Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Djébonoua (Coasta de Fildeș): Evlavia membrilor Legiunii Mariei

Pe situl www.misiuneafrica.ro al Misiunii Romano-Catolice Djébonoua din Coasta de Fildeș (Africa) a fost publicată, la 23 ianuarie 2010, o relatare despre spiritualitatea membrilor Legiunii Mariei din Parohia Djébonoua, text pe care am fost rugați de pr. Marius Catrințașu, misionarul originar din Dieceza de Iași, să-l preluăm și pe situl www.ercis.ro.

Încă de la prima Liturghie la care am participat la capela noastră din Djébonoua, am observat un lucru destul de enigmatic, pe care îl voi prezenta în continuare cu elementele de decor necesare.

După terminarea Liturghiei și salutul matinal între preoți și enoriași, câteva femei modeste se îndreptau agale către grota Sfintei Fecioare Maria, plasată în partea stângă a capelei. Îl întreb pe părintele ce se întâmplă acolo și răspunsul lui a fost: "Teo, mergi și vezi!" Sfioasă mă îndrept spre grotă și mă așez și eu în rând asemenea femeilor, primesc chiar și un zâmbet (eu l-am simțit ca pe un "bun venit") în timp ce ele se rugau Magnificat. După terminarea acestei rugăciuni, observ cum ele continuă rugăciunea cu invocația ca Sfânta Fecioară să se roage pentru toți cei care aleargă la ea. Dar mi-a atras atenția o femeie, care nu se sincroniza cu celelalte, nici din punct de vedere al decorului, în sensul că nu stătea în jurul grotei ca noi, celelalte și nici nu se ruga cu noi. Această femeie era așezată pe iarbă lângă statuia Sfintei Fecioara Maria cu rozariul în mână, care-i aluneca bobiță cu bobiță în timp ce buzele ei rosteau Ave Maria și cu privirea focalizată într-un singur punct. Foarte atentă la toate gesturile ei și cu un spirit de observație antrenant, a născut în mine întrebarea: Femeia aceasta este un decor la completarea devoțiunii celorlalte femei sau ea nu face parte din grup și se roagă individual? Tot eu mi-am spus, trebuie să aștept!

Dacă prima dată m-am aliniat din curiozitate, a doua oară am participat activ la momentul lor de rugăciune, lucru pe care continui sa-l fac în fiecare dimineață după Liturghia de la ora 6.30. Dar, cum nici un lucru nu este întâmplător, într-o dimineață, în timp ce ne rugam împreună, mi-a venit o idee și anume aceea de a da viață unui proiect "De la inimă de femeie la inimă de femeie" în care grupul țintă să fie pentru început aceste femei care au în spatele lor o istorie impresionantă (lucru știut doar din istorisirile preoților prezenți aici, în misiune). Pentru materializarea acestui proiect în care noi, femeile, să ne deschidem inimile pentru a elimina acele prejudecăți care umbresc de cele mai multe ori orizonturile pe care Dumnezeu ni le întrezărește, este nevoie de timp pentru a observa și a cunoaște tot ce înseamnă diversitatea lor culturală. Până atunci, voi continua să particip la devoțiunea mariană cotidiană, lăsând spațiul necesar acestor femei simple de a fi ele însele.

Conchid aceste gânduri cu salutul cu care legionarele Mariei se despart și fiecare își continuă activitatea: Magnificat anima mea Dominum!

Teodora

*

Imagini pot fi vizualizate pe situl misunii:: www.misiuneafrica.ro


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat