Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Budapesta: Forum despre imaginea "ceangăilor" din Moldova

Parohia "Sfânta Ana" din Budapesta (Ungaria) a găzduit, la 30 ianuarie 2010, un forum, convocat de pr. Felix Măriuț, despre imaginea "ceangăilor" din Moldova așa cum apare prezentată pe siturile de internet și în unele cărți.

Intenția forumului a fost clarificarea "unor probleme legate de imaginea pe care alții o prezintă despre locurile în care am trăit și am copilărit și despre tradiția care este acolo", așa cum mărturisește părintele Felix Măriuț. Sfinția sa continuă relatarea:

"Totul a pornit de la niște cărți pe care le-am primit de la niște prieteni, cu intenție bună, ca să-mi cunosc adevărata «origine». Am rămas uimit văzând că locurile în care m-am născut și am trăit au rămas pentru alții la stadiul mileniului trecut chiar dacă aceste locuri nu diferă de alte locuri din țări care se consideră mai civilizate ca a noastră.

Mi-am pus întrebarea: De ce suntem prezentați așa? Și m-am simțit dator față de acei oameni care au muncit enorm de mult pentru a schimba fața acestor sate. Am spus-o și în timpul forumului pentru mine este o jignire să văd astfel de imagini, chiar dacă pentru alții este un loc minunat în care s-au păstrat tradițiile. Ceva este să prezinți tradiția și altceva este când prezinți mai mult sărăcia și mizeria care este prezentă peste tot în lume, nu numai în acea zonă.

Pentru a găsi răspuns la această întrebare, am invitat toate asociațiile din țară și din Ungaria care se ocupă cu «redescoperirea originilor» acestor oameni. În primul rând, am vrut să fie ceva oficial și să purtăm o discuție în care să încercăm să vedem de ce aceste sate sunt prezentate astfel, să vedem realitatea așa cum este, nu cum este prezentată de unii. M-am mirat că, deși se consideră responsabili de această misiune, dintre toate asociațiile de la noi din țară a fost prezentă doar una, care se ocupă de copiii care sunt «învățați» limba maghiară.

Problemele dezbătute au fost:

  • modul în care sunt prezentate unele sate catolice din Moldova (vezi poza cu satul Pildești)

  • faptul că tradițiile de la noi sunt prezentate în mod fictiv (vezi poza cu așa-zisa nuntă de la Cleja: așa ceva nu a exista niciodată)

  • faptul că unii prezintă obiceiuri noi doar ca să obțină avantaje materiale, nu din dorința de a prezenta situația așa cum este

  • cum pot profesorii de limbă maghiară de altă confesiune să formeze copiii în spiritul catolic, modul în care îi «sprijină» pe cei care învață limba maghiară și faptul că de foarte multe ori se uită diferența între a da de pomană și a-l umili pe celălalt.

Discutând aceste probleme, am observat că celor care reprezintă aceste asociații și celor care îi susțin de aici financiar și material le convine sau chiar îi ajută ca imaginea noastră să fie una «primitivă». Pentru a obține aceste ajutoare, ei caută diferite motive de genul: preotul nu vrea să facă Liturghia în limba maghiară. Cei care se consideră unguri sunt huliți de confrații lor sau chiar «bătuți cu pietre», așa cum afirma un domn prezent la forum, sau chiar că preoții i-ar persecuta pe vorbitorii de limbă maghiară.

Personal, cred - continuă părintele Felix Măriuț - că toate aceste motive invocate nu sunt adevărate sau, chiar dacă ar fi adevărate, sunt mai mult sau mai puțin exagerate. Am trăit în satul natal și nu a fost nimeni bătut sau fugărit din cauză că se consideră diferit de alții. Și nu am auzit de la nici un confrate preot că ar vrea să-și persecute credincioșii vorbitori de limba maghiară.

Privind problemele mai atent, se poate observa că nu atât credința și limba îi interesează pe apărătorii «ceangăilor» din Moldova, ci sprijinul material pe care îl primesc din afară. Se pare că a prezenta situația ceangăilor ca a unor martiri, în zilele noastre, a devenit o afacere profitabilă. Păcat că ne vindem atât de ușor unele valori și tradiții.

Nu toți sunt la fel, dar mulți nu urmăresc decât binele personal și starea lor materială bună".

(Prelucrare de Ovidiu Bișog
după un mesaj e-mail trimis de pr. Felix Măriuț)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 ianuarie: Budapesta: Forum despre imaginea "ceangăilor" din Moldova


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat