Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a opta

ES Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, și ES Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, împreună cu numeroși preoți oaspeți au condus ca adevărați păstori poporul lui Dumnezeu reunit în rugăciune pentru unitatea tuturor creștinilor, luni, 25 ianuarie 2010, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. La această ultimă zi din Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a fost prezent și pr. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universității "Al.I. Cuza" din Iași, reprezentându-l pe ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

PS Petru a reliefat marele dar al unității în rugăciune împreună cu întreaga Biserică, în toată lumea, prezentându-se bunului Dumnezeu rugăciunea pentru unitatea tuturor creștinilor.

Preasfințitul, în cadrul cuvântului de învățătură, a arătat că Isus Cristos, după ce a murit și a înviat din morți, s-a arătat apostolilor, ucenicilor și femeilor, iar prin aceștia vestea cea bună a ajuns la toate popoarele. Asemenea grupurilor în care apărea Isus Cristos după înviere, credincioși au format, în Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, un cerc pentru ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și pentru deschiderea față de mandatul lui Isus Cristos: fiți martorii acestor lucruri, ai acestui adevăr. Cristos asigurând discipolii de asistența sa, "până la sfârșitul veacurilor", adresează mandatul misionar în mod universal, fiecare creștin fiind chemat, prin botez, să dea mărturie despre Cel Viu.

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a avut menirea de a-i face pe toți creștinii să descopere împreună adevărul învierii lui Cristos și al acțiunii sale "până la sfârșitul veacurilor". El a venit și s-a dăruit pentru toți, pentru toată omenirea. Prin opera sa, Cristos a înființat o singură Biserică în care trebuie să-și găsească mângâierea toți. Cristos este același Mântuitor pentru toți creștinii, indiferent în ce formă își mărturisesc credința. Acest adevăr trebuie să ilumineze pe toți creștinii și să îi facă conștienți că sunt frați, făcând parte din Biserica lui Cristos.

Scindarea, divizarea creștinilor, este un fapt evident, exprimat prin diferite forme de manifestare ale credinței și prin diferite forme tradiționale de mărturie ale iubirii și ale apartenenței lor la Cristos. Însă PS Petru Gherghel amintește că nu există mai mulți mântuitori, iar Isus nu a intenționat să înființeze mai multe Biserici. În acest sens, sfântul Paul adresează creștinilor următorul îndemn: "Așadar, vă îndemn, eu, prizonierul în Domnul, să vă comportați în mod vrednic de chemarea pe care ați primit-o: cu toată umilința și blândețea, cu îndelungă răbdare, îngăduindu-vă unii pe alții în iubire, străduindu-vă să mențineți unitatea Duhului în legătura păcii. Este un singur trup și un singur Duh, după cum ați și fost chemați la o singură speranță, aceea a chemării voastre. Este un singur Domn, o singură credință, un singur botez, un singur Dumnezeu și Tată al tuturor, care este peste toate, prin toți și în toți. Fiecăruia dintre noi i s-a dat harul după măsura darului lui Cristos" (Ef 4,1-7).

PS Petru a spus tuturor credincioșilor că atunci "când vom înțelege că avem un singur Tată, un singur Mântuitor, un singur Duh Sfânt, care ne sfințește și ne inspiră voința Părintelui ceresc; că avem o singură Mamă, care nu poate să nu ne iubească pe toți, atunci, cu adevărat, împărăția lui Dumnezeu se instaurează pe deplin și vom realiza acea unitate care este în Sfânta Treime și care este conferită Bisericii, cu darul și diversitatea ce se reflectă în sânul aceluiași Dumnezeu, Unul și Întreit, sfânta și necuprinsa Treime: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt".

Preasfințitul consideră că cel dintâi mileniu a oferit lumii Biserica: una, sfântă, universală și apostolică. Cel de-al doilea mileniu a adus între creștini divizarea și înstrăinarea, între Răsărit și Apus. Iar mileniul al treilea trebuie să însemne pentru creștini pătrunderea în frumusețea aceleași esențe, manifestându-se prin trăirea în diversitatea și bogăția tradițiilor și a culturilor, dar prin unitatea credinței în împărăția aceluiași unic Dumnezeu. Cristos s-a rugat și continuă să se roage pentru această unitate în credință și diversitate în mărturie. Rămânerea în diviziune și separare reprezintă o durere pe chipul Bisericii și al lui Cristos, care prin jertfa de pe cruce a dorit răscumpărarea tuturor oamenilor. Diviziunea este, în ochii lumii, un scandal. De aceea, toți creștinii sunt chemați să dea mărturie, să își unească forțele cu dorința și rugăciunea lui Cristos de la Cina cea de Taină "ca toți să fie una".

În cadrul celebrării, PS Petru Gherghel a prezentat o înregistrare cu "marele pelerin" Ioan Paul al II-lea, a cărui vis și dor în vizita din România este legat de unitate. Suveranul pontif aprecia că poziția geografică a României pune în valoare prezența creștinilor din Biserica de Apus și de Răsărit; iar Biserica din România respiră prin cei doi plămâni ai săi latin și bizantin. Papa a numit acele zile de comuniune dintre creștini ca fiind adevărata experiență a unui nou eveniment de "rusalii spirituale". "Noul mileniu ce se deschide în fața noastră să fie un timp de mai mare comuniune între Bisericile creștine și de descoperire a fraternității dintre popoare. Acesta este visul pe care-l port cu mine. Aș vrea să vă încredințez acest vis vouă tuturor!"

PS Petru a amintit că Patriarhul Teoctist s-a oferit să netezească drumul spre refacerea unității prin acel schimb simbolic de potire, semn al speranței realizării unității în credință.

Creștinii din România au strigat în piața Izvor din București, tot cu ocazia vizitei Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, și au continuat să strige sub diverse forme: "Unitate, unitate!". Este cu adevărat un vis pe care îl poartă în inimă și un dor pe care îl nutresc. Mai trebuie unite rugăciunile, jertfele, mărturia propriei vieți că Isus Cristos este unicul Mântuitor. El s-a jertfit pentru toți creștinii ca să fie un singur trup, iar creștinii nu pot rămâne departe de el și departe în unitatea celor chemați la comuniune, pentru "ca toți să fie una".

După momentul oferirii semnului de pace, din cadrul celebrării, PS Petru, mulțumind ÎPS Teofan pentru că a binevoit să fie participe la momentul de rugăciune prin prezența pr. prorector Gheorghe Popa, a dat cuvântul delegatului preasfinției sale. Pr. Popa a transmis mesajul mitropolitului, făcând o scurtă reflecție asupra "ospitalității". Părintele a vorbit despre ospitalitatea unui arhiepiscop din Italia care, la începutul săptămânii de rugăciune din acest an, a dăruit o biserică pentru o comunitate a creștinilor ortodocși prezenți în Italia. Tot despre ospitalitate, pr. Popa a reliefat aspecte ale atitudinii lui Zaheu în întâlnirea sa cu Cristos. De asemenea, pr. Popa a vorbit despre un semn al speranței întemeiate anul acesta pe bucuria celebrării la aceeași dată a sfintelor Paști, fiind un semn care ne invită la reflecție și la pregătire comună.

La finalul celebrării, PS Petru a mulțumit și tuturor preoților oaspeți prezenți din partea Institutului Teologic "Sfântul Iosif" și călugărilor reprezentând diverse ordine călugărești, seminariștilor și surorilor și tuturor credincioșilor catolici și ortodocși care s-au unit ca o unică familie în participarea la Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.

Seminarist Iustian-Ionuț Petre

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a opta - încheierea

* * *

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a șaptea
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a șasea
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a cincea
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a patra
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a treia
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a doua
Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - prima zi
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat