Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Viața consacrată - o viață înrădăcinată în esențial

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, PS Petru Gherghel a prezidat sfânta Liturghie solemnă, marți, 2 februarie 2010, cu ocazia Celei de-a XIV-a Zile Mondiale a Persoanelor Consacrate la care au participat numeroși preoți, preoți călugări, frați consacrați, călugărițe și credincioși din Iași; tema a fost: O viață înrădăcinată în esențial.

În această zi deosebită propusă de Biserică, persoanele consacrate au fost invitate să reflecteze asupra chemării lor de a fi mărturisitori ai esențialului, după exemplul sfântului Ioan Maria Vianney.

La Iași, acest eveniment a fost trăit în mod deosebit prin celebrarea euharistică împreună cu păstorii diecezei, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, precum și împreună cu mulți preoți din zona Iași. Au participat aproximativ 100 de persoane consacrate din Iași și din împrejurimi.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Alois Fechet, responsabil cu persoanele consacrate din Dieceza de Iași, care a îndemnat la trăire autentică a vieții dăruite lui Cristos. Prin specificul fiecărei congregații să se facă o evanghelizare în toate domeniile în care există o prezență a unei persoane consacrate.

Predicatorul a prezentat exemplul sfântului Ioan Maria Vianney. În parcursul minunat al vieții sale sfinte, a fost călăuzit în momentele esențiale ale urmării vocației sale admirabile de persoane consacrate. Și în timpurile noastre, persoanele consacrate, implicându-se în diverse domenii de activitate, pot și trebuie să fie adevărate exemple și călăuze pentru îndrumarea sfinților de mâine. Mulți copii sunt educați în spiritul evangheliei de către persoanele consacrate. Mulți bătrâni și bolnavi se bucură de asistența celor care se trudesc pentru Cristos suferind și părăsit. Și, nu în ultimul rând, mulți creștini sunt edificați de viața spirituală și exemplul în rugăciune oferit în întreaga Biserică de către femeile și bărbații care și-au dedicat propria viață unei trăiri intime cu cel care le este mire, frate și Domn.

Semnificativ în această celebrare a fost reînnoirea comunitară a voturilor de curăție, sărăcie și ascultare. Acest gest exprimă încă o dată dorința și angajarea lor publică de a se dărui total slujirii lui Dumnezeu în Biserică și de a trăi o viață ancorată în esențial, după exemplul fondatorilor lor.

În cadrul acestei celebrări, episcopul Petru Gherghel a adresat persoanelor consacrate acest îndemn: "Prezentându-vă astăzi la templu și meditând la tot ceea ce Dumnezeu a binevoit să facă cu voi din bunătatea sa nemărginită, să vă repete în intimitatea inimii invitația la o slujire totală".

În acest an, persoanele consacrate din zona Iași se întâlnesc în fiecare lună pentru a reflecta asupra enciclicei sociale a Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea: "Caritas in veritate". Este un mod prin care doresc să aprofundeze documentele Bisericii și să-și reînnoiască zelul slujirii zilnice. Aceste întâlniri sunt deschise și laicilor dornici de a trăi vocația lor baptismală în mod autentic, cu inima deschisă spre nevoile aproapelui.

Împreună cu Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, îi adresăm lui Dumnezeu această rugăciune: "Îți mulțumim, Dumnezeule atotputernic, pentru darul vieții consacrate, care în credință te caută pe tine, iar în misiunea sa universală îi invită pe toți oamenii să se îndrepte spre tine" (Vita consecrata, 17).

Sr. Lucia Vârgă,
Surorile Providenței

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Iași: Ziua Persoanelor Consacrate


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat