Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano: Un semn de comuniune între catolicii de diferite limbi

Credincioșii catolici italieni, români, nigerieni și sud-americani s-au adunat în biserica "San Sebastiano" din Cesano (Italia) pentru a celebra o sfântă Liturghie solemnă, duminică, 24 ianuarie 2010, pentru a cere lui Dumnezeu darul unității, pentru a se ruga împreună și pentru un moment de agapă frățească

Duminica este ziua Domnului, e zi de sărbătoare, de bucurie și de comuniune între toți creștinii și nu numai. Acesta este motivul principal care i-a adunat pe mai mulți credincioși de diferite naționalități pentru a cere de la Dumnezeu darul unității, al iubirii frățești, dar și pentru a face cunoscut tuturor darul și bogăția culturilor care sunt prezente în acest oraș. Acest moment a fost totodată și o ocazie de a mulțumi gazdelor pentru ospitalitatea de care au dat dovadă prin faptul că ne primesc, pe noi emigranții, să celebrăm sfânta Liturghie în această biserică.

La inițiativa pr. paroh Roberto Leoni, a vicarului parohial pr. Federico Marzola și a directorului pentru emigranți diaconul Enzo Crialesi, în strânsă colaborare cu păstorii comunităților de emigranți prezente în localitate, cu pr. Adrian Chili, capelanul comunității catolice românești, și pr. Giustin Odurukwe, capelanul comunității nigeriene de limbă engleză, au fost reuniți la sfânta Liturghie de la ora 11.00 toți catolicii prezenți în Cesano. S-a dorit această celebrare în această duminică, deoarece la 20 ianuarie, a fost celebrată memoria sfântului Sebastian, patronul bisericii, în jurul căruia trebuie să se adune întreaga comunitate (formată din italieni, români, nigerieni și sud-americani), care până acum nu a mai fost adunată împreună.

Sfânta Liturghie solemnă a fost prezidată de pr. Adrian Chili. Celebrarea a fost un moment de mare sărbătoare în care cele trei comunități prezente în parohie au experimentat pentru prima dată, datorită harurilor primite în timpul celebrării, adevărata comuniune a inimilor care ascultă nu numai Cuvântul lui Dumnezeu, dar și cântecele și rugăciunile în diferite limbi (italiană, română și engleză).

În limbă română a fost citită prima lectură și a fost cântat psalmul responsorial, au fost citite două invocații la rugăciunea credincioșilor și a fost cântat un cântec la împărtășanie, rămânând ca cea mai mare parte a sfintei Liturghii să fie celebrată în limba italiană.

Pregătirea acestui moment de fraternitate nu a implicat numai cei trei responsabili de comunități, dar și maeștrii celor trei coruri, care au reușit să alterneze cântările și misiunea lor, încât i-a făcut pe cei prezenți să trăiască minunata celebrare în armonia cântărilor bisericești. Credincioșii care nu au mai participat niciodată la o asemenea celebrare au rămas uimiți de cântecele delicate în limba română și italiană dar și de cele pline de bucurie în limba nigeriană.

În predica ținută de pr. Federico, vicarul comunității italiene, acesta a subliniat printre altele că, "voi nu mai sunteți străini în biserica noastră, dar frați în aceeași credință a lui Cristos, iar lucrarea minunată pe care o face între diferite culturi să fie pentru noi calea pe care trebuie să o continuăm și din care nu trebuie niciodată să facem să lipsească zelul misionar, pentru că cine a fost provocat de Cristos nu poate face mai puțin decât ceea ce i-a cerut Isus - să predice evanghelia tuturor popoarelor".

La sfârșitul celebrării comunitatea catolică românească a dorit să împartă, celor care au dorit, minunatele produse românești (din care nu au lipsit sarmalele, salata boeuf, dulciurile și un minunat vin de Cotnari) care au fost doar un semn al bogăției tradiționale românești.

Momentul de sărbătoare s-a terminat cu speranța că această experiență nu va fi unică, ci că se va repeta și va fi fructificată în minunatul teritoriu al Cesanului, cu diferite întâlniri, mai ales în momentele importante ale anului.

Comunitatea catolică românească din Cesano

* * *

La Cesano, sfânta Liturghie în limba română se celebrează în fiecare duminică și sărbătoare de poruncă, la ora 18.00, în biserica "Sfântul Sebastian" (Via della Stazione di Cesano, 402, 00123-Cesano (Rm), Italia). Pentru mai multe informații poate fi contactat părintele Adrian Chili, păstorul acestei comunități, la numărul de telefon 0039/38/06375414.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 ianuarie: Cesano: Un semn de comuniune între catolicii de diferite limbi


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat