Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Piatra Neamț: Jubileu de 100 de ani

Surorile Institutului "Micile Slujitoare ale lui Cristos Rege" trăiesc, cu mare bucurie, momente de cerească binecuvântare și har cu ocazia acordării de către Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, a indulgenței plenare pe anul 2010 și a declarării Anului Jubiliar cu prilejul comemorării celor 100 de ani de la nașterea sora Antonietta Giugliano, fondatoarea congregației.

Sora Antonietta Giugliano (1909-1960) alături de pr. Sosio Del Prete, OFM (1885-1952), fidel urmaș al spiritualității sfântului Francisc de Assisi, au fost semne luminoase și profeți ai speranței în mijlocul poporului lui Dumnezeu din orașul Afragola (Italia), greu încercat în perioada celor două războaie mondiale; oameni care, înflăcărați de Duhul Sfânt și zel apostolic, au înțeles și răspuns pe deplin chemării sale, călăuzind și slujind cu spirit de credință și iubire pe cei aflați în condiții de sărăcie materială și morală.

Exemplul lor de caritate și dăruire față de săracii și orfanii timpului, considerați "pupilele ochilor lui Dumnezeu", este adânc întipărit în conștiința locuitorilor, încât multe dintre inițiativele autorităților civile care se desfășoară astăzi în amintirea lor (dedicarea unor străzi ale orașului Afragola numelui lor, înălțarea unei statui în semn de pios omagiu, biografii inedite...) sunt semnificative pagini de istorie care s-au înscris și vor rămâne pentru totdeauna în cugetul generațiilor prezente și viitoare.

Viața lor de sfințenie și slujire recunoscută nu numai de contemporanii timpului, ci și de toți acei care le-au apreciat și urmat idealul mai îndeaproape, a fost propusă spre examinare unei comisii teologice fiind în curs de desfășurare procesul de canonizare și beatificare pentru recunoașterea veridicității "virtuților eroice" a celor doi fondatori; la 1 decembrie 2006 au primit titlul de Servum Dei "Slujitori ai lui Dumnezeu", aceasta fiind una dintre primele etape pe drumul beatificării.

În ziua de 10 ianuarie 2010, prin celebrarea unei sfinte Liturghii solemne, în Sanctuarul "Volto Santo" (NA), Eminența sa Crescenzio Sepe, cardinalul de Napoli, a comunicat în mod oficial Decretul Penitențieriei Apostolice și a explicat modalitatea obținerii Indulgenței Plenare, de către toți credincioșii care doresc să se încredințeze, prin rugăciune, mijlocirii lor.

Idealul fondatorilor - sora Antonietta Giugliano și al pr. Sosio Del Prete - continuă și astăzi prin misiunea și apostolatul surorilor congregației prezente în diferite țări a lumii (Italia, România, Indonezia, Filipine, India). Ele sunt angajate în opere de promovare umană și creștină: învățământul în grădinițe și școli, educarea copiilor din orfelinate, formarea tinerilor și asistența bătrânilor din aziluri sau la domiciliu.

Ele trăiesc cu entuziasm și fidelitate spiritualitatea carismei transmise de fondatorii lor: împlinirea voinței lui Dumnezeu și a răspândirii împărăției sale, în lumea de astăzi; o lume dinamică, în continuă schimbare, o lume a bunăstării, dar, în același timp, în căutarea necontenită a chipului lui Dumnezeu.

Imaginea celor doi slujitori ai lui Dumnezeu, pr. Sosio Del Prete și sora Antonietta Giugliano, modele de dăruire și abnegație în slujirea celor săraci, redă în mod perfect frumusețea vieții desăvârșite care a găsit împlinire și adevăr: iubirea de Dumnezeu și iubirea de oameni s-au contopit atât de armonios încât au devenit "profeție" pentru istorie și timp.

Sr. Gabriela Cibotariu MSCR

*

Indulgența plenară poate fi obținută de către toți credincioșii care respectând condițiile cerute de sfânta Biserică (spovadă sacramentală, sfânta Împărtășanie, rugăciune după intențiile Sfântului Părinte papa) vor adora pe Isus din preasfântul sacrament prezent în capelele caselor institutului. Indulgența poate fi aplicată și pentru credincioșii răposați.

*

Micile Slujitoare ale lui Cristos Rege
Str. Eroilor/ 7 bis
610053-Piatra-Neamț, jud. Neamț
Tel. 0233/235869
e-mail: gr.cristos_rege@yahoo.com
www.fondatori-pacr.it


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat