi, "să-i consult, să le fac injecții, iar ei să se facă bine!"

Acum lucrez deja într-un laborator de analize medicale și constat că oamenii trebuie ajutați să se vindece nu doar trupește, ci și sufletește. Spun asta deoarece întâlnesc zilnic persoane de toate vârstele și din toate categoriile sociale: copii foarte alintați în locul cărora gândesc și vorbesc părinții, tineri neserioși, dezorientați și cu o viață intimă dezordonată, adulți cu suflet zdrențuit, bătrâni în pragul morții pentru care tot ce are legătură cu Dumnezeu sunt doar povești.

În multe cazuri, poate din dorința de a găsi o alinare, unii oameni mi se destăinuie și, ascultându-i cu atenție, am observat că în spatele suferinței fizice se află deseori un și mai mare chin sufletesc, un zbucium al vieții trăită ca și cum Dumnezeu nu ar exista.

Cele câteva minute petrecute împreună cu fiecare pacient sunt prea puține pentru a le vorbi atât cât aș vrea despre Dumnezeu și uneori îmi vine să strig: "Oameni buni, lumea nu poate exista fără Dumnezeu!" Totul este haos, viața e fără sens, totul e fără speranță acolo unde nu mai este loc pentru bunul Dumnezeu! - e un adevăr pe care l-am auzit deseori, dar care acum capătă greutate tocmai prin situațiile concrete cu care mă confrunt zilnic. Vin mereu tineri necăsătoriți care așteaptă sau au deja copii, fete care nu au terminat încă școala și sunt curioase (mai bine spus speriate!) dacă sunt gravide pentru ca, în caz afirmativ, să consulte un ginecolog "binevoitor" complice, gata să le ajute în a scăpa de musafirul minunat, dar nepoftit! Sunt, în afară de tineri, și adulți căsătoriți care, la vârste înaintate, își fac analizele pentru a ști dacă nu s-au procopsit cu vreo boală mai rușinoasă din cauza vieții lor dezordonate!

Prea multe inimi corupte de idolii plăcerilor trecătoare și înșelătoare. Prea puține persoane dispuse să trăiască o viață curată, cu o conștiință liniștită, care chiar în zgomotul acestei lumi mereu agitate îl percep pe Dumnezeu nu ca pe o abstracție, ci ca pe un adevărat părinte. Se investesc mulți bani și se consumă multe energii pentru a descoperi și trata bolile trupului, însă pe cele ale sufletului mulți le ignoră. Atât de multe persoane aleargă disperate la medici în clinici renumite din țară sau chiar din străinătate, dar atât de puțini sunt cei care se apropie cu încredere de Dumnezeul cel viu, creatorul lor, prezent și mereu aici, în fiecare biserică. Câtă putere și mângâiere primim în mod gratuit cu fiecare participare la sfânta Liturghie, îndeosebi prin împărtășirea cu trupul și sângele Domnului, nesecat izvor de har, leacul cel mai prețios pentru viața de acum, dar mai ales pentru veșnicie.

Uneori, în fața suferinței împărtășită de cel de lângă mine, rămân fără cuvinte, cu privirea în pământ și nu pot decât să tac, deși aș vrea atât de mult să-i spun că nu suferă singur, că nu este singur. Sunt probabil bariere psihologice și de altă natură care fac comunicarea greoaie, uneori chiar imposibilă în astfel de momente.

Numai Dumnezeu poate interveni, iar nouă tuturor nu ne rămâne decât să ne rugăm pentru cei aflați în suferință, ca ei să-l întâlnească cât mai curând pe Domnul Isus Cristos și, iubindu-l, să se elibereze de povara suferinței sufletești și să poarte împreună cu el crucea durerii lor pe calea mântuirii.

Cristina Nesimuca


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat