Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: 40 de ani de la deschiderea primei misiuni catolice

Luni, 25 ianuarie 2010, s-au împlinit 40 de ani de când Pietro Cocolin, arhiepiscopul italian de Gorizia, a mers în Coasta de Fildeș pentru a deschide prima misiune catolică. Cu ocazia acestui eveniment, Mons. Giuseppe Baldas, directorul misionar al Diecezei de Gorizia, a celebrat în satul Manikro din Coasta de Fildeș o Liturghie de mulțumire.

Ceea ce este aparte la această comunitate este faptul că mare parte din sat este formată din bolnavi de lepră. Spitalul deschis acum 40 de ani din păcate nu mai este funcționabil din motive financiare, însă oriunde privești în sat se pot observa bolnavii de lepră, o parte vindecați, o parte în curs de vindecare, dar reintegrați în societate și acceptați, în ciuda maladiei milenare crunte.

Monseniorul Baldas, care este în funcția de director al Centrului Misionar de 40 de ani, a ales cu grijă această zi și comunitatea din Manikro. Lângă Sfinția sa, în cadrul sfintei Liturghii, au mai celebrat: pr. Michele Stevanato, preot misionar italian, prezent în Coasta de Fildeș de peste 25 de ani, părintele Gabriel Cimpoeșu, misionar român din anul 2004, și părintele Marius Gabriel Catrințașu, prezent în această țară din decembrie 2008. Au fost amintiți în cadrul celebrării mulți din cei care au lucrat pe aceste meleaguri de misiune, iar azi sunt plecați la Domnul pentru veșnicie: preoți, călugărițe, laici, cateheți locali. Un gând special a fost adus arhitectului Leonardo Miani care a murit în anul 2009 din cauza unui atac de cord. Avea 51 de ani și încă multe planuri de realizat.

În cei 40 de ani de prezență misionară, pe lângă munca de evaghlizare, Dieceza de Gorizia a contribuit la ridicarea de școli, spitale de oftalmologie, leprozerii etc., școli profesionale, biserici, case parohiale și multe alte proiecte știute doar de cei care au beneficiat de aceste mărețe opere.

Conciliul al II-lea din Vatican a adus lumii creștine suflul misionar, atât de vital și necesar răspândirii împărăției lui Dumnezeu. Pentru toate aceste proiecte realizate și pentru viitoarele, ne încredințăm Providenței pentru a duce la bun sfârșit opera cea bună de evanghelizare în toate dimensiunile sale. Acum 40 de ani s-a început evanghelizarea dintr-un sat de leproși. Poate nu mai sunt aceiași care erau acum 40 de ani, dar sunt mereu alții care așteaptă o minune, o vindecare perenă... Până atunci sunt, ca și noi, în mijlocul lumii și trăiesc credința într-un mod demn de admirat.

Pr. Marius Gabriel Catrințașu

Pentru mai multe fotografii accesați: www.misiuneafrica.ro


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat