Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un blog cu predici

Pentru preoții din secolul al XXI-lea, resursele pe care le au la dispoziție și îi ajută în pastorație sunt numeroase. Dezvoltarea mijloacelor de comunicare în masă a făcut posibilă o adevărată explozie de surse de informare și de formare. Sunt nenumărate cărțile care prezintă predici, materiale de cateheză sau informații utile. Sunt și mai multe siturile pe internet unde pot fi găsite resurse utile pentru preoți. Multe sunt asemănătoare, altele sunt deosebite. Varietatea conținuturilor și mulțimea contribuitorilor la aceste situri sunt remarcabile.

Slujind ca preot paroh comunitatea din Vestenthal (Austria), părintele Iosif Mareș, originar din Faraoani, din Dieceza de Iași, consultându-se cu un prieten pentru partea tehnică, a avut ideea concretizării unui proiect mai vechi al sfinției sale: o sursă de idei de predici prin traduceri din cărțile care circulă în spațiul germanic, în limba germană, o limbă mai greu accesibilă, dar care este purtătoarea unei culturi bazată pe precizie și concizie.

Deși la început a fost ușor sceptic în privința succesului, deoarece totuși, blogul înregistrează vizitatori noi în fiecare săptămână, părintele Mareș a mărturisit: "M-am gândit la faptul că preacucernicii părinți, printre altele, se inspiră din materiale în franceză, italiană și poate engleză. Germana nefiind o limba prea accesibilă, nu intră prea mult în uzul lingvistic. La sugestia unor prieteni, m-am oprit asupra unor predici pentru copii. De la începutul noului an bisericesc am scris în blog traduceri din limba germană ale predicilor duminicale și festive pentru copii. Eu folosesc predici dialogate care conțin o idee, două. Mă ghidez după vorba neamțului: «kurz und bündig», adică scurt și cuprinzător".

Astfel, de la sfârșitul anului 2009, a luat ființă blogul www.predicimares.blogspot.com, intitulat "Predici realizate sau traduse de pr. Iosif Mareș".

La începutul lunii februarie 2010, acest blog www.predicimares.blogspot.com se prezintă deja cu 15 predici pentru copii, structurate după mai multe criterii (Advent, Anul C, Timpul de peste an etc.). Vor urma noi materiale, care sperăm să fie de folos preoților din România sau celor care predică în limba română. "Dacă blogul va fi vizitat și deci va trezi interes, voi continua ciclul predicilor pentru copii pentru tot anul liturgic" a spus părintele.

*

Pr. Iosif Mareș s-a născut la 2 ianuarie 1950 la Faraoani (Bacău). A fost sfințit preot la 24 iunie 1975 de către ep. Petru Pleșca. A activat ca vicar și paroh în Dieceza de Iași (1975-1984), vicar și paroh în Dieceza de Timișoara (1984 - 9 mai 1988), preot colaborator în Dieceza de Szeged-Csanád din Ungaria (10 mai 1988 - 10 ianuarie 1989), capelan la Tulln an der Donau în Dieceza de St. Pölten, Austria (13 ianuarie 1989 - 31 iulie 1989); paroh la Lichtenau im Waldviertel (1 august 1989 - 31 august 1995), iar de la 1 septembrie 1995 este paroh la biserica sanctuar din Vestenthal (www.vestenthal.net), în Dieceza St. Pölten din Austria.

Ovidiu Bișog

*

Important: Începând cu 4 aprilie 2010, numele acestui blog și adresa de internet s-au schimbat: din www.predicimares.blogspot.com a devenit www.iosifmares.blogspot.ro Schimbarea a fost determinata de largirea profilului acestui blog, depășind limitarea de predici și prelegeri, odată cu introducerea informațiilor despre parohiile catolice din România și a altor materiale care vor urma. Vă recomandăm să vă notați adresa: www.iosifmares.blogspot.ro


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat