Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a 44-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale
(16 mai 2010)

Preotul și pastorația în lumea digitală: noile mass-media în slujba Cuvântului

Iubiți frați și surori,

Tema următoarei Zile Mondiale a Comunicațiilor Sociale - "Preotul și pastorația în lumea digitală: noile mass-media în slujba Cuvântului" - se inserează în mod fericit în drumul Anului Sfintei Preoții și pune pe primul plan reflecția asupra unui domeniu pastoral vast și delicat ca acela al comunicației și al lumii digitale, în care sunt oferite preotului noi posibilități de a exercita propria slujire adusă Cuvântului și a Cuvântului. Mijloacele moderne de comunicare fac parte de mult timp din instrumentele obișnuite, prin care comunitățile ecleziale se exprimă, intrând în contact cu propriul teritoriu și instaurând, foarte adesea, forme de dialog pe rază mai largă, însă răspândirea lor recentă și pătrunzătoare și influența lor însemnată fac tot mai importantă și utilă folosirea lor în slujirea sacerdotală.

Misiunea primară a preotului este aceea de a-l vesti pe Cristos, Cuvântul lui Dumnezeu făcut trup, și de a comunica harul divin multiform aducător de mântuire prin intermediul sacramentelor. Convocată de Cuvânt, Biserica este ca un semn și instrument al comuniunii pe care Dumnezeu o realizează cu omul și pe care fiecare preot este chemat s-o edifice în el și cu el. Aici se află preaînalta demnitate și frumusețe a misiunii sacerdotale, în care se realizează în manieră privilegiată ceea ce spune apostolul Paul: "De fapt, Scriptura spune: Oricine crede în el nu va fi făcut de rușine... Într-adevăr, oricine va invoca numele Domnului va fi mântuit. Așadar, cum îl vor invoca, dacă nu au crezut? Și cum să creadă, dacă nu au auzit? Și cum să audă, fără predicatori? Însă cum să predice, dacă nu sunt trimiși?" (Rom 10,11.13-15).

Pentru a da răspunsuri adecvate la aceste întrebări în cadrul marilor schimbări culturale, simțite îndeosebi în lumea tineretului, căile de comunicare deschise de cuceririle tehnologice sunt de acum un instrument indispensabil. De fapt, lumea digitală, punând la dispoziție mijloace care permit o capacitate de exprimare aproape nelimitată, deschide însemnate perspective și actualizări la exortația paulină: "Vai mie dacă nu vestesc evanghelia!" (1Cor 9,16). De aceea, cu răspândirea lor, responsabilitatea vestirii nu numai că se mărește, dar devine mai urgentă și reclamă o angajare mai motivată și eficace. În această privință, preotul se află ca la începutul unei "noi istorii", deoarece, cu cât mai mult tehnologiile moderne vor crea relații tot mai intense și lumea digitală își va lărgi granițele sale, cu atât mai mult el va fi chemat să se ocupe de ele din punct de vedere pastoral, înmulțind propria angajare, pentru a pune mijloacele mass-media în slujba Cuvântului.

Totuși, multimedialitatea răspândită și variată "tastatură de funcții" a aceleiași comunicări pot să aducă riscul unei folosiri dictate îndeosebi de simpla exigență de a deveni prezent și de a considera în mod greșit web-ul numai ca pe un spațiu care trebuie ocupat. În schimb, preoților le este cerută capacitatea de a fi prezenți în lumea digitală în fidelitate constantă față de mesajul evanghelic, pentru a exercita propriul rol de animatori ai comunităților care se exprimă de acum, tot mai des, prin intermediul multelor "voci" apărute din lumea digitală, și să vestească evanghelia folosindu-se, alături de instrumentele tradiționale, de aportul acelei noi generații de audiovizuale (fotografie, video, animații, blog, situri web), care reprezintă ocazii inedite de dialog și mijloace utile și pentru evanghelizare și cateheză.

Prin intermediul mijloacelor moderne de comunicare, preotul va putea face cunoscută viața Bisericii și să-i ajute pe oamenii de astăzi să descopere chipul lui Cristos, conjugând folosirea oportună și competentă a acestor mijloace, dobândită și în perioada de formare, cu o pregătire teologică solidă și o spiritualitate sacerdotală deosebită, alimentată de colocviul continuu cu Domnul. Mai mult decât mâna operatorului de mass-media, preotul în impactul cu lumea digitală trebuie să facă să transpară inima sa de consacrat, pentru a da un suflet nu numai propriei angajări pastorale, ci și fluxului comunicativ neîntrerupt al "rețelei".

Și în lumea digitală trebuie să iasă în evidență că atenția iubitoare a lui Dumnezeu în Cristos față de noi nu este un lucru din trecut și nici o teorie erudită, ci o realitate total concretă și actuală. De fapt, pastorația în lumea digitală trebuie să poată arăta oamenilor din timpul nostru și omenirii rătăcite de astăzi că "Dumnezeu este aproape; că în Cristos cu toții ne aparținem reciproc" (Benedict al XVI-lea, Discurs adresat Curiei Romane pentru prezentarea felicitărilor de Crăciun, în: L'Osservatore romano, 21-22 decembrie 2009, pag. 6).

Cine poate dezvolta și pune în practică mai bine decât un om al lui Dumnezeu, prin intermediul propriilor competențe în domeniul noilor mijloace digitale, o pastorație care să-l facă viu și actual pe Dumnezeu în realitatea de astăzi și să prezinte înțelepciunea religioasă din trecut ca bogăție din care să luăm pentru a trăi în mod demn ziua de astăzi și a construi în mod corespunzător viitorul? Misiunea celui care, fiind consacrat, lucrează în mass-media este aceea de a netezi drumul pentru noi întâlniri, asigurând mereu calitatea contactului uman și atenția față de persoane și față de adevăratele lor nevoi spirituale; oferind oamenilor care trăiesc în acest timp al nostru "digital" semnele necesare pentru a-l recunoaște pe Domnul; dăruind oportunitatea de a se educa la așteptare și la speranță și de a se apropia de Cuvântul lui Dumnezeu, care mântuiește și favorizează dezvoltarea umană integrală. Astfel, acesta va putea înainta în larg printre nenumăratele răscruci create de împletitura deasă de autostrăzi care brăzdează cyberspațiul și să afirme dreptul de cetățenie al lui Dumnezeu în orice epocă, pentru ca, prin intermediul noilor forme de comunicare, el să poată înainte de-a lungul căilor orașelor și să se oprească în fața pragurilor caselor și ale inimilor pentru a spune iar: "Iată, eu stau la ușă și bat. Dacă cineva ascultă glasul meu și-mi deschide ușa, voi intra la el și voi sta la masă cu el și el cu mine" (Ap 3,20).

În Mesajul de anul trecut i-am încurajat pe responsabilii proceselor comunicative să promoveze o cultură de respect față de demnitatea și valoarea persoanei umane. Aceasta este una dintre căile în care Biserica este chemată să exercite o "diaconie a culturii" în actualul "continent digital". Cu evanghelia în mâini și în inimă, trebuie reafirmat că este timpul de a și continua pregătirea de drumuri care să conducă la Cuvântul lui Dumnezeu, fără a neglija dedicarea unei atenții deosebite celui care se află în condiția de căutare, ba chiar căutând să fie ținută trează ca prim pas al evanghelizării. De fapt, o pastorație în lumea digitală este chemată să țină cont și de cei care nu cred, care sunt neîncrezători și au în inimă dorințe nejosnice de absolut și de adevăr, din moment ce noile mijloace permit să se intre în contact cu credincioși de orice religie, cu necredincioși și persoane de orice cultură. Așa cum profetul Isaia a ajuns să-și imagineze o casă de rugăciune pentru toate popoarele (cf. Is 56,7), oare se poate imagina că web-ul poate să facă spațiu - asemenea "curții neamurilor" de la templul din Ierusalim - și celor pentru care Dumnezeu este încă un necunoscut?

Dezvoltarea noilor tehnologii și, în dimensiunea sa de ansamblu, întreaga lume digitală reprezintă o mare resursă pentru umanitate în ansamblul ei și pentru om în individualitatea ființei sale și un stimulent pentru confruntare și dialog. Însă ele sunt, de asemenea, ca o mare oportunitate pentru cei care cred. De fapt, nici un drum nu poate și nu trebuie să fie închis celui care, în numele lui Cristos înviat, se angajează să devină tot mai aproape de om. De aceea, noile mass-media oferă înainte de toate preoților perspective mereu noi și nemărginite din punct de vedere pastoral, care-i solicită să valorizeze dimensiunea universală a Bisericii, pentru o comuniune vastă și concretă; să fie, în lumea de astăzi, martori ai vieții mereu noi, generată din ascultarea evangheliei lui Isus, Fiul veșnic venit între noi pentru a ne mântui. Însă nu trebuie uitat că rodnicia slujirii sacerdotale derivă înainte de toate din Cristos întâlnit și ascultat în rugăciune; vestit prin predică și prin mărturia vieții; cunoscut, iubit și celebrat în sacramente, mai ales al preasfintei Euharistii și al Reconcilierii.

Vouă, preaiubiți preoți, vă reînnoiesc invitația de a percepe cu înțelepciune oportunitățile singulare oferite de comunicarea modernă. Domnul să vă facă vestitori pasionați ai veștii bune și în noua "agora" creată de actualele mijloace de comunicare.

Cu aceste urări, invoc asupra voastră ocrotirea Maicii Domnului și a sfântului paroh de Ars și cu iubire împart fiecăruia binecuvântarea apostolică.

Vatican, 24 ianuarie 2010, sărbătoarea Sfântului Francisc de Sales

Benedict al XVI-lea

*

Conferința de presă din 23 ianuarie 2010 pentru prezentarea Mesajului Sfântului Părinte pentru Cea de-a 44-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale

Intervenția Mons. Paul Tighe, secretar al Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale

Mesajul papei Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale din acest an - Preotul și pastorația în lumea digitală: noile mass-media în slujba Cuvântului - reia un punct în care se încheiase mesajul de anul trecut, cu o considerație asupra evanghelizării "continentului digital". "Lumea digitală, punând la dispoziție mijloace care permit o capacitate de exprimare aproape nelimitată, deschide însemnate perspective și actualizări la exortația paulină: «Vai mie dacă nu vestesc evanghelia!» (1Cor 9,16). De aceea, cu răspândirea lor, responsabilitatea vestirii nu numai că se mărește, dar devine mai urgentă și reclamă o angajare mai motivată și eficace. În această privință, preotul se află ca la începutul unei «noi istorii», deoarece, cu cât mai mult tehnologiile moderne vor crea relații tot mai intense și lumea digitală își va lărgi granițele sale, cu atât mai mult el va fi chemat să se ocupe de ele din punct de vedere pastoral, înmulțind propria angajare, pentru a pune mijloacele mass-media în slujba Cuvântului".

În mesaj, papa se oprește asupra naturii pastorale a implicării preoților în misiunea universală de evanghelizare și comunicare. Preoții sunt invitați să evalueze marele potențial al noilor tehnologii pentru a face cunoscută vestea cea bună a iubirii lui Dumnezeu față de toți, mai larg și mai direct față de cel mai mare număr de persoane și dincolo de orice graniță. Este posibil, folosind noile tehnologii, să se ajungă la noi ascultători; să fie invitați să reflecteze asupra problemelor fundamentale referitoare la semnificația și scopul vieții și să li se ofere marea înțelepciune a tradiției noastre. Acesta este un mesaj de încurajare pentru toți preoții; nu numai pentru cei care sunt experți în tehnologie sau specialiști în sectorul mediatic.

Preotul este invitat să fie prezent în lumea digitală întocmai ca preot, ca "om al lui Dumnezeu". "Mai mult decât mâna operatorului de mass-media, preotul, în impactul cu lumea digitală, trebuie să facă să transpară inima sa de consacrat". Dacă preotul trebuie să fie un comunicator eficace al evangheliei în domeniul digital, ca în orice alt domeniu, el trebuie să fie un om al evangheliei. Eforturile preotului trebuie să se nască din ascultarea lui profundă și din meditarea cuvântului lui Dumnezeu. Mesajul reflectă această intimitate - preoții trebuie să fie prezenți "în fidelitate constantă față de mesajul evanghelic"; folosirea noilor mass-media din partea lor ar trebui să reflecte "o pregătire teologică solidă și o spiritualitate sacerdotală deosebită, alimentată de colocviul continuu cu Domnul" și angajarea ar trebui să fie întreprinsă "cu evanghelia în mâini și în inimă".

Papa Benedict găsește câteva dintre noile resurse (fotografie, video, animații, bloguri, situri web) care pot fi folosite de preoți pentru a proclama evanghelia și insistă asupra faptului că trebuie să fie folosite în mod oportun și competent. Mesajul său consideră clară necesitatea unei formări a preoților pentru o folosire abilă a noilor tehnologii, dar prima lui preocupare este de a asigura ca acestea să fie folosite pentru a promova evanghelia și a oferi tuturor speranță. Așa cum a afirmat papa în Caritas in veritate: "Mijloacele de comunicare socială nu favorizează libertatea nici nu globalizează dezvoltarea și democrația pentru toți, pur și simplu pentru că înmulțesc posibilitățile de interconexiune și de circulația a ideilor. Pentru a ajunge la asemenea obiective este necesar ca ele să fie centrate pe promovarea demnității persoanelor și a popoarelor, să fie în mod expres însuflețite de caritate și să fie puse în slujba adevărului, a binelui și a fraternității naturale și supranaturale" (nr. 73). Papa îi invită pe preoți, pe toți credincioșii să folosească web-ul pentru a crea un spațiu de dialog în care creștinii, credincioșii de alte religii și necredincioșii să se poată întâlni în căutarea respectuoasă a adevărului și a înțelepciunii. Dacă cel care participă se simte liber să exprime convingerile sale cele mai profunde și crezul său în acest dialog, va folosi pentru "a da un suflet fluxului comunicativ neîntrerupt în «rețea»".

Ultimii zece sau cincisprezece ani au văzut răspândirea de inițiative instituționale care folosesc noile tehnologii pentru a se adresa preoților. Congregația pentru Cler are un sit foarte bogat dedicat Anului Sfintei Preoții: www.annussacerdotalis.org și multe conferințe ale episcopilor au dezvoltat situri asemănătoare. Campaniile pe web devin un mod obișnuit pentru a promova vocațiile. În diferite locuri, noile tehnologii sunt folosite pentru a încuraja continua formare teologică și spirituală a preoților; ei facilitează comunicarea în dieceze și în congregațiile călugărești și dezvoltă noi forme de comunități care oferă sprijin și solidaritate preoților din misiunile izolate. În afară de asta, au existat multe eforturi individuale din partea preoților, adesea sprijiniți de laici cu o formare tehnică și competență în domeniul mass-media, pentru a folosi noile tehnologii în scopul de a da o nouă dimensiune misiunii lor pastorale. Suntem deja la punctul în care este nevoie de mai mare coordonare și integrare a acestor diferite inițiative pentru a asigura ca profilul Bisericii digitale să reflecteze adevărata ei natură și misiune. Acest mesaj ne încurajează pe noi toți să asigurăm că prezența eclezială și sacerdotală care apare în lumea digitală să reprezinte întotdeauna cu fidelitate Biserica, să mărturisească iubirea constantă a lui Dumnezeu față de toți și să fie caracterizată de o profundă angajare pentru a construi comuniunea în cadrul Bisericii și unitatea întregii familii umane.

Ambele texte au fost traduse de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat